Categories: Indycar

Indy 500: Alonso face primul pas pe un drum cunoscut dar fermecător

Fernando Alonso e pregătit pentru o nouă experiență – participarea la Indy500. Calificările reprezintă primul său pas în încercarea de a scrie istorie.

Trecuseră două Mari Premii din actualul sezon de Formula 1 când Fernando Alonso a anunțat că îl va rata pe cel mai strălucitor dintre toate. În ciuda faptului că nu reușise să încheie vreunul dintre ele, pilotul spaniol a fost unul dintre remarcații debutului de sezon. Maniera în care a concurat până la abandonurile sale a fost impresionantă, însă monopostul McLaren, cu al său parteneriat de motorizare cu Honda, l-a trădat.

Nu de puține ori în ultimii ani ne-am întrebat ce motivație mai are Alonso de a concura în Formula 1 pentru o echipă care îi dă atâtea bătăi de cap weekend de weekend. Mirarea nu a fost mică, însă totuși știrea că dublul campion mondial își va încerca norocul într-o serie cu totul nouă a venit ca o surpriză. Alonso va rata Marele Premiu al Principatului Monaco pentru a lua parte la Indianapolis 500, tocmai împreună cu echipa McLaren, într-un monopost propulsat de Honda.

În cele aproape 40 de zile care au trecut de atunci, veteranul pilot de Formula 1 Fernando Alonso s-a transformat în entuziasmantul debutant Indy500 Fernando Alonso.

Nu mulți americani au cunoștințe vaste despre ce se întâmplă dincolo de ocean, în lumea „noastră” din motorsport, astfel că ai fi putut fi scuzat dacă în momentul în care auzeai de venirea lui Alonso în cea mai celebră cursă de monoposturi din State, ai fi întrebat: Fernando who? Totodată, ai fi avut destul timp să afli. Fernando a fost peste tot!

Sosirea sa în Statele Unite după Marele Premiu al Rusiei a stârnit valuri de interes cum rar ne este dat să vedem în sport. O lovitură de marketing fără precedent în era actuală a platformelor sociale, vestea participării lui Alonso la Indy500 s-a răspândit în toate colțurile lumii.

McLaren a etalat noul monopost în culorile tradiționale portocalii pentru văzul lumii pe 3 mai, când Alonso a participat la testul său de debutant. Tururile aparent banale efectuate de spaniol, cu a sa nouă cască retro, au fost vizionate în direct de mai mult de două milioane de persoane online. Platformele au erupt, iar interesul pentru Indy500 – în special în rândul fanilor de Formula 1 – este atât de mare încât e foarte posibil ca weekendul viitor mai multă lume să fie nerăbdătoare să-l vadă pe Alonso pe un oval decât pe ceilalți piloți de F1 pe cel mai celebru circuit al calendarului.

Totuși, ce l-a făcut pe spaniol să-și îndrepte atenția spre cursa de peste ocean?

E vorba de Tripla Coroană a Motorsportului, titlul dat performanței unui pilot de a câștiga de-a lungul carierei cele trei legendare curse: Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco (alternativ titlul de campion mondial F1), Cursa de 24h de la Le Mans și Indianapolis 500. Alonso și-a declarat în trecut interesul în cele două întreceri care îi lipsesc din palmares – la Monaco s-a impus în 2006 și 2007 – iar frustrările acumulate alături de McLaren în acest sezon au fost prilejul perfect atât pentru pilot, cât și pentru echipă, să își îndrepte atenția spre altceva.

Graham Hill este singurul pilot care a reușit să cucerească cele trei trofee. Multiplu câștigător la Monaco, Hill s-a impus la Indy în 1966 și a fost victorios în cursa de la Le Mans în 1972. Alonso, așadar, e departe de a fi primul pilot de Formula 1 care își încearcă norocul pe circuitul poreclit The Brickyard. Lista celor care au reușit să se impună îi cuprinde, printre alții, pe Jim Clark, Emerson Fittipaldi, Jacques Villeneuve, Juan Pablo Montoya, dar și pe Alexander Rossi – câștigător la debut chiar anul trecut – și Mario Andretti – al cărui fiu deține echipa pentru care Alonso va concura.

