van der Garde câștigă locul la Sauber în instanță

van der Garde câștigă locul la Sauber în instanță

Cererea în instanță a lui Giedo van der Garde de a primi un loc de pilot în echipa Sauber pentru 2015 a fost soluționată în favoarea olandezului, ridicând noi probleme cu doar câteva zile înaintea startului sezonului.

Curtea Supremă a statului Victoria a decis miercuri dimineață că dovezile aduse în instanță de pilotul olandez împotriva echipei Sauber sunt suficiente pentru ca echipa elvețiană să îi acorde un post de pilot pentru sezonul 2015 care va începe peste numai două zile în Australia.

Vestea a fost confirmată de contul oficial de Twitter al Curții: „Aplicația pilotului de F1 Giedo van der Garde a fost reușită, judecata completă urmând a fi publicată.”

van der Garde a concurat pentru Caterham în anul 2013, la sfârșitul anului trecut el fiind eliberat din funcția de pilot de teste pe care a îndeplinit-o la Sauber. Marcus Ericsson și Felipe Nasr au fost selectați ca piloți oficiali ai echipei pentru 2015, ambii aducând pachete financiare considerabile odată cu ei.

La sfârșitul săptămânii trecute, van der Garde a depus cererea pentru judecată, ambele părți implicate fiind audiate luni la Melbourne. Decizia a fost inițial amânată până în această dimineață.

După aflarea deznodământului, Sauber a emis o declarație, citând-o pe Monisha Kaltenborn: „Suntem dezamăgiți de această decizie și avem nevoie de timp pentru a înțelege consecințele și impactul ei asupra startului sezonului. Nu putem pune în pericol siguranța echipei noastre sau a oricărui pilot de pe circuit prin instalarea cuiva nepregătit într-o mașină care a fost ajustată special pentru alți doi piloți.”

Managerul Sauber declarase că va face tot ce e posibil pentru a proteja compania, echipa și interesele ei. „Anul trecut a fost unul dificil pentru noi, iar venind în 2015 am fost concentrați spre a face totul cum trebuie pentru a avea cele mai bune rezultate pentru fanii noștri,” a mai spus ea.

Avocații Sauber au susținut că instalarea lui van der Garde într-o mașină cu care nu a făcut teste și care nu a fost ajustată pentru el ar putea aduce riscuri „inacceptabile”. „Dl. van der Garde nu are experiență în mașina C34 Ferrari și nu ar avea suficient timp să [se] învețe [cu ea],” a spus Rodney Garratt, apărându-și clienții.

De partea cealaltă, echipa lui van der Garde a adus în discuție un caz din 2012 când un pilot a fost instalat în mașină în doar trei zile după ce o decizie urgentă a fost pusă în vigoare, avocații acestuia susținând că „echipele sunt foarte flexibile în a face ajustări pentru fiecare pilot.”

„Sauber are puterea de a înlocui pe oricare pilot în acest weekend fără a încălca existentele contracte ale acestora,” a mai spus avocatul lui van der Garde, Tom Clarke. Atât olandezul cât și Nasr și Ericsson au fost prezenți la audieri.

Inițial, van der Garde a depus o plângere la Curtea de Arbitraj Sportiv din Elveția, unde a primit de asemenea dreptate.

———————————–

Update: Echipa Sauber a făcut recurs la aflarea deciziei Curții, iar cazul rămâne deschis. Un nou verdict va fi dat joi dimineața.