Haas l-ar aduce pe Jeff Gordon în Formula 1

Haas l-ar aduce pe Jeff Gordon în Formula 1

Americanii sunt într-o continuă căutare de piloți capabili să facă față în F1, iar faptul că se scriu articole despre posibila mutare a unui veteran de 44 de ani este cel puțin hilar, dar trădează o criză profundă.

În octombrie 1998, Jeff Gordon era în plină formă la cei 27 de ani ai săi, iar revista americană Racer îi analiza șansele de a accede în Formula 1. Era o perioadă în care tranzițiile de peste ocean dădeau rezultate, iar exemplul canadianului Jacques Villeneuve putea fi emulat, cel puțin teoretic, de un pilot din Statele Unite. Materialul prezentat în paginile revistei expunea motive evidente, legate de abilitatea lui Gordon pe traseele virajate (care nu lipseau la acea vreme din Nascar), iar contactele sale cu team managerii din F1 nu lipseau.

Jackie Stewart, care avusese contact cu americanii pe când concurase la Indy 500 în anii 60, a sondat această pistă și a purtat discuții cu Jeff Gordon. Sosirea consorțiului britanico-american ce a cumpărat echipa Tyrrell la finele lui 1997 spre a o transforma în BAR a reprezentat o nouă punte pentru Gordon, însă mutarea nu s-a concretizat. Jeff a ajuns totuși să piloteze un monopost de Formula 1 într-un exercițiu de imagine vizat de Bernie pentru popularizarea MP al SUA în 2003, regizând un schimb de experiență cu Juan Pablo Montoya, care a avut astfel ocazia de a testa mașina de Nascar în care avea să ajungă peste câțiva ani.

Testul lui Gordon a arătat destul potențial, însă niciodată nu vom putea pune bazele pe ceea ce se spune la asemenea evenimente, unde impresia trebuie să fie întotdeauna pozitivă (a se vedea și testele lui Rossi, Loeb etc.)

Însă acum vorbim despre debutul echipei Haas în 2016, când Jeff Gordon, care tocmai a anunțat că acesta va fi ultimul său sezon în Nascar, va avea 45 de ani. Dacă noile reguli FIA pentru acordarea superlicenței evită căderea recordurilor de precocitate, iată-ne cum cădem în cealaltă extremă dincolo de Ocean, unde se vehiculează teorii neverosimile ale unui debut la vârste la care nici Schumacher n-a mai concurat.

Practic, a vorbi despre Jeff Gordon nu este altceva decât un exercițiu de imagine chiar și acum, dar dincolo de asta asistăm la încercarea disperată a viitorului team manager american de a nascariza Formula 1, așa cum a declarat-o în repetate rânduri. Realitatea e sumbră, iar dorința lui Haas de a avea un pilot american ar trebui să implice o doză mai mare de risc, de vreme ce niciun nume consacrat nu întrunește condițiile momentan.

—————

În săptămâna 9-15 februarie, PitStops vă oferă o serie de articole dedicate motorsportului american, sub titlul American Week.
Mansell în IndyCar – Neașteptatul campion din 1993
F1 vs IndyCar – O analiză financiară