Vești bune despre Alonso

Vești bune despre Alonso

După accidentul petrecut ieri pe pista de la Montmelo, Fernando Alonso a fost transportat la spital cu elicopterul. Suntem bucuroși să vă confirmăm că pilotul spaniol este în regulă.

Echipa McLaren Honda a dat publicităţii un comunicat privitor la starea pilotului Fernando Alonso şi a făcut publice primele concluzii legate de dinamica accidentului. Redăm comunicatul în întregime.

Suntem bucuroşi să confirmăm că în urma accidentului suferit pe pista din Barcelona în data de 22 februarie, Fernando Alonso se recuperează în spital, vorbeşte cu familia, prietenii şi cu personalul medical.

De la locul accidentului a fost transportat la centrul medical unde i-a fost administrat primul ajutor şi conform procedurilor a fost sedat în vederea transportului pe cale aeriană la spital.

La spital a fost supus unor teste riguroase şi complete, inclusiv o analiză computer-tomograf  şi RMN, ambele relevând un rezultat normal.

Pentru a a-i asigura liniştea şi intimitatea în vederea recuperării în linişte, pilotul este ţinut în spital pentru supraveghere suplimentară şi pentru a permite eliminarea completă a efectelor produse de sedativele administrate ieri.

Suntem decişi să-i asigurăm tot confortul pentru a-i permite o recuperare rapidă şi completă şi vom decide în timp util dacă va aprticipa la ultima sesiune de teste de la Barcelona.

În ultimele 24 de ore am analizat în detaliu avariile produse monopostului lui Fernando şi informaţiile telemetrice asociate acestuia pentru a înţelege pe deplin cauza sau cauzele accidentului. Chiar dacă este încă devreme, am putut ajunge la o serie de concluzii.

Monopostul său a subvirat la intrarea în virajul trei – un viraj de dreapta în urcare – ieşind în exteriorul pistei, acolo unde există un covor sintetic. Pierderea aderenţei a produs un dezechilibru ce a îndreptat monopostul spre interiorul virajului unde acesta a recuperat aderenţa pierdută şi a percutat peretele de protecţie cu lateralul.

Analiza noastră a indicat că accidentul a fost cauzat de rafalele de vânt prezente în acea parte a circuitului, rafale care au dus la accidente similare (de exemplu Carlos Sainz Jr.).

Putem afirma categoric că nu există nici un indiciu care să ateste prezenţa unei defecţiuni mecanice, de orice fel. Putem de asemenea confirma că nu s-a înregistrat nici o scădere a presiunii aerodinamice, lucru care ar indica faptul că monopostul ar fi suferit o pierdere de apăsare aerodinamică, în ciuda faptului că virajul induce o acceleraţie transversală semnificativă. În final, putem afirma că nu a avut loc nici un fel de descărcare sau anomalie electrică, de orice fel în sistemul ERS al monopostului, atât înainte, cât şi în timpul sau după accident.

Ultima afirmaţie respinge orice zvon recent apărut potrivit căruia Fernando şi-ar fi pierdut cunoştinţa în urma unei defecţiuni electrice. Pur şi simplu nu este adevărat. Telemetria arată clar că pilotul retrograda vitezele în timp ce piciorul apăsa puternic pedala de frână până în momentul impactului – lucru imposibil de efectuat dacă el ar fi fost inconştient.

Datele colectate arată că monopostul a lovit perete de la interiorul virajului mai întâi cu roata dreapta faţă şi apoi cu roata dreata spate. A fost un impact lateral semnificativ ce a dus la avarierea suspensiei.

După impactul iniţial, monopostul a mai fost în mişcare în contact cu peretele încă 15 secunde, apoi s-a oprit. Toate cele patru roţi au rămas ataşate de monopost iar caroseria sau structura de impact dintre roţile anterioare şi posterioare nu a avut de suferit.

Îi dorim lui Fernando însănătoşire grabnică. Vom da publicităţii informaţii suplimentare pe măsură ce le vom avea.

Comunicatul McLaren a fost postat imediat după ce managerul spaniolului a publicat pe twitter o fotografie cu Fernando Alonso în spital.

sursa twitter.com/lsgrcbd
sursa twitter.com/lsgrcbd