Formula 1 Canada: Victorie facilă pentru Hamilton, Ferrari pierde teren

Formula 1 Canada: Victorie facilă pentru Hamilton, Ferrari pierde teren

Lewis Hamilton și-a convertit pole-position-ul în victorie în Marele Premiu al Canadei, conducând pentru întreaga durată a cursei.

Britanicul a plecat bine de pe grila de start și a avut ritmul necesar pentru a nu-și face griji pentru ce se întâmpla în spatele său. Valtteri Bottas a trecut linia de sosire al doilea – un rezultat grozav pentru echipa Mercedes într-o zi în care Ferrari a avut de suferit cu ambii piloți.

Daniel Ricciardo a reușit să țină în spatele său o luptă captivantă în ultima parte a cursei și a terminat al treilea. În urma sa, Sebastian Vettel a obținut locul patru, revenind după o oprire la boxe neprogramată și trecând cu mult curaj de ambele mașini Force India în ultimele tururi.

A părut că mașinile roz s-au împiedicat una pe alta – negocieri intense au avut loc între ambii piloți și echipă în partea finală a cursei. Pe gume mai proaspete, mai-rapidul Esteban Ocon a fost ținut în urma lui Sergio Perez deși ar fi avut – poate – șanse de a ataca locul trei. Astfel, Vettel a putut să limiteze pierderile Ferrari, iar Perez l-a condus pe Ocon peste linia de sosire, francezul fiind vizibil dezamăgit de deznodământ.

Kimi Raikkonen s-a clasat al 7-lea, o eroare în ultima parte a cursei costându-l în lupta cu coechipierul său și o problemă cu frânele mașinii Ferrari nepermițându-i să revină în luptă. Poziția a 8-a i-a revenit lui Nico Hulkenberg, iar Lance Stroll a acumulat primele sale puncte în Formula 1 tocmai „acasă”, terminând pe 9. Romain Grosjean a completat top 10-le.

Jolyon Palmer, Kevin Magnussen, Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne, Pascal Wehrlein și Fernando Alonso au mai fost clasați, deși spaniolul nu a reușit să ajungă la finalul cursei după ce motorul mașinii sale McLaren a cedat din nou. Acesta a fost aclamat vreme îndelungată de fani, în mijlocul cărora a urcat într-o secțiune de tribune din zona în care a abandonat.

Daniil Kvyat s-a retras la boxele echipei Toro Rosso după o cursă plină de evenimente pentru pilotul rus, în timp ce Felipe Massa și Carlos Sainz și-au încheiat ziua în barierele de protecție după numai două viraje. Max Verstappen a mai abandonat cu probleme tehnice.

DCEIp0HWAAAnShE.jpg-large

Un start haotic a favorizat Mercedes încă de la începutul cursei. Verstappen a plecat ca din pușcă de pe poziția a 5-a a grilei, făcându-și loc pe exteriorul primului viraj înainte de a tăia calea lui Vettel. Aripa față a germanului a fost ciupită, iar câteva tururi mai târziu Vettel a fost nevoit să oprească la boxe, căzând până spre coada clasamentului. Raikkonen a fost depășit la rândul său de Ricciardo și de Perez, astfel încât poziția în care Ferrari s-a aflat a fost delicată încă de la bun început.

Massa și Sainz au ieșit din cursă după un lanț de ciocniri provocat de un duel dintre spaniol și Grosjean. Francezul l-a presat pe Sainz înainte de virajul trei, iar în final cei doi au făcut contact, ceea ce a dus la monopostul Toro Rosso colectându-l pe cel Williams al brazilianului în drumul spre barierele de protecție. Safety Car-ul a ieșit pe circuit, iar la un tur după ce cursa a fost reluată Vettel a intrat la boxe, pagubele făcute aripii sale față fiind evidente.

În frunte, Hamilton se distanța de Verstappen, cu Bottas, Ricciardo, Perez și Raikkonen urmându-i. Cursa olandezului avea să se încheie în turul 11 – o problemă a bateriei sistemului hibrid punând capăt unui Mare Premiu ce arăta promițător pentru pilotul Red Bull. Câteva mașini au profitat de condițiile de Virtual Safety Car ce au urmat pentru a intra la boxe, iar o luptă pentru ultimele trei locuri din puncte s-a dat între Magnussen, Stroll și Hulkenberg înainte ca lanțul de schimburi de pneuri să înceapă cu adevărat în turul 17.

Raikkonen a deschis balul, iar replica a venit imediat din partea lui Ricciardo și Perez. Ordinea celor trei nu s-a schimbat, iar strategiile de cursă s-au diferențiat în acel punct. Mizând pe gumele soft, Ricciardo și-a păstrat poziția în spatele celor două Mercedes-uri în tot restul cursei. Bottas a optat pentru aceeași strategie câteva tururi mai târziu.

Câteva penalizări primite de Kvyat și Magnussen au creat confuzie în mijlocul plutonului în timp ce Vettel își croia drumul spre o clasare cât mai bună.

DCD3IbMXsAAtnnA.jpg-large

Dintre cei din frunte, Hamilton și Ocon au rămas pe circuit cel mai mult, iar când Bottas a trecut de francez pe gume noi, Force India a decis să-și cheme pilotul în sfârșit la boxe. Hamilton a urmat un tur mai târziu, păstrându-și cu ușurință un avans de aproximativ 10s în fața coechipierului său.

O a doua trecere pe la standuri a urmat pentru cei de la Ferrari. Raikkonen a intrat din nou primul, ieșind pe circuit în spatele lui Vettel înainte ca germanul să schimbe la rândul său setul de gume. Ceva mai în spate, Stroll a efectuat în drumul său spre o clasare în puncte câteva depășiri care îi vor da încredere după un debut mai puțin fericit în Formula 1.

Atenția în ultima parte a cursei s-a îndreptat însă spre lupta pentru ultimul loc de pe podium. Ricciardo, Perez și Ocon se aflau într-un interval de sub 2s, Force India având opțiunea de a-l favoriza pe francez, care cu ajutorul pneurilor mai proaspete avea un ritm superior coechipierului său. Ricciardo a rămas pe poziția a 3-a, în timp ce Raikkonen și mai apoi Vettel au prins din urmă piloții Force India.

O greșeală la intrarea în șicana dinaintea liniei de start-sosire a schimbat ordinea celor doi piloți Ferrari în favoarea lui Vettel, iar germanul și-a continuat atacul asupra celor două mașini din fața sa. Momentul crucial a avut loc în ultimele tururi. Ocon a încercat o depășire a coechipierului său, care nu a cedat. Duelul i-a permis lui Vettel să urce mai întâi pe locul 5, cele trei mașini fiind aproape de a se acroșa la intrarea în primul viraj. Cu doar un tur înainte de final, Vettel urma să treacă și de Perez pentru a limita la maximum pierderile după startul ratat. Un Ocon frustrat a trecut linia de sosire imediat în urma mexicanului.

În frunte, Hamilton dansa entuziasmat peste linia de sosire, micșorând avansul lui Vettel din fruntea clasamentului piloților la doar 12 puncte. A fost cu adevărat weekendul britanicului,

DCEL83aXsAEGK44.png-large