Top 50 piloți de Grand Prix: Bernie Ecclestone (5)

Top 50 piloți de Grand Prix: Bernie Ecclestone (5)

I se spune „Supremul Formulei 1” – și nu degeaba. Bernie Ecclestone ocupă poziția a 5-a în topul nostru, talentul său fiind de așa natură încât el o face fără să fi concurat la vreo cursă în sportul care se învârte în jurul său.

„A fost un pilot de primă mână, dar nu a avut timpul necesar să-și pună talentul la treabă. Ne vom întreba mereu ‘ce-ar fi fost dacă’ în cazul acestui fost pilot ce nu încetează să ne uimească, chiar și în prezent,” nu a zis nimeni niciodată. Dar ce-ar fi fost dacă ar fi zis-o?

Bernie Ecclestone și-a început cariera de pilot la finalul anilor ’40, când avea o înfățișare decentă și banii nu îl dădeau afară din casă. În perioada următoare, numeroasele accidente l-au făcut să-și pună la îndoială abilitățile, însă un ochi ager ar fi apucat să vadă talentul nemărginit exemplificat de tânărul Bernard la volan. Din păcate pe vremea aceea ochii ageri lipseau cu desăvârșire în cercul sporturilor cailor putere.

A revenit asupra deciziei de a se retrage din motorsport și a decis să-și încerce norocul în Formula 1, având însă în vedere și latura administrativă a sportului. În 1958, în fața întregii lumi, Ecclestone și-a supus abilitățile la testul suprem, participând la weekendul de cursă de la Monaco cu o mașină Connaught-Alta. Nu a reușit să se califice pentru cursa propriu-zisă, dar mai târziu a declarat că „încercarea nu a fost una serioasă”.

Cu excepția numeroaselor episoade negative, Ecclestone a fost un pilot extrem de serios. A doua și ultima sa cursă în Formula 1 ar fi trebuit să aibă loc la Silverstone, tot în 1958. Connaught-Alta a înscris două mașini la Marele Premiu, numele lui Bernie fiind trecut pe foaie chiar de către el însuși, ca pilot de rezervă. Din păcate, britanicul nu a avut șansa de a parcurge vreun tur pe circuitul său „de casă”, iar talentul său a trecut din nou neobservat.

Ecclestone a pus apoi punct carierei de pilot și s-a afirmat pe plan adiminstrativ, conducând cu mână forte Formula 1 de aproximativ patru decenii. Au fost anii în care și-a lăsat amprenta definitiv asupra sportului, cei care i-au făcut pe mulți să se întrebe: „Oare câte ar fi realizat Bernie dacă s-ar fi axat strict pe pilotaj? Cum ar fi arătat Formula 1 acum?”

Luna aprilie vă aduce pozițiile fruntașe ale topului celor mai buni 50 piloți de Grand Prix. L-am trimis pe Valentin Răducan în concediu medical după eroarea de judecată ce s-a soldat cu clasarea joasă a lui Senna, taxată de jumătate dintre cititorii noștri avizați. Tiberiu Pal va redacta ultimele profile. Nu garantăm că va fi vreun pilot cunoscut, dar ne vom lupta în ședințele de redacție pentru ca măcar Schumacher să intre în top. O facem pentru cealaltă jumătate dintre voi.