Categories: Formula E

Formula E Monaco: Buemi lasă haosul în spate

După un prim tur animat, o treime din plutonul pornit pe varianta scurtată a pistei de Formula 1 și-a pierdut orice șansă la puncte. Duelurile au continuat, însă Buemi n-a intrat în zona agitată și a devenit primul dublu învingător din Formula E.

Ca de obicei, la Monaco rezolvi 90% din ecuația cursei în calificări și la start. Odată negociate corect aceste două hopuri, Buemi a fost nevoit să mai arunce câte o privire în spate ocazional, unde Lucas di Grassi a stat cuminte și s-a mulțumit cu punctele aferente locului secund.

Alguersuari n-a ajuns nici până în primul viraj, iar Bruno Senna a semănat furtună în pluton imediat după aceea, percutând din spate monopostul excesiv de lent al lui Daniel Abt. Vergne, Duran, Liuzzi și Duval s-au târât până la boxe și au trecut în cealaltă mașină, însă cursele lor deveneau plimbări de sâmbătă, de vreme ce bateriile i-au constrâns la abandon după jumătate de manșă.

Astfel, doar 13 din cei 20 mai contau în lupta pentru puncte după un prim tur completat, la finele căruia a fost necesară intervenția mașinii de siguranță. Primii patru (Buemi, di Grassi, d’Ambrosio, Piquet Jr.) își păstraseră pozițiile de pe grilă, fiind urmați de Sarrazin, care făcuse un progres notabil de pe 8 până pe 5, în fața lui Nico Prost. La restart, Piquet l-a taxat imediat pe d’Ambrosio (grație FanBoost-ului) și a ajuns în postura de a-l presa pe di Grassi. După ce a contrat tentativa de undercut a celor de la Audi Abt, Buemi n-a avut rival, iar di Grassi a rezistat tuturor tentativelor lansate de Nelsinho.

Marele beneficiar al opririlor la boxe a fost Sam Bird, care a urcat de pe 7 pe 4, în detrimentul lui d’Ambrosio, Prost și Sarrazin. Ultimele puncte le-au revenit lui Scott Speed, Charles Pic și Antonio Felix da Costa, portughezul având foarte mult de recuperat după ce percutase zidul în calificări și plecase de pe 19.

Sebastien Buemi a devenit așadar primul pilot care se impune a doua oară în Formula E, după ce primele 6 runde au avut 6 câștigători diferiți. Mai mult, este primul pilot ce convertește un pole în victorie. Cei trei ocupanți ai podiumului de astăzi sunt primii și în ierarhie, unde conduce Lucas di Grassi (93p), urmat de Piquet Jr. (89p) și de Buemi (83p). După două curse mai slabe, Nicolas Prost coboară pe locul al patrulea, cu 77 de puncte.

Ca fapt divers, pe circuitul unde se desfășoară prestigiosul Grand Prix de Formula 1, toți cei 14 piloți care au fost clasați în E-Prix fie au fost titulari în F1 (11), fie doar au testat asemenea monoposturi (Bird, da Costa, Prost).

Alexandru Șiclovan

Alexandru Șiclovan a urmat studii de modelare și simulare aerodinamică și are ca obiectiv reducerea decalajului dintre universul motorizat autohton și etalonul occidental. Militează pentru meritocrație, echidistanță, spirit constructiv și metafore luminate.

Share
Published by
Alexandru Șiclovan
Tags: FeaturedFormula E 2014-15Lucas di Grassinelson piquet jrSebastien Buemi

Recent Posts

Formula 1 Austin, USA: Mercedes începe cu dreptul weekend-ul american

Ploaia nu a ţinut piloţii departe de pistă în FP1. Condiţiile meteo au obligat piloţii să folosească pneurile intermediare, iar…

8 ore ago

Formula 1 Austin, USA: Primul matchpoint al anului

Al 40-lea M.P. al Statelor Unite are șansa de a găzdui un eveniment istoric. Lewis Hamilton poate deveni pentru a…

14 ore ago

MotoGP Motegi: Titlul cu numarul 5 poate deveni realitate pentru Marquez în Japonia

Cursa japoneză va fi prima ocazie pentru Marquez de a-și trece în palmares al cincilea titlu la clasa mare și…

15 ore ago

WEC Fuji: Victorie Toyota acasă, dar nu cu Alonso

Prima etapă asiatică din supersezonul 2018-2019 al FIA WEC a avut loc la finele săptămânii trecute la Fuji, în Japonia unde…

2 zile ago

De ce a luat avânt Mercedes și s-a prăbușit Ferrari?

Mercedes AMG a învins în toate GP-urile de la Monza încoace, punând o mână pe ambele titluri, în timp ce…

3 zile ago

DTM Hockenheim: Rene Rast nu poate împiedica încoronarea lui Paffett

Rene Rast a dat totul în finala sezonului și a împins tot mai departe recordul de victorii consecutive, însă și…

4 zile ago