Tess Rally 2018: Campionatul Național de Raliuri debutează în același weekend cu Formula 1

Deja în tradiția Campionatului Național de Raliuri, etapa de la Brașov deschide atacul în noul sezon. Aproximativ 142 km (CNRD, CNRID) sau 87 km (CNR2D) de probe speciale vor determina câștigătorii primei etape. Neobișnuit pentru CNR, probele speciale ale Tess Rally vor avea loc sâmbătă și duminică.

Echipajele

90, da, nouăzeci de echipaje se vor bate la Brașov. Clasa 2 este mai bogată ca niciodată: opt mașini R5 vor fi la start la volanul cărora se vor afla nume arhicunoscute ale raliurilor românești: Bogdan Marișca (Ford Fiesta), campionul en-titre, alături, cel mai probabil, de Sebi Itu, Dan Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia), Simone Tempestini/Sergiu Itu (Citroen DS3), Valentin Porcișteanu/Dan Dobre (Skoda Fabia), Constantin ”Titi” Aur/Silviu Moraru (Skoda Fabia), Sorin Badea/Dorin Pulpea (Ford Fiesta), Mihai Manole/Florin Dorca (Ford Fiesta) și Cătălin Grigoriu/Bogdan Rotaru (Ford Fiesta). Sunt sigur că lupta va fi una strânsă pentru victoria ”la general” și orice greșeală de pilotaj va fi penalizată de câtre adversari. Clasa 3 este rezervată exclusiv unui singur model: Mitsubishi Lancer Evo 9. Manu Mihalache și Adrian Grigore fiind printre cei 5 piloți aliniați la start. La clasa 4 este stingher echipajul Florin Tincescu/Alina Pop care vine la Brașov la bordul unui spectaculor Fiat Abarth 124. Tracțiunea spate a materialului de concurs va fi cu siguranță pe placul spectatorilor. La clasa 5 se remarcă prezența lui Andrei Mitrașcă, dar în postura de copilot și nu la pedale.

Viitorul arată bine. Cupa Dacia are la Brașov 15 echipaje înscrise printre care va lua startul și Ramona Rusu, un nume cunoscut în lumea driftului autohton și european. Mihnea Mureșan va îmbrăca echipamentul Napoca Rally Academy în sezonul 2018 și îl va avea alături pe Bogdan Iancu. Nu trebuie scoase din ecuația victoriei nici echipajele Dan Zaharia/Dan Plugaru sau Cristiana Oprea/Diana Hațegan. La cealaltă cupă monomarcă, Cupa Suzuki, îl vom avea ca favorit pe Raul Badiu. Tânărul sibian revine pe specialele unui raliu după un an de pauză. Totuși anul lipsă ar putea să îl coste victoria. Bogdan Vrabie, juniorul Andrei Gîrtofan sau câștigătorul ediției din 2017, Radu Necula împreună cu ceilalți participanți vor încerca și ei să scoatî tot ce este mai bun din modelul Suzuki Swift.

Aplaudăm inițiativa înființării CNR pentru Autovehicule Istorice și de Competiție. Nu sunt multe înscrise la Brașov, doar 4, dar potențialul este acolo. Gunther Graef/Cristian Cibu  pe BMW 1602, Cătălin Cedric Ghigea/Radu Gurămultă la bordul unui Abarth 124 CSA Rally și Dorin Alexandrescu/Cristian Ancuța (VW Golf 1), Andrei Agapian/Mihail Bercioiu (VW Golf 1) vor fi deliciul raliului.

La Rally2 s-au înscris 17 echipaje. Printre deja ”veteranii” Dan Nicoschi sau Emanuel Resiga se va afla la start și tânărul Cristi Sugar cu subsemnatul, Horațiu Șerban Voicu, copilot. Noi, echipajul 124, vom participa cu un Logan la clasa A3, echivalentul clasei 9 din CNR. Îi vom avea ca și adversari pentru victoria la clasă pe Aurelian Măluțan (Ford Fiesta) și Radu Luca (Dacia Sandero). Sărim peste clișeele omniprezente în declarațiile echipajelor din CNR și spunem doar atât: Cristi vrea un rezultat cât mai bun, iar eu vreau să mă asculte Cristi. Pentru amândoi, acesta este primul raliu, așa că principalul obiectiv este să ținem numărul greșelilor cât mai jos.

10 probe speciale pentru CNRD și CNRID sau 8 pentru CNR2D

Vineri începând cu ora 13 va începe sesiunea de shakedown (teste) pentru mașinile din CNRD (clasele 2, 3, 4, 5, 11). De la 15:30 vor intra în horă și celelalte clase din CNRD, istoricele și echipajele de la rally2. Sesiunea se încheie la ora 18, toate mașinile fiind așteptate la ora 19 în Piața Sfatului pentru întâlnirea cu fanii. De la 20 va avea loc startul festiv cu prezentarea echipajelor.

Ediția cu numărul 47 a Tess Rally are în componență 10 probe speciale pentru CNRD și CNRID sau 8 pentru CNR2D. Concursul începe sâmbătă (12:28 prima mașină din CNRD) cu PS1 Brașov 1 (11.10 km), urcarea pe drumul Poianei. A doua PS este Pârâul Rece 1 (14.55 km) care are loc pe drumul dinspre Râșnov spre Predeal. Această buclă se repetă încă o dată, fiind urmată de o regrupare în parcul de service de la Coresi. Seara, începând cu 19:20 va avea loc superspeciala din centrul Brașovului.

Duminică echipajele din CNRD și CNRVID vor porni devreme în concurs pe cele mai lungi probe ale raliului PS6 Babarunca și parcurgerea ei în sens invers, PS7 Cheia. O dată cu revenirea pe PS Râșnov vor lua startul și echipajele din CNR2D. Urmează urcarea pe Pârâul Rece și ultima probă a raliului, coborârea pe Poiana Brașov.

Vă aștept la start să schimbăm două vorbe, dar cel mai important pe probe. O să fie frumos!


Conținutul website-ului www.pitstops.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea pe alte siteuri conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea PitStops. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa contact@pitstops.ro.
Share-uirea pe social media (Facebook, Twitter, LinkedIn) în grupuri, pe contul personal sau pe pagini este acceptata si nu este nevoie de un acord prealabil.

By