Formula 1 Spania: Hamilton câștigă la capătul unei curse electrizante

Lewis Hamilton s-a impus pe Circuit de Catalunya în fața lui Sebastian Vettel după un duel extrem de interesant între cei doi.

Hamilton și Vettel s-au și atins într-unul dintre momentele tensionante ale cursei. Duelul lor a fost purtat în numeroase rânduri la distanță, fiind unul tactic, însă în final depășirea crucială a fost făcută pe circuit.

Hamilton a trecut de german în turul 44, beneficiind de pneuri mai rapide în ultima parte a cursei după ce a schimbat pe Medium-uri în stint-ul de mijloc. Deși s-a menținut la o distanță relativ mică, Vettel a rămas fără răspuns.

A fost o victorie muncită pentru Hamilton și o victorie a echipei Mercedes în același timp. Valtteri Bottas l-a întârziat crucial pe Vettel preț de câteva tururi după primele opriri la boxe, permițându-i lui Hamilton să se apropie.

Finlandezul a abandonat cu o problemă mecanică, iar cum conaționalul său Kimi Raikkonen s-a oprit după un contact la start cu Max Verstappen, Daniel Ricciardo a urcat pe a treia treaptă a podiumului. Australianul a avut o cursă liniștită, nefiind implicat în luptele din fața sau din spatele său.

Cei doi piloți Force India au profitat de cele întâmplate în față și au reușit să termine Marele Premiu pe locurile 4 și 5, cu Sergio Perez devansându-l pe Esteban Ocon. Cei doi au încheiat însă la peste un tur în urma învingătorului, punând în evidență diferențele imense între echipele fruntașe și urmăritori.

Nico Hulkenberg a pornit excelent și a urcat pe locul 7 la start, urmând să mai câștige o poziție după abandonul lui Bottas. Carlos Sainz a obținut locul 7 în final în ciuda unor dueluri pierdute în prima parte a cursei.

Poziția a 8-a i-a revenit lui Pascal Wehrlein. Germanul a avut o zi grozavă și a beneficiat de o tactică excelentă, cu un prim stint foarte lung după start și cu o singură oprire la boxe efectuată în timpul unui Virtual Safety Car. În ciuda unei penalizări, pilotul Sauber a căzut un singur loc în clasament și și-a trecut în cont cel mai bun rezultat al carierei.

Daniil Kvyat și Romain Grosjean au completat primele 10 poziții după ce Kevin Magnussen a suferit o pană în momentele de final în urma unui duel purtat cu rusul.

C_yrGZ9XsAAFT5L.jpg-large

Un start haotic a dus la retragerea din cursă a lui Kimi Raikkonen și Max Verstappen în primul tur. Sebastian Vettel a avut o plecare bună, preluând conducerea în fața poleman-ului Lewis Hamilton.

În spatele acestora, Valtteri Bottas s-a infiltrat pe interiorul primului viraj și a făcut contact cu conaționalul său. Acesta din urmă l-a percutat apoi pe Verstappen, aflat pe exterior. Raikkonen și Verstappen au încercat să continue, dar pagubele au fost prea mari.

Felipe Massa și Fernando Alonso s-au atins ușor datorită revenirii pe circuit a celor din față, iar spaniolul a pierdut poziții bune ieșind în nisip în exteriorul virajului doi. La rândul său, Massa a căzut în coada clasamentului, fiind nevoit să intre la boxe pentru reparații.

Cursa s-a liniștit pentru câteva tururi, cu Vettel luând un avans confortabil și gestionându-l în fața lui Hamilton. Bottas nu s-a putut menține în ritmul fruntașilor. Kevin Magnussen a purtat un duel intens cu Carlos Sainz pentru locul 8, cei doi rulând în spatele lui Nico Hulkenberg – unul dintre cei avantajați la start.

Primele intrări la boxe programate au avut loc în turul 13. Vettel a oprit două bucle mai târziu pentru un nou set de gume Soft. Mercedes a ales să-l păstreze pe Hamilton pe circuit încă șase tururi, revenind pe pneuri Medium în urma rivalului său.

Crucial însă, Bottas conducea cursa. Vettel s-a apropiat rapid de finlandez, însă a petrecut apoi următoarele tururi în spatele său, pierzând timp prețios. Când Bottas a intrat la rândul său la boxe în turul 27, cursa lui Vettel fusese influențată decisiv.

Tacticile diferite au dus la un duel pe cinste. Felipe Massa și Stoffel Vandoorne s-au acroșat în primul viraj al turului 35, iar belgianul a fost nevoit să abandoneze. Mașina de siguranță virtuală (VSC) a fost aplicată în timp ce monopostul acestuia a fost ridicat de pe circuit, iar Hamilton a reacționat intrând la boxe.

Britanicul era pe linia standurilor când perioada de VSC s-a încheiat, dar a câștigat totuși timp în fața lui Vettel, care a oprit pentru a „încălța” gume Medium un tur mai târziu.

Cei doi au fost unul lângă altul în primul viraj și s-au atins, cu Hamilton fiind aruncat ușor în afara pistei. Vettel a continuat la conducerea cursei și a rămas acolo timp de câteva tururi în vreme ce liderii și-au croit drum printre mașinile întârziate. Cu toate acestea, Hamilton a reușit în final să efectueze depășirea care i-a adus victoria în turul 44.

Coechipierul său a abandonat câteva bucle mai devreme cu o problemă la unitatea sa de putere. Finlandezul rula cu primul său motor al sezonului – folosit și în cursele precedente.

Un duel între Kvyat și Magnussen a condimentat ultimele secvențe ale cursei, danezul fiind nevoit să oprească la boxe și ratând un loc în puncte din cauza unei pene.

În frunte, însă, un Hamilton epuizat trecea primul linia de sosire. Britanicul a micșorat avansul lui Vettel din clasamentul piloților la doar 5 puncte înaintea Marelui Premiu al Principatului Monaco de peste două săptămâni, mărind totodată avansul Mercedes din clasamentul constructorilor.

La capătul celui mai frumos Mare Premiu de până acum am sezonului avem conformarea că 2017 este un an de urmărit în Formula 1.


Conținutul website-ului www.pitstops.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea pe alte siteuri conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea PitStops. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa contact@pitstops.ro.
Share-uirea pe social media (Facebook, Twitter, LinkedIn) în grupuri, pe contul personal sau pe pagini este acceptata si nu este nevoie de un acord prealabil.

You may also like

By