F1 va revizui procedura de steag de final de cursă, după gafa din Montreal

Formula 1 va regândi procedura de final de cursă după ce, la Marele Premiul al Canadei, ultimele tururi au generat confuzie din cauza fluturării steagului de final cu un tur mai devreme.

Gafa nu a schimbat cu nimic deznodământul cursei, câștigată de Sebastian Vettel de la Ferrari. Germanul a fost însă confuz și a verificat de câteva ori numarul de tururi parcurse, reușind să ducă la bun sfârșit toate cele 70 de tururi de pistă.

“Noroc că avem radioul și contorul de tururi în mașină. Dacă nu aveam radio și nu mergea contorul de pe pistă, de exemplu, probabil că m-aș fi oprit. Eram îngrijorat, nu era nimeni pe circuit cu steaguri, să se bucure de finalul de Grand Prix, după care am aflat că încă suntem în cursă”, a declarat Vettel după cea de-a 50-a victorie din carieră.

Rezultatele finale oficiale au fost până la urmă cele de la finalul de tur 68, organizatorii încercând să elimine astfel orice dubiu și să mai spele din rușinea creată legată de finalul cursei. Directorul de cursă Charlie Whiting spune că eroarea a fost una de comunicare, dintre echipa din turnul de start și modelul Winnie Harlow, care a fluturat steagul prea devreme.

“A fost o problemă de comunicare între platforma de start și tipul care se ocupă cu startul. A crezut că e ultimul tur, a cerut confirmare și a primit-o. Cei din turn credeau că a afirmat asta, în timp ce el de fapt întreba. I-a spus celui însărcinat cu fluturarea steagului să îl fluture cu un tur mai devreme. Winnie Harlow nu are nicio vină” – Charlie Whiting.

Nu e prima dată când lucruri de genul acesta se întâmplă. În 2002, fotbalistul Pele a uitat să fluture steagul la victoria de pe atunci a lui Michael Schumacher din Brazilia. Chiar dacă greșeala de duminică a stârnit câteva chicoteli, aceasta nu s-a lăsat fără repercursiuni în privința siguranței stewarzilor, de exemplu, care după steagul alb-negru ies din zonele lor de siguranță pe circuit, pentru a celebra finalul de cursă.

“Trebuie să reevaluăm procedurile actuale, să ne asigurăm că avem o procedură simplă la fiecare circuit. Avem persoane diferite la fiecare Mare Premiu și nu merge totul absolut perfect de fiecare dată. Normal că noi ne dorim perfecțiune. Din fericire, nu am avut parte de niciun incident în urma greșelii”, a mai adăugat Whitting.


Conținutul website-ului www.pitstops.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea pe alte siteuri conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea PitStops. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa contact@pitstops.ro.
Share-uirea pe social media (Facebook, Twitter, LinkedIn) în grupuri, pe contul personal sau pe pagini este acceptata si nu este nevoie de un acord prealabil.

You may also like

By