Formula E: Traseul din Paris a fost dezvăluit

Formula E: Traseul din Paris a fost dezvăluit

Pe 23 aprilie 2016, Parisul va găzdui o etapă din cadrul sezonului al doilea al Formulei E. Pentru o țară cu asemenea tradiție, dar lipsită de un Grand Prix în prezent, traseul imaginat în jurul Domului Invalizilor este răspunsul perfect.

Primăria capitalei franceze a fost locul ales pentru evenimentul de lansare. Jurnaliștii care au asistat la prezentare au fost întâmpinați încă din curte de cele două monoposturi electrice reprezentând marile uzine auto din Hexagon – e.dams Renault și DS Virgin (PSA – Peugeot Citroen). De altfel, tocmai faptul că francezii sunt un port-drapel în acest campionat face ca singura rundă europeană nouă în sezonul al doilea să fie cea de la Paris.

Un al doilea motiv pentru care Orașul Luminilor trebuia integrat simbolic în calendar este tocmai mândria forului conducător, FIA, care are parte în sfera competiției electrice de laude fundamentate, într-un ocean de critici legate de modul în care sunt guvernate alte competiții, precum Formula 1 sau WRC. Jean Todt a asistat la întâlnirea matinală, însă a evitat contactul ulterior cu jurnaliștii care erau pregătiți să-l atace cu întrebări repetitive despre viitorul F1, tocmai într-un context în care nu despre asta ar trebui să se vorbească.

CYmLei-W8AAsjLx

Circuitul în sine se aliniază la ceea ce deja putem numi ”tradiția Formulei E”. Partea bună este că înlocuirea principatului Monaco cu centrul Parisului este benefică din punct de vedere al layout-ului, dat fiind că etapa monegască a fost printre cele mai neinspirate ca și pilotaj. Pentru toți cei ce sperau ca manșa să aibă loc pe Champs Elysees, în Place de la Concorde sau în jurul Jardin des Tuileries, în binecunoscutele locații filmate an de an în etapa finală a Turului Franței, piatra cubică este principalul impediment al acelui areal. Așadar, se va merge la sud de Sena, în jurul impunătorului edificiu ce găzduiește mormântul lui Napoleon. Turnul Eiffel se află la mică distanță înspre vest, așa că vom avea parte de nenumărate imagini cu faimoasa construcție metalică drept fundal.

Vor fi 15.000 de locuri în tribune, 5.000 dintre acestea fiind gratuite, iar celelalte având un preț de 20 de Euro.

Momentul simbolic al unei curse în Paris va fi marcat și de legendarul desenator Jean Graton, care a anunțat că noua bandă desenată din seria Michel Vaillant va avea drept subiect viitorul E-Prix din aprilie. Volumul se va numi ”Renaissance” și sperăm ca 2016 să marcheze o veritabilă renaștere a motorsportului în Franța, odată cu Formula E și cu revenirea Renault cu propria echipă în F1.

CYmISC7WkAE2rVD