„Mă gândesc la Indy de patru-cinci ani,” spune spaniolul într-un text semnat pe The Player’s Tribune. „E dificil să ratezi Marele Premiu de la Monaco, dar tradiția Indy este de asemenea colosală. Aud despre ea de la toți cei cu care vorbesc. Abia aștept ceremoniile dinaintea cursei și atmosfera. Iată-mă, un pilot veteran, dar totul este complet nou pentru mine. Imnul, circuitul, competiția – sunt foarte recunoscător că le trăiesc. O să încerc să mă bucur de timpul petrecut în afara mașinii cât de mult pot, pentru că atunci când vine weekendul de cursă, it’s go time.”

Alonso a trecut deja prin cinci sesiuni de antrenamente în această săptămână. Încet, dar sigur, el s-a adaptat cerințelor noii competiții și a devenit din ce în ce mai rapid. Calificările îl așteaptă în acest weekend, cu regulile sale complet diferite de cele din Formula 1.

Ceva, totuși, va fi similar. Alonso va dori să termine în primii 9 piloți sâmbătă, pentru a avea garantat un loc pe primele trei linii ale startului. Clasările pe locul 7 în calificările cursei F1 din Spania, dar mai ales locurile 4 obținute în ultimele două sesiuni de antrenamente la Indy, îl vor încuraja.

„I am a racer, I am coming to race,” spune Alonso. „Mai mult ca orice, sper ca asta să fie o experiență pe care s-o pot ține alături tot restul vieții. Sper ca trăirile mele și lucrurile pe care le văd să-mi rămână în minte mereu.”

„Și sper ca la finalul acelor 500 de mile, eu să fi învățat ceva ce nu am știut niciodată înainte.”

Dan Dracea

Dan Dracea este jurnalist și specialist social media. Face parte din echipa PitStops încă de la fondare, unde scrie în principal despre Formula 1. Îl puteți urmări pe Twitter și pe Facebook @DDracea, sau pe site-ul său.

Share
Published by
Dan Dracea
Tags: F1 2017FeaturedFernando AlonsoHondaIndianapolisIndy500indycarMcLaren

Recent Posts

 • Formula 1
 • Stiri

Formula 1: Ferrari din nou în frunte în ziua 2

Ferrari a continuat parcursul fără greșeală în testele din pre-sezon și s-a impus și în cea de-a doua sesiune de…

13 ore ago
 • Romanian Endurance Series

Romanian Endurance Series: O grilă tot mai bogată în sezonul 4

Fenomenul anduranței în peisajul autohton este într-o continuă creștere, iar cel mai bun barometru al acestei evoluții pozitive este campionatul…

2 zile ago
 • Formula 1
 • Stiri

Formula 1: Ferrari se impune confortabil în prima zi de teste

Sezonul 2019 a început! Prima zi de teste din presezon s-a încheiat! Sebastian Vettel s-a impus atât în clasamentul celor…

2 zile ago
 • Formula E

Formula E Mexic: Lucas di Grassi îi răpește victoria lui Wehrlein în ultima clipă

Lucas di Grassi (Audi Sport) a triumfat în Mexic după ce l-a surclasat pe Pascal Wehrlein (Mahindra Racing) pe ultimii…

3 zile ago
 • Analize Formula1
 • Formula 1
 • Tech

Formula 1: Lansare McLaren MCL34

“McLaren reinventat” s-ar putea numi monopostul MCL34 prezentat la Centrul Tehnologc McLaren din Woking. Am asistat la o lansare aparte…

4 zile ago
 • Analize Formula1
 • Formula 1
 • Tech

Formula 1: Lansare Ferrari SF90

Toate zvonurile dinaintea lansării spuneau că Ferrari va prezenta un monopost revoluționar. Până ieri, părerile erau împărțite. Unii spuneau că…

5 zile ago