F1 Calificări Suzuka: Rosberg va pleca primul

F1 Calificări Suzuka: Rosberg va pleca primul

Cu un ochi pe vreme și cu altul pe anunțurile legate de anul viitor, abia mai încape în peisaj sesiunea de calificări de pe superbul traseu japonez. Mecanicii au reușit să-i repare mașina lui Hamilton după accidentul din FP3.

Q1

La coada grilei se va alinia cvartetul Caterham-Marussia, Ericsson fiind cel mai rapid din acest grup, pe fondul experienței sale anterioare din F3 japoneză. Bianchi s-a clasat în fața lui Kobayashi, care a pierdut timp prețios pentru setări după ce ieri a avut un accident la prima ieșire pe pistă în FP2, iar în FP1 îi cedase mașina lui Roberto Merhi. Ultimul pe grilă va fi Max Chilton.

Majoritatea echipelor de top au rulat pe gumele dure, singura excepție fiind Kimi Raikkonen, care a avut nevoie și de un tur pe medii. Timpii celor de la Red Bull n-au fost suficient de rapizi, astfel încât Vettel și Ricciardo au coborât înspre zona periculoasă. Cei de la Force India și Sauber au îmbunătățit timpii, însă perechea Lotus n-a reușit acest lucru, Maldonado și Grosjean fiind și ei eliminați.

Q2

Nimeni nu și-a mai permis luxul de a ieși pe harduri, iar după primele tururi cei doi piloți Red Bull s-au aflat din nou în afara top 10. La vârf s-a păstrat acea secundă dezarmantă între săgețile de argint și restul lumii, care le-a permis să nu mai iasă în ultimele minute. Bottas și-a consolidat al doilea timp, venind la jumătate de secundă de Rosberg, iar Vettel s-a salvat in extremis, după ce Sergio Perez a abandonat ultimul tur rapid. Așadar, sunt eliminate echipele Force India (Perez P12, Hulkenberg P14), Toro Rosso (Vergne 11, Kvyat 13) și Sauber (Sutil P15, Gutierrez P16). Până acum n-a fost loc de surprize.

Q3

Anul trecut, Mark Webber plecase din pole cu timpul de 1’30″915, însă în 2014 nu a fost bătut nici timpul-reper din Q1 de anul trecut. Aproape toată lumea a ieșit de două ori pe pistă, excepția fiind Kimi Raikkonen. Rosberg a dat tonul cu un 1’32″6, fiind cu trei zecimi mai rapid decât Hamilton. Cei de la Williams s-au plasat în linia secundă, cu Alonso singurul pericol real în fața unui duel strâns între McLaren și Red Bull, în care cel evidențiat trebuie să fie Kevin Magnussen.

La polul opus, Vettel a fost din nou dominat de coechipierul său, privind apoi cum și cei doi piloți McLaren s-au intercalat între monoposturile Red Bull. La vârf, ambii piloți Mercedes au îmbunătățit, însă o greșeală a lui Hamilton în acul de păr l-a asigurat pe Rosberg de obținerea unui pole-position crucial după ultimele curse. Însă cea mai frumoasă imagine a calificărilor a fost surprinsă în boxa Mercedes, unde Niki Lauda urmărea acțiunea de pe pistă în compania lui Nigel Mansell. Then and now.

Top 10:

1 Rosberg
2 Hamilton
3 Bottas
4 Massa
5 Alonso
6 Ricciardo
7 Magnussen
8 Button
9 Vettel
10 Raikkonen