Formula 1 Azerbaidjan: Hamilton profită de haos și iese învingător la Baku

Formula 1 Azerbaidjan: Hamilton profită de haos și iese învingător la Baku

O cursă nebună s-a încheiat cu victoria lui Lewis Hamilton în Marele Premiu al Azerbaidjanului.

Un accident între piloții Red Bull și o greșeală stupidă a lui Romain Grosjean au dus la o lungă perioadă de Safety Car în partea finală a cursei, iar după ce a fost la conducerea ei aproape pe toată durata zilei, Sebastian Vettel s-a văzut depășit de Valtteri Bottas pe perioada SC.

Apoi, într-o ultimă schimbare decisivă de soartă, Bottas a făcut pană în tururile finale de după ieșiriea mașinii de siguranță de pe circuit. Cu o încercare ratată de depășire imediat după ce cursa se reluase, Vettel a căzut până pe locul patru, astfel încât Hamilton a ajuns în mod total improbabil la conducere, iar zarurile fuseseră aruncate.

Britanicul a trecut primul linia de sosire, câștigând primul său Mare Premiu al anului. Kimi Raikkonen a obținut locul secund. Finlandezul a fost implicat într-un incident cu Esteban Ocon imediat după start, francezul abandonând în barierele de protecție, însă a recuperat poziție după poziție înainte de a fi avantajat de finalul haotic.

Pe locul trei a încheiat Sergio Perez – un rezultat de asemenea improbabil pentru mexican. Pilotul Force India l-a depășit pe Vettel după ce germanul și-a distrus pneurile odată cu manevra eșuată asupra lui Bottas. A fost primul podium reușit de mexican de doi ani. În 2016, Perez terminase tot pe locul 3 la Baku în Marele Premiu al Europei.

Un Vettel dezamăgit a trecut linia de sosire al 4-lea la capătul unei curse pe care, obiectiv vorbind, ar fi trebuit să o aibă la îndemână. Pe poziția a 5-a s-a clasat Carlos Sainz, în timp ce Charles Leclerc a reușit un rezultat grozav în sezonul său de debut – locul 6.

Fernando Alonso, Lance Stroll, Stoffel Vandoorne, și Brendon Hartley au completat top 10-ul, cu neo-zeelandezul acumulând primul său punct în cariera de Formula 1.

În afara punctelor au terminat Marcus Ericson, Pierre Gasly și Kevin Magnussen, în timp ce Bottas a fost clasat al 14-lea în ciuda incidentului suferit.

Grosjean nu se poate învinui decât pe sine pentru accidentul său, survenit pe perioada SC. Francezul a pierdut controlul monopostului său când încerca să-și încălzeazcă pneurile, lovind zidul și prelungind șederea mașinii de siguranță pe circuit.

Nico Hulkenberg, Ocon și Sergey Sirotkin au mai abandonat. Germanul a percutat zidul cu roata sa stânga spate, distrugând suspensia sa când se afla în luptă cu mașinile Red Bull în prima parte a cursei.

În incidentul care a dat drumul haosului din finalul cursei, Verstappen s-a apărat în fața unui atac al coechipierului său la capătul linei de start-sosire. Olandezul a părut să-și schimbe direcția de două ori în urma unei încercări curajoase a lui Ricciardo de a-l depăși pe interior, austalianul făcând contact cu spatele mașinii surori Red Bull.

Cursa de la Baku a fost de-a dreptul haotică în ultima ei parte – o adevărată aventură pentru fanii neutri și pentru unii dintre piloți, însă una nefericită pentru alții.

Hamilton se poate considera norocos că a învins, Vettel ghinionist că nici măcar nu a urcat pe podium, însă la finalul sezonului punctele acumulate de cei doi în acest weekend s-ar putea dovedi decisive. Hamilton conduce în clasamentul general cu 70 de puncte, având un avans de 4 în fața rivalului său.

Media preview