Formula 1: Hamilton câștigă MP al Spaniei, dar nu fără emoții

Formula 1: Hamilton câștigă MP al Spaniei, dar nu fără emoții

Supremația Mercedes în Formula 1 a continuat pe circuitul de lângă Barcelona, unde Lewis Hamilton și-a trecut în cont a patra victorie consecutivă din acest sezon.

Ca în fiecare din aceste patru curse, coechipierul lui a stat în dreapta sa pe podium, Nico Rosberg fiind de data aceasta mai aproape ca niciodată să-i sufle victoria britanicului. După acest rezultat, piloții Mercedes au făcut rocadă în vârful clasamentului individual, Hamilton devenind lider. Pe ultimul loc al podiumului s-a clasat australianul Daniel Ricciardo.

Plecați de pe prima linie a grilei de start, cei doi componenți ai echipei Mercedes au lăsat restul mașinilor în urmă încă de la începutul Marelui Premiu, cursa divizându-se astfel în mai multe segmente de interes. Rosberg a încercat să se apropie decisiv de coechipierul său și să îl depășească devreme, dar văzând că nu se poate, a decis să rămână la o distanță calculată și a recurs la alte tactici, folosind compozițiile de pneuri opuse față de Hamilton în ultimele două treimi ale cursei. Astfel, germanul spera să aibă șansa să se apropie decisiv în finalul cursei și să îl depășească pe britanic datorită pneurilor mai rapide. Din păcate pentru el, cursa s-a terminat puțin prea repede.

„Încă un tur dacă mai aveam, aș fi avut o șansă bună să încerc depășirea. Nu am fost suficient de aproape, dar cred că turul următoar aș fi fost într-o poziție ideală,” a spus Rosberg după cursă. Într-adevăr, cu un Hamilton care pierdea aderență în mod evident pe finalul cursei, plângându-se echipei prin radio de gumele tot mai slabe, sfârșitul Marelui Premiu a fost un anticlimax.

Bucuria lui Hamilton a fost evidentă la finalul cursei. „Sunt foarte fericit pentru susținerea pe care am avut-o aici, în Spania. A fost cea mai bună pe care am avut-o vreodată, așa că le mulțumesc tuturor spectatorilor din tribune. Înseamnă enorm pentru mine, pentru că este prima mea victorie aici.” Într-adevăr, Hamilton nu mai câștigase niciodată pe Circuit de Catalunya, iar victoria din weekend a fost cea cu numărul 26 din carieră pentru britanic. Singurul traseu din actualul sezon pe care Lewis nu și-a adjudecat victoria rămâne cel unde a primit în 2008 premiul cel mare, Interlagos.

Un alt om fericit s-a aflat pe poziția a treia, obținând primul podium oficial din carieră. Daniel Ricciardo a încheiat la 50 de secunde în spatele celor de la Mercedes, punând din nou sub semnul întrebării puterea vreunei alte echipe de a opri mașinile germane în acest sezon. Red Bull a făcut progrese simțitoare în termeni de performanță în Spania, devenind în mod clar a doua cea mai bună mașină de pe grilă. Australianul a avut o cursă curată, iar după ce a trecut de Valtteri Bottas, recâștigându-și locul al 3-lea de pe care și pornise, nu a mai avut emoții. „Știam că pentru noi o cursă plictisitoare ar fi fost numai bună. Nu aveam cum să facem față ritmului monoposturilor Mercedes. Am arătat ca o mașină de locul trei, și asta am obținut,” a declarat Ricciardo.

Cu excepția celor două „săgeți argintii”, Sebastian Vettel a făcut probabil cea mai spectaculoasă cursă dintre toți. Campionul mondial en-titre a reușit să-și croiască loc printre mașinile din fața lui și, pornind de pe locul 15, a încheiat cursa pe un nesperat loc 4, arătând că mașina a făcut progrese enorme în materie de viteză și siguranță. Germanul a suplinit cu inteligență deficitul motorului Renault pe linia dreaptă, efectuând depășiri mult mai dificile în alte zone ale traseului catalan.

Întrebat ce părere are despre discrepanța dintre cele două echipe fruntașe, team manager-ul Red Bull, Christian Horner, a spus: „Mai este mult de lucru [pentru a prinde Mercedes], dar ne apropiem. Distanța care ne separă este importantă, dar am făcut un pas în fața celor de la Ferrari și celelalte echipe.”

Finlandezul Bottas și-a plasat mașina Williams pe poziția a 5-a în Spania, urmat de cele două Ferrari-uri ale lui Alonso și Raikkonen.  Romain Grosjean a adus primele puncte din acest sezon în tabăra Lotus, clasându-se pe poziția a 8-a, în timp ce echipierii Force India, Perez și Hulkenberg, au obținut ultimele puncte puse în joc în Spania.

La polul opus al performanțelor celor de la Mercedes s-au aflat englezii de la McLaren, care nu au reușit să intre în puncte pentru a treia cursă consecutiv. După o primă cursă excelentă în Australia, când atât Button cât și Magnusen au terminat pe primele trei locuri, cei doi nu par a avea mașina de care au nevoie pentru a se lupta pentru puncte la momentul actual.

Peste două săptămâni, Marele Circ poposește la Monaco, unde se va desfășura cursa regină a calendarului competițional. Considerată o cursă „glamour”, de lux, ea va oferi o nouă oportunitate pentru Mercedes să își etaleze mușchii, și pentru celelalte echipe să încerce să recupereze terenul pierdut. Rosberg a câștigat oarecum surprinzător într-o mașină Mercedes anul trecut și ar da totul să reușească o nouă victorie în cursa considerată „de casă”, dar în acest an, orice victorie cu excepția unui monopost german va fi etichetată ca o surpriză mult mai mare.

 

Sursa foto: flickr.com