F1 Suzuka – Desfășurarea cursei

F1 Suzuka – Desfășurarea cursei

Desfășurarea cursei de la Suzuka, în comentariu în direct.

Introducere: Bun venit la cea de-a 15-a cursă a acestui sezon al Formulei 1! Circuitul japonez de la Suzuka găzduiește în această dimineață (pentru noi) ceea ce ar putea fi o întrecere imprevizibilă din cauza vremii. Cursa promite însă bătălii strânse pe mai multe fronturi, și iată la ce ne-am putea aștepta în decursul următoarelor ore:

Cap de afiș este din nou lupta celor doi piloți Mercedes. Nico Rosberg are avantajul în acest weekend, el reușind să obțină al 8-lea pole position al anului în dauna coechipierului său, Lewis Hamilton, care va porni de pe locul secund. Cu britanicul având un ușor avans de doar 3 puncte în clasamentul piloților, orice pas greșit făcut de vreunul dintre cei doi poate fi extrem de important în acest sezon care se dovedește a fi unul extrem de incitant. Ultimele două curse au fost câștigate de Hamilton, acesta redevenind lider după victoria din Singapore de etapa trecută.

Pe grilă vor fi astăzi câțiva piloți dornici să impresioneze, aceștia neavând contracte sigure pentru anul următor. Printre ei se află cuplul de la McLaren format din experimentatul Jenson Button și tânărul Kevin Magnusson. Odată cu anunțul făcut de Red Bull ieri legat de viitorul lui Sebastian Vettel, care s-ar părea că se îndreaptă spre Ferrari, se speculează că Fernando Alonso va ocupa unul din locurile de la McLaren, ceea ce înseamnă că actualii piloți ai echipei engleze se vor duela cel mai probabil pentru cel de-al doilea loc.

McLaren duce și o luptă pentru ocuparea locului 5 al clasamentului constructorilor, cot la cot cu echipa Force India. Indienii au un ușor avantaj, dar vor pleca din poziții mai slabe în cursa de astăzi. O altă astfel de bătălie se va da între Williams și Ferrari. Echipa italiană are de recuperat 9 puncte în clasament pentru a ocupa poziția a treia, dar cu un Raikkonen care e departe de forma vieții și un Alonso pe picior de plecare de la Scuderie, rămâne de văzut dacă cei doi pot emite pretenții azi în fața mașinilor mai rapide ale englezilor.

Trecând la vreme, ploaia este probabil factorul cel mai important și neprevăzut în această duminică. Din Japonia vin avertizări constante de câteva zile încoace în ceea ce privește taifunul Phanfone, ploile aduse de acesta putându-și face apariția într-o multitudine de intensități și durate. Strategia de două opriri gândită de Pirelli va zbura în acest caz pe geam, iar cursa va fi deschisă pentru oricine interpretează mai bine semnele stațiilor meteo și radarelor din dotare.

Ne așteaptă o cursă specială.

8:42 Informațiile de la fața locului sunt că pista este udă. A plouat suficient în acestă dimineață ca echipele să fie nevoite să înceapă cursa pe pneurile full wet, chiar dacă momentan aceasta nu mai cade atât de apăsător. Mașinile încep să iasă pe grila de start, Perez făcând și o incursiune pe nisip.

8:46 Red Bull este una din echipele de urmărit astăzi. Deși piloții ei nu sunt prea bine plasați la start (locurile 6 și 9), ei au ales un set-up pentru vreme ploioasă și ar putea să fie printre cei care profită în cursă.

8:49 Un grafic interesant al numerelor din acest sezon de până acum.

8:51 În curând se va decide dacă startul se va da normal sau în… s-a decis chiar acum. Startul cursei se va da în spatele safety-car-ului datorită condițiilor meteo nefavorabile. Din ce spun piloții și membrii echipelor, suprafața nu este rea, dar vizibilitatea este mult redusă.

8:53 Prietenul nostru dany ne-a scris ieri că atunci când eu scriu articolul, Hamilton iese mai bine din bătălia de la Mercedes. Să ne așteptăm la o victorie a liderului clasamentului piloților atunci?

