Discuții în Formula 1 despre acordarea de puncte tuturor celor 20 de piloți

Discuții în Formula 1 despre acordarea de puncte tuturor celor 20 de piloți

În Formula 1 se discută despre posibilitatea de acordare de puncte tuturor celor 20 de piloți care concurează în curse, față de doar primilor 10 cum se întâmplă în prezent.

Șefii Formulei 1 vorbesc despre schimbarea sistemului de punctaj care funcționează în prezent, care să îi recompenseze pe primii 15 din cei 20 de piloți sau chiar pe toți cei 20 de concurenți de pe pistă. În momentul de față, sistemul de punctaj oferă puncte doar primilor 10 piloți care trec linia de sosire, ceea ce înseamnă că doar piloții și respectiv constructorii din prima jumătate a clasamentului pot aduna puncte.

“Întrebarea este dacă ar trebui să acorde puncte pentru toți cei 20 de piloți. Dacă termini cursa, chiar și pe ultimul loc, primești un punct. Se discută și dacă ar trebui să primească puncte doar primii 15. Am discutat mai multe lucruri în acest sens” – Vijay Mallaya, co-owner Force India.

Actualul sistem de punctaj recompensează piloții din top 10 după cum urmează:

Locul 1: 25 de puncte;

Locul 2: 18 puncte;

Locul 3: 15 puncte;

Locul 4: 12 puncte;

Locul 5: 10 puncte;

Locul 6: 8 puncte;

Locul 7: 6 puncte;

Locul 8: 4 puncte;

Locul 9: 2 puncte;

Locul 10: 1 punct.

Principalul argument pentru schimbarea sistemului de punctaj este că pilotul care termină cursa la mijlocul clasamentului, de exemplu pe locul 11, primește același număr de puncte, adică zero, ca și cel care termină pe locul 20 sau abandonează cursa.

Chiar dacă nu s-a luat deocamdată nicio decizie în acest sens, șefii Formulei 1 și reprezentanții formațiilor continuă discuțiile. Actualul sistem de punctaj care acordă puncte primilor 10 piloți a fost adoptat în 2010. Până atunci, primii 5, după care 6 și mai apoi 8 piloți care treceau linia de sosire primeau și puncte.