F1 Singapore – Hamilton preia șefia clasamentului cu victoria din Singapore

F1 Singapore – Hamilton preia șefia clasamentului cu victoria din Singapore

Lewis Hamilton a câștigat cursa din Singapore după ce a condus-o aproape de la un cap la altul. Cuplul de piloți de la Red Bull au completat podiumul în ordinea Sebastian Vettel – Daniel Ricciardo, în timp ce Nico Rosberg a avut o cursă de coșmar, abandonând și cedând primul loc în clasamentul piloților coechipierului său. Desfășurarea cursei.

Din momentul în care Rosberg a rămas singur pe grila de start când toate mașinile plecaseră în turul de formare, victoria din MP al Statului Singapore părea o formalitate pentru Hamilton. Chiar dacă a fost ceva mai dificil, apariția unui safety-car făcând misiunea britanicului mai grea, acesta s-a impus confortabil în final, preluând șefia din clasamentul mondial după abandonul germanului.

Problemele pentru Rosberg au apărut imediat după ieșirea din garajul echipei Mercedes. El a fost nevoit să-și schimbe mai întâi volanul, pentru ca mai apoi problemele să se dovedească a fi de factură electronică, la cutia de viteze. Reușind să plece de pe linia boxelor, germanul a rulat în coada plutonului până a abandonat în cel de-al 15-lea tur, când mașina sa nu a mai intrat în viteză după prima oprire la standuri.

Între timp, Hamilton se instalase confortabil la conducerea cursei și nu a părut să fie în pericol de a scăpa victoria în nici o clipă.

După ce a reușit un start de excepție, Fernando Alonso s-a poziționat între cele două mașini Red Bull pe locul al 3-lea, avândul pe Sebastian Vettel în fața sa. Spaniolul l-a depășit pe campionul mondial en-titre grație intrării secunde la standuri, când Ferrari l-a adus la boxe cu un tur mai devreme pentru schimbul de pneuri.

Situația avea să se schimbe dramatic la mijlocul cursei, atunci când Sergio Perez a provocat introducerea mașinii de siguranță pe circuit după un contact cu Adrian Sutil. Alonso a fost singurul dintre cei din frunte care a reacționat schimbând din nou pneurile, o decizie ce este posibil să-l fi costat un loc pe podium.

Cu doar 25 de tururi rămase de parcurs din momentul în care safety-car-ul a reintrat la boxe, cursa a devenit una strategică. Fiind singurul pilot care era obligat să mai facă o oprire, Hamilton s-a distanțat rapid de restul plutonului pentru a avea o diferență suficient de mare între el și Vettel pentru a reveni pe circuit în postura de lider. În spatele său, majoritatea echipelor au decis să încerce să încheie cursa pe pneurile soft cu care erau echipate mașinile lor.

Având un ritm de cursă mult superior urmăritorilor datorită gumelor de compoziție mai moale și performanței brute a mașinii sale, Hamilton a intrat la boxe cu un avans de aproximativ 25 de secunde față de Vettel, insuficient însă. Germanul a condus un moment cursa, pentru ca pilotul Mercedes să trecă ușor de el cu 6 tururi rămase.

Cu Hamilton scăpat în câștigător, situația din spatele său a rămas neschimbată până la final în ciuda faptului că Vettel, Ricciardo și Alonso erau la un moment dat despărțiți de mai puțin de două secunde.

Felipe Massa a terminat pe locul 5 în mașina Williams, coechipierul său, Valtteri Bottas, fiind ghinionistul perdant al unui duel extrem de frumos pentru locul al 6-lea. În final, acesta i-a revenit lui Sergio Perez, el și Kimi Raikkonen întrecându-l pe impresionantul Jean-Eric Vergne după linia de sosire, datorită unei penalizări cu cinci secunde pe care francezul a primit-o. Nico Hulkenberg și Kevin Magnussen au închis primele zece locuri, spre frustratea lui Bottas, care s-a văzut depășit de mai multe mașini în ultimul tur în urma degradării excesive a pneurilor sale.

Pastor Maldonado și Romain Grosjean au terminat pe locurile 12-13 pentru Lotus, venezueleanul aflându-se la un moment dat în puncte. Daniil Kvyat, Marcus Ericsson, Jules Bianchi și Max Chilton au fost ultimii ploți clasați, Jenson Button, Adrian Sutil și Esteban Gutierrez abandonând împreună cu Rosberg. Kamui Kobayashi nu a mai luat startul după ce mașina sa a luat foc în turul de formare.

Cu victoria din Singapore, Hamilton a revenit pe primul loc în clasamentul piloților, avansul său în fața colegului de la Mercedes fiind însă de doar 3 puncte. Cu cinci curse rămase de disputat – inclusiv cea finală în care se vor acorda puncte duble – campionatul rămâne deschis iar lupta internă de la constructorul german promite a fi una pe cinste.

Rezultate complete:

1 Lewis Hamilton – Mercedes 2h00m04.795s
2 Sebastian Vettel – Red Bull/Renault +13.534s
3 Daniel Ricciardo – Red Bull/Renault +14.273s
4 Fernando Alonso – Ferrari +15.389s
5 Felipe Massa – Williams/Mercedes +42.161s
6 Jean-Eric Vergne – Toro Rosso/Renault +56.801s
7 Sergio Perez – Force India/Mercedes +59.038s
8 Kimi Raikkonen – Ferrari +1m00.641s
9 Nico Hulkenberg – Force India/Mercedes +1m01.661s
10 Kevin Magnussen – McLaren/Mercedes +1m02.230s
11 Valtteri Bottas – Williams/Mercedes +1m05.065s
12 Pastor Maldonado – Lotus/Renault +1m06.915s
13 Romain Grosjean – Lotus/Renault +1m08.029s
14 Daniil Kvyat – Toro Rosso/Renault +1m12.008s
15 Marcus Ericsson – Caterham/Renault +1m34.188s
16 Jules Bianchi – Marussia/Ferrari +1m34.543s
17 Max Chilton – Marussia/Ferrari +1 Tur
– Jenson Button – McLaren/Mercedes – Abandon
– Adrian Sutil – Sauber/Ferrari – Abandon
– Esteban Gutierrez – Sauber/Ferrari – Abandon
– Nico Rosberg – Mercedes – Abandon
– Kamui Kobayashi – Caterham/Renault – Nu a plecat