9:00 Mașinile sunt pregătite să iasă în turul de formare în timp ce imaginile ne arată un circuit îmbibat cu apă și mici râulețe. Ploaia cade acuma furtunos și sunt șanse bune să vedem cursa întreruptă la un moment dat dacă ea nu se oprește. Iată cum arată grila de start: 1 Nico Rosberg, 2 Lewis Hamilton, 3 Valtteri Bottas, 4 Felipe Massa, 5 Fernando Alonso, 6 Daniel Ricciardo, 7 Kevin Magnussen, 8 Jenson Button, 9 Sebastian Vettel, 10 Kimi Raikkonen, 11 Sergio Perez, 12 Daniil Kvyat, 13 Nico Hulkenberg, 14 Adrian Sutil,15 Esteban Gutierrez, 16 Romain Grosjean, 17 Marcus Ericsson, 18 Jules Bianchi, 19 Kamui Kobayashi, 20 Jean-Eric Vergne, 21 Max Chilton, 22 Pastor Maldonado.

1/53 Cursa a început în spatele safety-car-ului. Nu există tur de formare. Piloții comunică prin radio fie că mașina de siguranță nu rulează suficient de repede, fie că frânele lor sunt mult prea reci, fie că apa de pe circuit îi face să acvaplaneze chiar și la 80 km/h.

2/53 Marcus Ericsson deja a ieșit în decor, dar a revenit pe pistă. Hamilton îi transmite inginerului său că speră „ca Nico să nu facă ceva neprevăzut, căci nu îl pot vedea,” iar mesajul este transmis mai departe lui Rosberg.

Steag Roșu – cursa va fi întreruptă. Pista este mult prea udă pentru a se concura.

3/53 Safety-car-ul a intrat la boxe, cu șirul de mașini parcat acum în spatele său. În mod normal, acestea ar fi trebuit să rămână pe grila de start.

Regulamentul spune că odată ce liderul cursei parcurge două tururi din cursă, puncte înjumătățite se pot acorda. Steagul roșu a venit însă puțin înainte ca Rosberg să treacă linia pentru a doua oară. Este o situație specială și nimeni nu pare să știe ce se va întâmpla dacă cursa nu va fi reluată.

Oficialii cursei au indicat echipelor că pot monta corturi pe linia boxelor.

9:12 Unii piloți precum Vettel sau Hamilton au coborât din mașini, în timp ce alții au rămas în monoposturi.

9:15 Întrebând dacă va fi informat cu 10 minute înainte de reluarea cursei, lui Rosberg i se zice că așa spune regulamentul. Germanul nu are timp să facă nimic, căci anunțul a venit numaidecât. Cursa se va relua în 10 minute.

9:17 La standuri, liderii echipelor Red Bull, McLaren și Mercedes discută. Despre ploaie și cursă, zicem noi. Poate despre ce mutări vor mai fi între echipe pentru sezonul viitor?

9:20 Ploaia s-a oprit, suntem informați, iar piloții intră la loc în monoposturi rând pe rând. Lui Hulkenberg i se transmite că urmează o perioadă fără precipitații, deci veștile sunt bune și vom avea o cursă cu adevărat!

9:25 Lumina roșie de la boxe se oprește și safety-car-ul pleacă înapoi pe circuit, urmat de cele 22 de mașini. Toate au rămas pe pneuri full wet, deși cele intermediare ar putea fi folosite în curând, dacă pista se va usca.

3/53 Alonso se oprește pe marginea circuitului și se dă jos din mașină. Spaniolul stă dezamăgit parcă blestemându-și ghinionul înainte de a fi escortat în afara pistei.

Reluările ne arată cum mașina lui Alonso a pierdut orice urmă de putere la intrarea în curba 5. Probleme electrice, se pare.

4/53 Suprafața circuitului arată mai bine decât acum 20 de minute, dar mașina de siguranță este încă cea care dictează ritmul.

5/53 Vom avea acțiune în curând. Asta sugerează și Ricciardo, care transmite prin radio că i se pare că circuitul este aproape ok pentru ca safety car-ul să intre la boxe. Vizibilitatea este încă o problemă, spray-ul mașinilor din față îngreunând mult lucrurile celor din spate. La 250 km/h va fi și mai rău, nu?

