Formula 1 Italia: Mercedes domină cu Hamilton victorios

Formula 1 Italia: Mercedes domină cu Hamilton victorios

Lewis Hamilton a înregistrat un succes facil la Monza în Marele Premiu al Italiei, conducând cursa dintr-un capăt în altul după ce a plecat din pole-position și preluând șefia clasamentului mondial.

Victoria nu a fost pusă pentru nicio clipă la îndoială. Dominația mașinii Mercedes a lui Hamilton a continuat și în cursă după ce sâmbătă acesta a impresionat în drumul spre al 69-lea pole din carieră.

După un start fără incidente în prima parte a plutonului, Hamilton s-a distanțat cu ușurință de urmăritorii săi, iar ritmul Mercedes a fost făcut clar și de către Valtteri Bottas, care l-a urmat după o serie de depășiri efectuate în primele tururi. Cele două mașini germane au terminat pe primele poziții, la mare distanță de restul piloților, în ciuda faptului că unitățile lor de putere au fost mapate pentru a prelungi viața lor cât mai mult.

Odată cu victoria, Hamilton a trecut pe prima poziție a clasamentului mondial, având acum un avans de 3 puncte în fața lui Sebastian Vettel. Germanul a reușit să urce pe podium în ciuda calificărilor nereușite ale echipei Ferrari, însă a avut de-a face cu fostul său coechipier, Daniel Ricciardo, în partea finală a zilei.

Australianul a făcut o cursă de recuperare extraordinară după ce a plecat de pe poziția a 16-a din cauza penalizărilor ce au împânzit grila de start. Cu o strategie diferită față de cei din frunte, alegând să pornească în cursă pe pneuri soft, Ricciardo și-a croit drum prin pluton înainte de a intra la boxe târziu. Alegerea a fost perfectă, iar pilotul Red Bull a revenit pe circuit în fața unui grup de trei piloți ce i-a conținut pe Esteban Ocon, Lance Stroll și Felipe Massa.

O depășire spectaculoasă asupra lui Kimi Raikkonen i-a oferit lui Ricciardo poziția a 4-a, iar distanța ce-l despărțea de Vettel, aflat în fața sa, s-a micșorat tur după tur, dar s-a dovedit a fi prea mare finalmente. Raikkonen a trecut linia de sosire al 5-lea, un rezultat dezamăgitor pentru Ferrari în fața propriilor fani. Finlandezul s-a duelat cu coechipierul său în primele viraje ale Marelui Premiu, Vettel având crucial câștig de cauză.

Plecați din top 3 în cursă, Ocon și Stroll au terminat pe locurile 6 și 7, francezul trecând de tânărul canadian în primul viraj, acesta plecând de pe prima linie a grilei de start. Stroll a fost nevoit să se apere în ultimul tur când al doilea pilot Williams, Massa, a încercat o depășire, iar Sergio Perez a terminat cursa în imediata apropiere a acestora.

Ultimul punct pus în joc a fost câștigat de Max Verstappen. Olandezul a avut un start fulminant, ajungând să se dueleze pentru locul 7 cu Massa când aceștia au făcut contact, iar Verstappen a suferit o pană care l-a aruncat pe ultimul loc în cursă. Recuperarea pilotului Red Bull a fost încununată cu locul 10 obținut.

Ziua a fost însă a lui Hamilton, iar secvențele cu cele două mașini roată la roată în turul de onoare în fața tuturor celorlalte a fost simbolică pentru modul în care Mercedes a dominat weekendul de la Monza, în inima Scuderiei Ferrari.

În afara punctelor s-au clasat Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, Nico Hulkenberg, Carlos Sainz, Romain Grosjean și Pascal Wehrlein, în timp ce alți patru piloți – Fernando Alonso, Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne și Jolyon Palmer, au fost nevoiți să-și retragă mașinile la boxe.