Formula 1 Marea Britanie: Vettel câștigă un Mare Premiu entuziasmant

Formula 1 Marea Britanie: Vettel câștigă un Mare Premiu entuziasmant

Sebastian Vettel s-a impus la Silverstone în canicula britanică după ce două perioade de safety car au condimentat partea finală a cursei.

Încă de la start, Sebastian Vettel și-a arătat intenția de a-și mări avansul în clasamentul general, pe care acum îl conduce cu 8 puncte. Germanul a țâșnit mai bine decât favoritul local și pole-man-ul Lewis Hamilton, preluând conducerea cursei încă din primul viraj.

Situația a fost complicată în ultima parte a Marelui Premiu de un accident al lui Marcus Ericsson și apoi de un incident între Carlos Sainz și Romain Grosjean, fiecare dintre ele aducând o perioadă scurtă de safety car pe circuit. Cu Mercedes optând să-și tina mașinile pe circuit, cărtile au fost astfel amestecate, Valtteri Bottas ajungând să conducă la restart pe pneuri medium mai lente, în timp ce Hamilton revenise în top 3 după ce a fost învârtit în primul tur de către Kimi Raikkonen.

Incidentul a avut loc chiar în primele viraje, britanicul fiind pe rând depășit de Vettel și coechipierul său, având de rulat pe o trasă exterioară când Raikkonen s-a infiltrat la rându-i pe interior. Cele două mașini s-au atins, Hamilton răsucindu-se și continuând cursa din spatele plutonului, în timp ce Raikkonen a primit o penalizare cu 10 secunde. În final, pilotul Mercedes a încheiat al doilea, finlandezul având câștig de cauză în a doua mașină Ferrari în fața conaționalului Bottas, căzut până pe locul 4.

Finalul a fost unul entuziasmant, diferențele de viteze dintre mașini făcând ca atacurile spectaculoase să apară între favoriți. Vettel a avut nevoie de tururi bune pentru a reuși manevra decisivă în fața lui Bottas, atacând tăios în Brooklands. Finlandezul l-a lăsat mai apoi pe coechipierul său, Hamilton, să plece în urma germanului, conștient că nu are ritmul necesar să revină în joc. Raikkonen a profitat de situație, trecând ușor de Bottas ca urmare a multiplelor sale greșeli apărute in ultimele tururi.

Un alt pilot care a suferit în finalul cursei a fost Max Verstappen. Olandezul a abandonat la scurt timp după ce a ieșit în decor din fața coechipierului său de la Red Bull, Daniel Ricciardo, nu înainte de a ne oferi poate cel mai spectaculos duel, cu Raikkonen, câteva tururi înainte. Ricciardo a încheiat cursa al 5-lea, urmat fiind de Nico Hulkenberg de la Renault.

Ambii piloți Renault au plecat foarte bine, profitând de haosul din fața lor de la start și urcând poziții bune în clasament. Hulkenberg a făcut o cursă curată apoi, trecând linia de sosire în fața lui Esteban Ocon de la Force India și a lui Fernando Alonso de la McLaren. Kevin Magnussen a încheiat cursa al 9-lea, iar Pierre Gasly a cules ultimul punct pus în joc după un duel cu scântei cu Sergio Perez.

Mexicanul a fost la rându-i implicat în incidentele de la start, un contact cu Ericsson proiectându-l chiar pe linia boxelor de unde au luat startul mașinile Williams și Brendon Hartley. Neo-zeelandezul a abandonat după numai un tur, în timp ce Lance Stroll și Sergey Sirotkin, în cele mai lente mașini de pe circuit, au terminat pe 13 și 14 la al 700-lea Mare Premiu al echipei Williams în Formula 1.

Stoffel Vandoorne a terminat cursa al 12-lea, în timp ce alături de Ericsson, Sainz și Grosjean a mai abaondonat și Charles Leclerc. Tânărul de la Sauber pilotase entuziasmant, înainte de a ieși din cursă imediat după singura sa oprire la boxe, aparent din cauza unei probleme apărute la schimbul de pneuri. Accidentele lui Ericsson, respectiv Sainz și Grosjean au survenit în virajele rapide Abbey și Copse, suedezul pierzând aderența la mare viteză cu DRS-ul deschis, în timp ce Grosjean a pierdut parțial controlul mașinii Haas și l-a cules pe Sainz, aflat pe exterior, ambii oprindu-se într-un nor de praf.

Ziua i-a aparținut lui Vettel, care a întrerupt o serie impresionantă de patru victorii la rând ale lui Hamilton și Mercedes pe circuitul lor „de casă”.