Formula 1 Australia: Hamilton, Terminator la Melbourne

Formula 1 Australia: Hamilton, Terminator la Melbourne

Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu al Australiei, deschizând noul sezon al Formulei 1 cu cea de-a 34-a sa victorie. Nico Rosberg l-a urmat pe durata întregii curse, iar Sebastian Vettel a completat podiumul la prima lui ocazie pentru Ferrari.

După o cursă care nu a impresionat prin spectaculozitate, momentul cel mai exploziv al weekend-ului a venit după prezentarea trofeelor, când pe podium a urcat nimeni altul decât Arnold Schwarzenegger, pentru a le lua interviuri piloților.

Hamilton s-a entuziasmat ca un copil la vederea marelui culturist actor și politician, fiind surprins de prezența și înălțimea (mică, spune el) austriacului mult mai mult decât a fost de rezultatul cursei. Interviul s-a încheiat cu replica făcută celebră de actorul din seria Terminator, cei doi strigând „I’ll be back” în aplauzele spectatorilor.

Și întradevăr, he is back. Pe circuitul de la Melbourne, Hamilton și mașina sa au arătat exact ca personajul interpretat de Schwarzenegger, conducând de la cap la coadă o cursă în care atât el, cât și Rosberg, au evoluat ca niște roboți. Pornit din pole-position, Hamilton și-a mărit avansul repede la două secunde, coechipierul său devenind umbra lui.

Cei doi n-au părut a fi în vreun pericol în nici o clipă, iar o ușoară tentativă de a micșora diferența a germanului a fost rapid pusă la punct de britanic. Rând pe rând, tururi rapide au fost împărțite de colegii de la Mercedes, care arată la fel ca și anul trecut – de neînvins.

În spatele luptei lor, a existat o bucurie pură pentru Vettel, care de mult nu a mai experimentat un asemenea sentiment. Multiplul campion mondial, aflat la prima cursă pentru Ferrari, a ținut să menționeze onoarea pe care o are pilotând pentru echipa italiană, spunând că este foarte mândru de startul bun de sezon realizat de aceasta.

Într-adevăr, Ferrari arată ca o altă echipă față de cea din ultimii ani, mașina ei fiind una mult îmbunătățită. Pornit de pe linia a doua a grilei de start, Vettel l-a depășit pe Felipe Massa cu ajutorul opririlor la boxe, rămânând pe circuit trei tururi în plus față de brazilian în prima parte a cursei. Pilotul echipei Williams a fost nevoit să se mulțumească cu poziția a 4-a la final.

A fost o revenire la sentimente mai bune pentru Ferrari, dar lucrurile nu au fost în totalitate roz. Kimi Raikkonen a fost nevoit să abandoneze după cea de-a doua sa trecere pe la standuri, probleme la noua roată stânga-spate obligându-l să oprească mașina. Vettel și Raikkonen au fost implicați și într-un mic incident la intrarea în primul viraj al cursei, atingându-se și producând indirect accidentul lui Pastor Maldonado.

Momente după ce Maldonado a poposit în zidul de protecție, Romain Grosjean și-a încheiat cursa la rândul său, oprind la boxe cu probleme la mașină. A fost un weekend în care doar 11 monoposturi au ajuns la final, Jenson Button fiind foarte aproape de a câștiga un punct nesperat pentru McLaren.

Aflată în mijlocul unui scandal de proporții, Sauber a produs poate cea mai remarcabilă surpriză a zilei, clasându-se cu ambii piloți în puncte în condițiile în care întreg sezonul trecut nu a reușit să câștige nici măcar unul singur. Ba mai mult, prin Felipe Nasr, Sauber a câștigat duelul debutanților cu Toro Rosso. Brazilianul a terminat cursa pe un nesperat loc 5, arătând un ritm minunat și calități excelente în a-l ține pe Daniel Ricciardo în urma sa în mașina Red Bull. Marcus Ericsson a făcut o cursă bună, depășindu-l pe Carlos Sainz în ultimele tururi pentru a încheia pe locul 8.

Ceea ce a început promițător, pentru Toro Rosso s-a încheiat dezamăgitor, Max Verstappen fiind nevoit să abandoneze spre finalul cursei în momentul în care rula pe locul 5. Coechipierul său Sainz a avut ghinion la rândul său după ce a pierdut în jur de douăzeci de secunde la intrarea sa pentru schimbul de pneuri datorită unei probleme întâmpinate de mecanici. Spaniolul s-a mulțumit cu locul al 9-lea, dar a demonstrat de-a lungul cursei că viteza sa este una bună și că mașina Toro Rosso se poate lupta pentru puncte cu succes.

Force India a terminat de asemenea cu ambele mașini în puncte, dar impresia lăsată de echipa lui Vijay Mallya a fost una slabă, iar clasările în puncte nu par a fi o certitudine în cele ce urmează. Nico Hulkenberg s-a clasat pe locul 7, Sergio Perez luptându-se cu Button mare parte din cursă înainte de a trece linia de sosire al 10-lea.

Pe lângă echipa Manor, trei piloți nu au reușit nici măcar să ia startul. Valtteri Bottas a fost menajat după ce s-a plâns de dureri la spate înaintea cursei, în timp ce Kevin Magnussen și Daniil Kvyat au întâmpinat probleme în turul de formare care nu au putut fi rezolvate.

 Rezultate complete:

ausrace

* Pastor Maldonado, Romain Grosjean, Max Verstappen și Kimi Raikkonen au abandonat

** Will Stevens, Roberto Merhi, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas și Daniil Kvyat nu au luat startul

——————————————–
Citiți și: Desfășurarea cursei, tur după tur