6/53 La rândul său, Hamilton este pregătit pentru cursă, spunând prin radio că mai bine de-atât nu va fi. Vergne îl secondează.

7/53 Intervenind la Sky Sports, șeful Red Bull Christian Horner a spus cu jumătate de gură că odată cu plecarea iminentă a lui Vettel, ordinele de echipă în favoarea lui Ricciardo sunt o posibilitate reală. Hamilton cu un mesaj amuzant: „Charlie, pista este în regulă.”

8/53 Mașina de siguranță este încă pe circuit, în vreme ce deja câțiva piloți au sugerat că pneurile intermediare ar putea fi mai bune pentru cum arată momentan circuitul. Va intra cineva la boxe rapid, încercând să profite?

9/53 Într-un final, suntem anunțați că safety car-ul va intra la boxe la capătul acestui tur, în uralele mulțimii japoneze prezente. Lui Button i se comunică posibilitatea ca alte mașini să intre după SC la boxe pentru a încălța pneuri intermediare. Ricciardo e de părere că pneurile full wet sunt încă cele mai bune.

10/53 Rosberg conduce plutonul pentru primul tur rapid al cursei de la Suzuka.Primele curbe trec fără incidente, în vreme ce Button – un expert al acestui tip de decizii și de curse – intră la boxe pentru pneuri intermediare. La fel face și Maldonado. Massa nu e mulțumit de condiții, iar Vettel câștigă un loc, la fel ca și Perez.

11/53 Mulți ochi sunt ațintiți asupra lui Button, care rulează într-un ritm similar celor două Mercedes-uri. Probabil vom vedea mai multe mașini intrând la boxe pentru pneuri intermediare în curând. Rosberg și Hamilton rămân pe circuit, în vreme ce boxele sunt pline de alte mașini. Ele ies pe circuit în spatele lui Button, care câștigă astfel o sumedenie de locuri. Englezul va fi probabil al 3-lea după ce toate mașinile vor opri.

12/53 Mercedes-urile sunt încă pe circuit, dar Massa, Vettel și cei care nu au oprit turul precedent intră la boxe. Cu toții pentru pneuri intermediare. Vettel iese înapoi pe circuit în fața lui Ricciardo, surprinzător.

13/53 Mercedes îl aduce pe Rosberg la boxe primul. Hamilton va intra la capătul turului următor. Rosberg iese înapoi pe locul al 2-lea, Button fiind mult în urmă. Săgețile Argintii reușiseră să zboare în primele tururi, avansul lor fiind consistent.

14/53 Reluările ni-l arată pe Hamilton ieșind în decor înainte de a intra la boxe. Rosberg trece în fața lui când acesta schimbă pneurile. Așadar, situație neschimbată în frunte de la start. Rosberg are puțin peste 2s avans în fața lui Hamilton, Button fiind la 15s în urmă.

15/53 Hulkenberg trece de Raikkonen și urcă pe locul al 9-lea. Situația nu e prea roză – sau roșie – pentru Ferrari. Alonso a abandonat, iar finlandezul are în acest moment asigurat un singur punct, în vreme de mașinile Williams adună mai multe pentru locurile 4-5 pe care le ocupă.

16/53 Vettel îl atacă pe Massa și trece pe locul 5. Ricciardo vrea la rândul său să-l depășească pe brazilian, dar nu reușește. Vă reamintesc că Red Bull are echipat un set-up de ploaie, ceea ce ar trebui să îi avantajeze.

17/53 Ricciardo trece curajos de Massa pe exterior. Magnussen a fost nevoit să intre la boxe pentru a doua oară, iar în frunte, Hamilton s-a apropiat la 1.2 secunde de Rosberg.

18/53 Vettel profită de mașina sa mult mai rapidă pentru a trece și de a doua mașină Williams, cea a lui Bottas, tot cu o depășire pe exterior. Ricciardo va încerca să-l urmeze.

