MotoGP Austin: Marc Marquez rămâne șerif în Texas

MotoGP Austin: Marc Marquez rămâne șerif în Texas

După debutul de sezon mai ezitant, Marc Marquez bifează prima victorie a sezonului 2015. Campionul ultimelor două ediții se impune din nou la Austin, obținând tripla pe circuitul din inima Texasului.

MOTOGP

Cursa clasei mari a fost controlată cap-coadă de Marc Marquez. După o depășire efectuată asupra lui Andrea Dovizioso în prima jumătate a cursei, spaniolul de la Repsol Honda a evadat și nu a mai fost ajuns de nimeni până la finalul întrecerii americane.

Dublul campion mondial a fost urmat de Dovizioso, în timp ce învingătorul din Qatar, Valentino Rossi a încheiat runda din Austin pe ultima treaptă a podiumul. Cu toate acestea, după două etape din totalul de 18, clasamentul general este în continuare condus de pilotul de la Yamaha. Italianul a adunat 41 de puncte și este urmat în această ierarhie de Andrea Dovizioso, cu 40 de puncte și Marc Marquez, 36 de puncte.

marcmarquez

La nivelul echipelor, Honda a stat cel mai bine din nou. Dacă în Qatar, doar neșansa provocată de greșeala lui Marquez i-a privat de victorie, la Austin, japonezii au avut din nou cea mai bună motocicletă all round  în Statele Unite. Top speed net superior concurenței de la Yamaha și Ducati, dar și un comportament excelent în abordarea virajelor i-au asigurat succesul lui Marc Marquez în Texas.

dovizioso

Ducati a venit din nou cu îmbunătățiri substanțiale, iar acest fapt a fost vizibil. O mai bună abordare a virajelor, iar trasele largi din Qatar au fost doar o amintire la Austin. Foarte probabil, dacă corectau această problemă, ar fi câștigat cursa de debut a sezonului, date fiind circumstanțele de acum două săptămâni. Un loc secund pentru Andrea Dovizioso a fost tot ce se putea în America.

Yamaha nu a putut să facă nimic pentru a stopa ritmul lui Marquez. Ba mai mult, au rulat cam cu aceeași strategie ca în Qatar. Rossi a optat din nou pentru un pneu față de compoziție hard, dar de această dată a fost imposibil să repete performanța din prima rundă a sezonului. Locul 3 pentru Valentino Rossi în final, el fiind depășit în ultimele tururi  de Andrea Dovizioso.

lorenzo

Jorge Lorenzo n-a fost în apele sale nici aici, dar de această dată a fost o scuză mult mai realistă decât în Qatar. O bronșită se pare că i-a afectat performanța spaniolului, iar locul patru din cursă a fost tot ce a putut face ibericul. Totuși, dată fiind constanța sa binecunoscută, aceste 13 puncte s-ar putea să fie importante în economia campionatului.

vinales

Suzuki a impresionat foarte mult la revenirea lor în campionatul mondial. Sigur, momentan nu au ritmul necesar pentru a se bate la victorii de etapă sau la titlul mondial, dar progresul este vizibil. Comportamentul motocicletei se îmbunătățește vizibil de la cursă la cursă, la Austin, ambele prototipuri reușind să intre în top 10, cu Aleix Espargaro încheind pe 8 și Maverick Vinales pe 9. Cine știe, poate că e doar începutul unei povești frumoase marca Suzuki în motomondial. Ce-i drept, ar fi cazul!

bautista

Aprilia marchează și ea primul punct de la revenirea în motomondial. Progresul nu este la fel de rapid precum cel de la Suzuki, dar este vizibil. Alvaro Bautista a profitat  de numeroasele abandonuri, șapte la număr, dar nu-i putem contesta meritul sub nici o formă. Dacă echipa italiană n-ar sta într-un singur pilot, probabil că am avea parte de rezultate mult mai bune.

MOTO2

La categoria secundă, duelul de referință s-a purtat între Johann Zarco și Sam Lowes. Ambii veneau cu orgoliul rănit după diverse probleme în prima rundă din Qatar. Dacă Lowes abandonase pe mâna lui, Zarco a pierdut acolo o victorie ca și făcută după ce a întâmpinat probleme cu schimbătorul de viteze.

Câștigător al acestei bătălii a fost Sam Lowes. Pilotul britanic s-a detașat de Zarco pe final, francezul fiind nevoit încă o dată se recunoască învins. Pe locul al treilea în clasamentul final al cursei a venit debutantul Alex Rins.

sam lowes

Notabilă evoluția lui Rins, aflat în contrast total cu Alex Marquez. Fratele mai mic al campionului de la MotoGP, nu reușește, cel puțin pentru moment să facă față trecerii de la Moto3, acolo unde este deținătorul titlului. Locul 15 în întrecerea texană, iar cu cele șase puncte acumulate în două runde, ocupă un modest loc 17 în clasamentul general al piloților.

O altă mare dezamăgire a fost și Mika Kallio. Mutarea de la Marc VDS Racing nu-i priește deloc finlandezului. În cele două etape de până acum, el a fost dominat categoric de coechipierul său, Franco Morbidelli, italianul încheind ambele întreceri în fața sa.

Ierarhia piloților este condusă de Alex Rins, spaniolul totalizând 29 de puncte. El este urmat de Johann Zarco, cu 28 de puncte, în timp ce la egalitate de puncte, îi regăsim pe cei doi câștigători de până acum, Jonas Folger și Sam Lowes, ambii cu câte 25 de puncte.

MOTO3

Cursa americană a stat la discreția lui Danny Kent, britanicul dominând autoritar. Pilotul echipei Leopard Racing a fost vedeta clasei mici pe tot parcursul weekend-ului, zdrobind orice record a apărut în calea sa. De altfel, la fel ca în Qatar motocicleta a fost cea mai rapidă pe linia dreaptă, stabilitatea în zonele de frânare fiind și ea îmbunătățită.

Podiumul a fost completat de Fabio Quartararo și de Efren Vazquez, coechipierul lui Danny Kent. Liderul clasamentului general după victoria din Qatar, Alexis Masbou a încheiat doar pe poziția a 16-a, după ce a pierdut controlul motocicletei sale în ultimul viraj al cursei.

Marea deziluzie a debutului de sezon e reprezentată de forma foarte slabă a constructorului austriac KTM. Dacă anul trecut își trecea în palmares 10 din 18 succese, în 2015 povestea e cu totul alta. Cel mai bun rezultat de până acum e locul 5 obținut în Texas de Brad Binder, iar dacă nu vor găsi resurse să-și îmbunătățească performanțele, am putea asista la un sezon cu victorii Honda pe linie la Moto3.

11073330_936723766347475_201074147620672921_n

Schimbări importante survin astfel și în clasamentul general al piloților. Danny Kent a strâns 41 de puncte și devine noul lider. Britanicul este urmat de Enea Bastianini. Italianul a adunat 33 de puncte, în timp ce ocupantul poziției a treia, debutantul Fabio Quartararo se află la egalitate de puncte cu Efren Vazquez, ambii rideri adunând câte 29 de puncte.

Următoarea etapă a campionatului mondial de motociclism viteză se va desfășura weekend-ul viitor, pe circuitul Autodromo Termas de Rio Hondo din Argentina.