Formula 1: Se va reveni la sistemul din 2015 de calificări

Formula 1: Se va reveni la sistemul din 2015 de calificări

Formula 1 este pe cale să revină la formatul de calificări din 2015 după ce FIA și Bernie Ecclestone au cedat presiunilor intense ale echipelor.

După ce noul sistem implementat de FIA în Formula 1 cu privire la sesiunea de calificări a primit o mulțime de critici, acesta va fi în sfârșit înlocuit cu formatul existent anul trecut.

Schimbarea se va petrece începând cu Marele Premiu al Chinei de săptămâna viitoare și a apărut ca urmare a presiunilor intense ale echipelor. Într-o scrisoare trimisă joi dimineață către FIA, Bernie Ecclestone și CVC, toate cele 11 echipe din Formula 1 au cerut întoarcerea la sistemul din 2015 al calificărilor, spunând că nu vor accepta altă variantă.

În duminica Marelui Premiu din Bahrain s-a încercat fără succes să se ajungă la un consens, Președintele FIA Jean Todt și Ecclestone fiind reticenți la reinstaurarea formatului vechi.

Câteva „noi formate” au fost supuse discuției, dar revenirea la cel din 2015 nu ar fi fost posibilă. O soluție ce avea în vedere folosirea unor „timpi agregați” compuși din două tururi rapide a fost vehiculată, dar nu a primit la rândul ei prea multe păreri pozitive.

Ședința de duminică a fost reluată joi, iar Todt și Ecclestone au fost în final de acord cu cerințele echipelor.

Pentru ca revenirea la formatul vechi să fie aprobată, aceasta va fi înaintată Grupului Strategic al F1 și Comisiei F1 înainte de a fi ratificată de Consiliul FIA.

Actualizare ora 21:00: FIA și FOM au anunțat oficial revenirea la sistemul vechi de calificări.

[quote_box name=””]

La cererea unanimă a echipelor prin scrisoarea primită astăzi, Jean Todt, Președintele FIA și Bernie Ecclestone, deținătorul drepturilor comerciale, au acceptat, în interesul campionatului, să trimită o propunere Comisiei F1 și Consiliului Motorsportului de a reintroduce formatul din 2015 al calificărilor în vigoare.

Propunerea, în cazul aprobării sale de către corpurile administrative, va intra în vigoare începând cu Marele Premiu al Chinei și va fi aplicată tot restul sezonului.

Jean Todt și Bernie Ecclestone au primit în mod pozitiv ideea înaintată de echipe de a avea loc o evaluare a formatului de weekend pentru 2017.

[/quote_box]