MotoGP Austin: Marquez revine cu victorie în Texas

MotoGP Austin: Marquez revine cu victorie în Texas

Marc Marquez a câștigat cursa de MotoGP din Austin pentru a cincea oară la rând din tot atâtea ediții desfășurate pe Circuit of the Americas.

Spaniolul de la Honda s-a impus în fața lui Valentino Rossi și Dani Pedrosa după ce liderul clasamentului general, Maverick Vinales, a căzut în primele tururi ale Marelui Premiu.

Pornit de pe locul patru de pe grilă, Pedrosa a avut cel mai bună plecare, iar la capătul liniei de start-sosire spaniolul s-a instalat la conducere în fața coechipierului său, Marquez. A rămas acolo o perioadă bună, în timp ce Vinales a avut un start mai lent, căzând până pe locul cinci.

Până și Jorge Lorenzo, omul pe care l-a înlocuit la Yamaha în acest sezon, a trecut de liderul campionatului în debutul cursei, acesta având la rândul său un start grozav.

Imediat mai apoi, cursa lui Vinales s-a încheiat. O căzătură l-a scos din luptă pe spaniol. Marele Premiu s-a calmat pentru câteva tururi, cu cei doi piloți Honda în frunte, urmați de Rossi, Johann Zarco și Cal Crutchlow.

Marquez a crescut apoi ritmul și în turul 9 a trecut excelent de coechipierul său într-una din părțile virajate ale circuitului din Austin. Pedrosa a încercat să revină în două rânduri în momentele ce au urmat, dar fără succes. Cu pista liberă în față, Marquez a început să se distanțeze, în timp ce Pedrosa a rămas să se lupte cu Rossi pentru locul secund.

Cu trei tururi înainte de final, italianul a atacat, trecând relativ cu ușurință de Pedrosa pentru a ocupa locul secund. Rossi mai avea misiunea de a se îndepărta de spaniol – o penalizare de 0.3s urma să i se aplice la finalul cursei datorită tăierii unui viraj după ce un duel cu Zarco din prima parte a întrecerii l-a scos de pe trasa ideală. A reușit să-și construiască cu lejeritate ecartul de care era nevoie.

În frunte, Marquez a trecut linia de sosire primul, ducând șirul de victorii consecutive pe circuitul din Austin la cifra cinci – o performanță cu adevărat remarcabilă.

Pozițiile de pe podium au rămas neschimbate, însă în spate, lupta pentru locul patru s-a înfierbântat. Zarco și Crutchlow s-au duelat vreme de mai multe viraje, iar în final câștig de cauză a avut britanicul.

Un trio de italieni au urmat în clasament, cu Andrea Dovizioso în fața lui Andrea Iannone și Danilo Petrucci. Lorenzo a căzut până pe poziția a noua în final, iar Jack Miller a completat primele 10 poziții.

Jonas Folger, Scott Redding, Tito Rabat, Hector Barbera și Alvaro Bautista s-au mai clasat în puncte, ultimul dintre ei terminând cursa la peste un minut în urma învingătorului.

Bradley Smith și Aleix Espargaro au mai fost clasați – al doilea la peste două tururi în spate – iar Sam Lowes, Pol Espargaro, Loris Baz și Karel Abraham l-au acompaniat pe Vinales pe lista abandonurilor.