Formula 1 Australia: Hamilton vs Rosberg; Mercedes vs toți

Formula 1 Australia: Hamilton vs Rosberg; Mercedes vs toți

Cu startul în prima cursă a noului sezon al Formulei 1 la numai câteva ore distanță, e timpul să trecem în revistă cele mai importante lucruri de luat în seamă înaintea Marelui Premiu al Australiei.

Albert Park din Melbourne este gazda tradițională a Marelui Premiu al Australiei din 1996 încoace, circuitul fiind iubit atât de piloți cât și de fani. Datele tehnice ale sale pot fi văzute într-un format inedit lansat de PitStops în această săptămână în video-ul următor:

Desigur, alte cirucite au fost folosite în trecut pentru desfășurarea cursei australiene, iar cel de la Adelaide a trăit cel puțin două curse ce merită repovestite. Colegul meu Alexandru Șiclovan s-a oferit să ne ajute să o facem.

Sezonul începe sub semnul dominației Mercedes sub care s-a și încheiat precedentul. Lewis Hamilton va pleca din pole-position după ce nu a lăsat loc de interpretări în calificările de ieri. Britanicul vrea să-și confirme statutul de cel mai rapid pilot de pe grilă câștigat odată cu titlul de anul trecut, iar coechipierul său Nico Rosberg arată ca fiind singurul său rival demn de luat în seamă. Mașinile Mercedes sunt net superioare concurenței și ar trebui să se îndepărteze rapid de restul plutonului în cele ce urmează. Dar dacă apar scântei în primul viraj?

Puțin mai jos pe grilă, calificările au relevat că lupta pentru cel de-al treilea potențial loc pe podium se va da între componenții echipelor Ferrari și Williams. Felipe Massa va pleca alături de Sebastian Vettel de pe linia secundă, brazilianul fiind singurul din primii patru piloți care nu a câștigat la Melbourne. Hamilton a făcut-o în 2008 pentru McLaren, în timp ce Vettel s-a impus în 2011 în mașina sa Red Bull, începându-și drumul către al doilea său titlu mondial.

Cursa de sezonul trecut a fost câștigată de Rosberg, germanul fiind ajutat de abandonul din primele tururi al coechipierului și rivalului său. Ca și în acest an, Hamilton pleca atunci din pole-position, dar probleme cu motorul i-au pus capăt cursei, iar lui Rosberg i s-au alăturat pe podium Kevin Magnussen și Jenson Button, componenți ai echipei McLaren.

Fiind primul MP al sezonului, multe întrebări își caută răspunsul astăzi, iar câteva dintre ele și-l vor și găsi. Chiar dacă Magnussen va fi din nou coleg cu Button în această dimineață, danezul nu este titular de drept al unei mașini McLaren, el înlocuindu-l pe Fernando Alonso pentru prima etapă în urma accidentului misterios suferit de acesta la testele din Barcelona. Ce putem spune cu certitudine e că nici Magnussen și nici Button nu vor mai fi pe podium în acest an. Noul parteneriat McLaren – Honda nu funcționează cum și-ar dori cele două părți, iar componenții echipei lui Ron Dennis vor porni de pe ultima linie a grilei de start în monoposturi care e foarte probabil să-și arate adevăratul potențial abia când Marele Circ va poposi în Europa.

Probleme există și pentru Manor, fosta echipă Marussia făcând până acum doar act de prezență în Australia, mașinile ei nefiind pregătite încă să iasă din garaj. FIA a rugat echipa britanică să le prezinte în scris motivele pentru care nu a evoluat în calificări, iar Malaezia pare a fi posibilitatea cea mai apropiată în care o putem vedea la lucru cu adevărat.

Red Bull nu mai este echipa cu care ne-am obișnuit din anii trecuți, unitățile de putere Renault cauzând bătăi de cap multiplei campioane mondiale din ultimii ani. Calificările de ieri au relevat chiar faptul că mașinile constructorului austriac ar putea să se lupte de la egal la egal cu cele ale „sorei mai mici” Toro Rosso. Ne amintim astfel de un sezon în care Red Bull a terminat în urma italienilor în clasamentul final pe echipe, chiar dacă în mare parte datorită acestei performanțe remarcabile a unui puști.

Pe lângă deja-clasica întrebare „Hamilton sau Rosberg?”, Formula 1 ne va aduce azi în prim plan un alt duel interesant între doi sau chiar mai mulți debutanți. Max Verstappen va deveni cel mai tânăr pilot care ia startul într-un Mare Premiu când luminile se vor stinge la startul cursei. La vârsta de 17 ani și 166 de zile, olandezul va porni în cursă de pe locul 12 în mașina Toro Rosso, coechipierul său – și el debutant – Carlos Sainz impresionând cu locul al 8-lea în calificări. Felipe Nasr de la Sauber va fi cel de-al treilea debutant de pe grilă, iar duelurile dintre cei trei vor fi interesante.

Desigur, pentru că am amintit de Sauber, merită menționat procesul dintre echipă și fostul lor pilot de teste, Giedo van der Garde. Olandezul a ajuns la o înțelegere cu elvețienii în ceea ce privește weekendul din Australia, unde nu va lua parte la desfășurarea cursei. „Cu respect pentru interesele motorsportului și Formulei 1 în special, am decis să-mi cedez drepturile legale de a concura în MP al Australiei din acest weekend,” a declarat van der Garde. Discuții privind viitorul său în cadrul echipei vor avea loc săptămâna viitoare, un acord financiar fiind cea mai probabilă scăpare pentru Sauber dintr-o problemă în care este dificil de imaginat cum a ajuns.

Un ultim aspect de menționat este posibila absență a lui Valtteri Bottas din cursă. Finlandezul de la Williams este așteptat să pornească de pe locul 6 al grilei de start dar s-ar putea să fie nevoit să privească de pe margine dat fiind că o durere la spate îi cauzează probleme. La ora acestui preview nu se știe dacă echipa îl va folosi în mașină sau nu.

Toate acestea și multe altele sunt motivele pentru care prima cursă a sezonului 2015 va fi una interesantă de urmărit.