Formula 1 China: Hamilton și Rosberg joacă psihologic

Formula 1 China: Hamilton și Rosberg joacă psihologic

Cei doi piloți ai echipei Mercedes și-au pasat unul altuia, ca într-un joc psihologic, declarații în ziua premergătoare weekendului de cursă din China, unde Fernando Alonso va reveni – cel puțin pentru o sesiune – la volanul McLaren.

După ce a câștigat primele două curse ale sezonului, Nico Rosberg s-a instalat destul de confortabil ca lider al clasamentului piloților în Formula 1. Moralul său este ridicat, ceea ce în mod normal îi oferă o șansă în plus să adauge acestui palmares al victoriilor în China. Există momentum și joc psihologic și în Formula 1, până la urmă, nu?

Zilele trecute citeam un articol apărut în The Guardian în care se vorbea despre acest factor al momentumului. Există el cu adevărat? Ești – probabilistic vorbind – mai capabil să câștigi o cursă după o victorie decât după ce nu ai terminat primul? Studiile din articol aveau în vedere fotbalul, dar la urma urmei este vorba de psihologie și statistică, așa că eu consider că s-ar putea transpune și în Formula 1.

Ele spuneau că, în medie, efectul este unul cu rezultate contrar așteptărilor. „O serie de victorii nu pare să inspire o echipă în a câștiga meciuri ce urmează mai mult decât valoarea lor nominală o face oricum,” scrie Sean Ingle în articolul cu pricina. Transpus în Formula 1, acest fapt înseamnă că, statistic vorbind, Rosberg nu are o șansă mai mare de a câștiga Marele Premiu al Chinei decât cea pe care ar fi avut-o chiar și dacă nu se impunea în Australia și Bahrain.

Totuși, în acest weekend germanul va avea o șansă în plus, ceea ce ne duce la jocul psihologic de care aminteam. Lewis Hamilton va fi penalizat cu 5 locuri pe grila de start după ce cutia sa de viteze a fost schimbată de Mercedes din cauza unor pagube apărute în cursa precedentă. Fiind – încă – rivalul cel mai apropiat al lui Rosberg, absența britanicului îi oferă în mod evident o șansă în plus coechipierului său.

https://twitter.com/LewisHamilton/status/720623002715615233

Până acum, în 2016 Hamilton a fost surprinzător de ponderat și de calm în declarații când vine vorba de duelul său, pierdut până acum, cu Rosberg. Campionul mondial s-a mai aflat în dezavantaj față de coechipierul său și știe că sezonul este lung – chiar cel mai lung de până acum în Formula 1. Spusele sale din China sunt un ecou la ceea ce am asistat și până acum. „Pentru mine, o provocare este o oportunitate de a mă ridica sus, așa că sunt entuziasmat de oportunitate,” a spus veșnic-filosoful Hamilton despre penalizarea sa.

Cu toate acestea, britanicul a încercat să-l și împungă puțin pe colegul său de la Mercedes. „Va fi un weekend ușor pentru Nico cu siguranță. Probabil va fi un weekend mai ușor pentru el,” a zis Hamilton, care va pleca în cel mai bun caz de pe locul 6 în cursa de duminică. Totuși, el se va axa pe victorie, nu pe limitarea pierderii, după cum declară: „Nu înseamnă că nu voi încerca să-l presez de oriunde voi porni. Am să dau tot ce pot. Nu înseamnă că nu pot câștiga cursa, gândul fiindu-mi acesta, și nu limitarea pierderii.”

După asemenea declarații, Rosberg a fost nevoit să răspundă – evident. Sunt mici pase pe care le joacă cei doi, fiecare aruncând puțină presiune suplimentară pe umerii celuilalt. În cazul de față, germanul n-ar fi putut rămâne neclintit la gândul că în cazul unei victorii, lumea va arăta cu degetul spre penalizarea lui Hamilton. „Am luat aminte,” a spus Rosberg înainte de a continua: „Dar nu mi-a schimbat deloc abordarea, pentru că și dacă Hamilton pleacă de pe locul 6, el se va lupta pentru victorie, știm asta.”

În paddock, alte interviuri ale celor doi au oferit alte câteva ilustrații ale rivalității lor. Majoritatea piloților de Formula 1 au servit masa împreună miercuri seara, diverse poze circulând intens pe rețelele de socializare. S-a aflat că Hamilton a fost cel care a ales restaurantul, el oferindu-se să și plătească nota, spunând că la următoarea ocazie va plăti altcineva. În final, piloții au dorit să plătească individual. Întrebat cine a avut ideea plății separate, Hamilton a spus „sunt destul de sigur că a fost Nico,” spre deliciul jurnaliștilor. „Am primit fiecare notă separată. 17 note, 17 carduri de credit. A fost cel mai ridicol lucru pe care l-am văzut.”

Aceste mici declarații par și probabil că sunt în mare măsură inofensive, dar în final, ele contribuie la spectacolul oferit de Formula 1 și de sport în general. Victoriile sau înfrângerile sunt de multe ori puse și în seama acestor jocuri psihologice, care sunt menite să pună presiune pe adversarii direcți. De data asta, declarațiile par de-a dreptul inofensive, dar lumea le gustă, și fanii le gustă în special.

Cf6Q32ZW8AA9PF6

De vineri, piloții vor trece la treabă serioasă. Printre ei, Fernando Alonso, care va reveni în monopost după ce a absentat în Bahrain datorită problemelor medicale apărute după accidentul din Australia. Spaniolul va lua parte la prima sesiune de antrenamente libere, după care o examinare medicală suplimentară va evalua situația lui pentru ca acesta să primească acceptul de a lua parte la întreg weekendul.

Alonso este cu siguranță fericit, și chiar dacă este forțat să nu o arate, așa este și Rosberg. Germanul știe că penalizarea lui Hamilton îi dă o bună oportunitate de a câștiga cursa și de a mai căpăta puțin din acel momentum nu prea valoros.

Întorcându-mă în final însă la articolul citat, acesta mai spune ceva interesant. Într-un alt studiu, s-a aflat că echipele care ratează o lovitură de la 11m au șanse mai mari de a obține un rezultat mai bun ca urmare a ratării decât dacă nu ar fi obținut lovitura în primă instanță. Deci, în caz că Rosberg – care să zicem că se află în fața echivalentului din Formula 1 al unui penalti – nu câștigă în China, el va deveni mai puternic? Posibil. Va avea senzația că i se cuvin câteva puncte în plus, așa că va încerca și mai mult să le câștige – ar fi explicația.

E o lume nebună, cea a sportului. A Formulei 1, cu atât mai mult.

***

Citește și:

Formula 1 China: Mercedes vs. Ferrari etapa 3

Tech Corner: Decriptăm Power Unit-ul Ferrari

Formula 1: Se va reveni la sistemul din 2015 de calificări

Formula 1 Bahrain: Putea Ferrari să câştige GP-ul din deşert?

Formula 1 Bahrain: Puncte de discuție

Formula 1 Bahrain: Rosberg câștigă sub nocturnă