19/53 Bottas e depășit și de către Ricciardo. Așadar, mașinile Red Bull arată foarte bine în aceste condiții de cursă. Lui Rosberg i se transmite că o ușoară ploaie va veni în câteva minute, pe când lui Hamilton i se transmite că ploaia nu-și va mai face apariția pe durata cursei, dar acesta nu este un lucru sigur.

20/53 Rosberg îl ține pe Hamilton la puțin peste o secundă în spate.

21/53 Lui Vettel i se zice că el și Ricciardo sunt cele mai rapide mașini de pe circuit. Button se descurcă excelent pe locul al 3-lea. Englezul e la 20s de Mercedes-uri, dar la 10s în fața celor două mașini Red Bull.

22/53 Unii piloți din coada plutonului au oprit deja pentru a doua oară. Grosjean este unul dintre ei.

23/53 Duel interesant în spate, unde Ericsson, Kobayashi, Grosjean, Sutil, Gutierrez și Vergne sunt despărțiți de doar 2-3 secunde.

24/53 Raikkonen intră la boxe și echipa are probleme cu roata dreapta față, iar finlandezul pierde secunde prețioase. DRS-ul este acum activat, iar Hamilton s-a apropiat mult de Rosberg, care are pneuri pe cale să cedeze.

25/53 Hamilton se apropie amenințător de Rosberg pe linia de start-sosire, dar nu reușește să treacă. Cei doi aproape că se ating în curbele următoare, iar germanul se plânge de supravirare.

26/53 În vreme ce cei doi se duelează în fruntea cursei, Button și mai ales Vettel și Ricciardo rulează mai rapid în spatele lor.

27/53 Hamilton iese puțin în exteriorul primului viraj. O mică neatenție, dar care nu îl costă prea mult. Britanicul își reia locul în spatele lui Rosberg, care rămâne încă pe circuit, evitând intrarea la boxe.

28/53 În continuare pe locul secund, Hamilton pare mai rapid, dar Rosberg refuză să cedeze…

29/53 … dar nu mai rezistă. Hamilton trece la conducere în -celebra – primă curbă a turului 29, iar Rosberg va intra probabil la boxe pentru a-și limita pierderile. Pare mișcarea normală. Rosberg rămâne pe circuit, dar Vettel intră la boxele Red Bull. O oprire foarte bună, noi pneuri intermediare fiind încălțate.

30/53 Perez trece de Gutierrez pentru a reintra în posesia locului 10 – ultimul care aduce punct(e) astăzi. Între timp, Rosberg pierde în mod evident teren în fața lui Hamilton și a lui Button – aproape 2 secunde în ultimul tur.

31/53 Button intră la boxe pentru a doua schimbare de pneuri, dar are probleme la plecare. Button a pierdut 4 secunde extrem de prețioase, astfel încât Vettel – care a intrat acum 2 tururi – a trecut în fața sa. Ricciardo nu a oprit încă pentru a doua oară.

32/53 Maldonado trece de Sutil în coada cursei. Vettel înregistrează cel mai rapid tur al cursei, iar asta ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei de la Mercedes în ceea ce privește oprirea lui Rosberg.

33/53 Răspunsul lui Rosberg nu întârzie, iar germanul intră la boxe pentru a doua oprire. Hamilton va urma un tur mai târziu, probabil. Rosberg iese la câteva secunde în fața lui Vettel, păstrânsu-și locul secund. Button rulează la rândul său extrem de rapid pe noile pneuri, în timp ce reluările ni-l arată pe coechipierul său făcând o întoarcere de 360 de grade la ieșirea dintr-un viraj.

34/53 Hamilton rămâne pe circuit, spunând prin radio că e mulțumit de pneurile sale.

35/53 Mercedes îl cheamă pe Hamilton pentru schimbul de pneuri, iar liderul se conformează. Raikkonen este și el la boxe. Hamilton iese înapoi pe circuit în spatele lui Ricciardo, care conduce acum cursa, dar are în față două mașini întârziate.

36/53 Lui Ricciardo i se transmite că ploaia a reînceput pe linia boxelor. Dacă acesata se întețește și va fi nevoie de pneuri full wet, australianul ar putea să scape cu o oprire în minus. Ar trebui să se întâmple rap… Lăsați. Ricciardo a intrat la boxe pentru un nou set de pneuri intermediare. El a ieșit în spatele lui Vettel și Button, pe locul 5.

37/53 Așadar, situația în frunte se clarifică. HAM – ROS – VET – BUT – RIC – BOT – MAS este ordinea în cursă, distanța dintre fiecare două mașini fiind rezonabilă…

38/53 … dar Vettel greșește și iese în decor pentru câteva momente, iar viteza în plus a lui Ricciardo strânge cele două mașini Red Bull și pe Button într-o luptă în trei pentru ultima treaptă a podiumului.

39/53 Ricciardo se apropie la 0.5s de Button, Vettel fiind la 2.5 secunde mai în față. Ploaia însă se întețește. Vom avea parte de un final neașteptat?

40/53 Button este întrecut pe interiorul acului de păr, dar britanicul revine în frunte, linia găsită de el fiind mai rapidă decât cea a lui Ricciardo. Oficialii cursei au interzis din nou folosirea DRS-ului din cauza ploii.

41/53 Ricciardo încearcă o nouă depășire în acul de păr, dar de data aceasta fără succes. În frunte, Hamilton are un avans de 11s în fața lui Rosberg. Magnussen intră la boxe și încalță pneuri full wet. E posibil ca și restul mașinilor să schimbe din nou, în funcție de evoluția danezului.

42/53 Button este în sfârșit depășit de către Ricciardo în același ac de păr. În spatele britanicului este acum Magnussen, care pare mai rapid pe noile sale cauciucuri full wet. Nu pentru mult timp, căci Button a intrat la rândul său la boxe – o mișcare care ar putea să-l ajute în lupta cu cele două Red Bull. Între timp, steaguri galbene sunt fluturate după ce Sutil a ieșit în decor și a intrat în barierele de protecție. O macara încearcă să evacueze mașina Sauber.

43/53 Safety car-ul a intrat pe circuit. Activitatea la boxe va fi probabil mare.

44/53 Hulkenberg a schimbat pneurile, dar tot unele intermediare sunt alegerea echipei Force India. Vettel schimbă tot pe intermediare. Neintrând la boxe, Ricciardo îl depășește astfel pe german. Lotus își aduce mașinile la boxe pentru pneuri full wet.

45/53 Mașina medicală este prezentă la locul accidentului lui Sutil, dar nu germanul pare a fi cel care are nevoie de îngrijiri. Aflăm că Bianchi a fost și el implicat într-o ieșire în decor în aceeași curbă.

46/53 Hulkenberg a oprit la capătul liniei boxelor, iar steaguri roșii sunt fluturate. Mașinile vor reintra pe linia standurilor, cu șapte tururi rămase din cursă. E posibil ca aceasta să nu mai fie reluată. Așteptăm în continuare vești în ceea ce privește accidentele din curba 15.

47/53 Cursa nu va fi reluată, suntem anunțați. Hamilton este astfel declarat câștigător. Rosberg și Vettel completează podiumul.

11:08 Toată lumea e însă îngrijorată de accidentul ce l-a implicat pe Jules Bianchi în ultimele tururi. Vom reveni cu detalii pe măsură ce noi informații sosesc.

11:11 Vettel, Rosberg și Hamilton au ieșit pe podium pentru înmânarea trofeelor.

11:15 Suntem informați că Bianchi este transportat la spital cu ajutorul unei ambulanțe, în vreme ce Nigel Mansell le ia interviuri celor trei piloți de pe podium.

11:19 Delegatul de presă al FIA a declarat că Jules este inconștient și este transportat cu ambulanța la spital deoarece elicopterul nu poate decola din cauza ploii.

11:21 Gary Hartstein, fost doctor al Formlei 1, a scris pe Twitter următoarele:

11:23 Gândurile noastre se îndreaptă în continuare spre Jules Bianchi. Sperăm ca el să își revină cât mai repede.

11:49 Punem punct live text-ului cursei de la Suzuka. Mulțumim pentru că ne-ați urmărit. Raportul cursei este pe site, în curs de actualizare.