Chintă roială pentru Marquez la Le Mans

Chintă roială pentru Marquez la Le Mans

5 din 5! Dacă Marc Marquez ar juca poker,cu siguranță ar câștiga fără probleme cu o chintă roială. Așa  a fost și debutul sezonului 2014 pentru tânărul spaniol de 21 de ani: o chintă a perfecțiunii. Cu siguranță, 2014 va rămâne în istorie pentru un fapt: primele 5 curse ale sezonului au fost câștigate, fără drept de apel, de același om – Marc Marquez.

Etapa din Franța a reprezentat o nouă întâlnire cu istoria, circuitul de la Le Mans asistând de-a lungul vremurilor la desfășurări spectaculoase, dueluri roată la roată și victorii nebănuite și complet surprinzătoare (ex: Chris Vermeulen din 2007 cu Suzuki). Înaintea etapei din Hexagon, discuțiile din paddock se orientau cu preponderență asupra unui nume și întrebările care se iveau aveau legătură cu posibilitatea de a bate un record istoric, deținut de legendarul Mike Hailwood – numărul de victorii consecutive în debut de sezon. Alte figuri care stârneau semne de întrebare erau Valentino Rossi și Jorge Lorenzo, cei doi rideri ai echipei de uzină Yamaha. În cazul legendarului italian, putea fi atinsă o nouă bornă legendară, dat fiind că un eventual podium al lui Rossi ar fi fost cel de-al 150-lea podium din cariera sa la clasa mare, dintr-un total de 249 de starturi. De partea cealaltă a taberei nipone, Jorge Lorenzo. Războinicul iberic are, probabil, cel mai slab start de sezon posibil de când a urcat la clasa regină în anul 2008 cu un singur podium în primele patru etape.

Clasamentul general înaintea etapei de duminică era dominat de Marquez cu 100 de puncte din 100 posibile. Situația arăta dezolant pentru Jorge Lorenzo care se situa cu 35 de puncte abia pe locul al cincilea.

Weekend-ul se anunță palpitant încă din primele momente ale antrenamentelor libere, cu toate că în nota-i caracteristică Marc Marquez domină copios cronometrul. De altfel, calificările reprezintă încă un moment de nebunie pură a ibericului care obține un nou pole position, neavând o concurență prea serioasă. Totuși, surprizele apar în spatele puștiului spaniol. Prima linie a grilei avea să fie completată de Pol Espargaro (Yamaha Tech 3) și Andrea Dovizioso (Ducati), urmați în linia a doua de Stefan Bradl (Honda), Valentino Rossi (Yamaha) și Jorge Lorenzo (Yamaha). La capitolul surprize neplăcute și neașteptate apare Dani Pedrosa care reușește o contraperformanță de zile mari reușind să obțină doar al nouălea rezultat pentru cursa de duminică. Toți ochii urmau să fie ațintiți acum pe puștiul minune, killer-ul baby face Marc Marquez si a sa Honda Repsol cu numărul 93. Era capabil oare să facă o chintă roială sau avea să se mulțumească cu un rezultat bun în perspectiva luptei pentru titlul mondial?

Iată-ne ajunși duminică. Vremea e excelentă,condiții optime pentru un regal motociclistic de zile mari. La clasele inferioare au loc, ca de obicei, curse foarte frumoase și spectaculoase. La Moto 3, cangurul Jack Miller reușește o nouă evoluție de senzație, fortificându-și statutul de vedetă a clasei, printr-o cursă tactică magistrală de la început până la sfârșit și obține un succes pe deplin meritat. La clasa Moto 2, reprezentantul Finlandei, Mika Kallio îngheață asistența cu o cursă de o expresivitate clinică, atât de tipică reprezentanților țării celor 1000 de lacuri în toate competițiile motorizate. Cu succesul obținut la Le Mans, finlandezul întețește bătălia pentru titlul categoriei mijlocii. Esteve Rabat, liderul de dinaintea cursei din Franța, se mulțumește cu ultima treaptă a podiumului, locul 2 fiind ocupat de experimentatul rider italian Simone Corsi.

Ora locală 14 avea să aducă startul clasei regină. Acum era momentul adevărului pentru toată lumea. E cineva capabil cu adevărat să destrame seria succeselor lui Marc Marquez sau nu? Răspunsul la această întrebare avea să vină cam la 45 de minute după momentul startului. Marc Marquez,în mod neobișnuit, cade câteva poziții după un start dezolant, dar și după ce e scos de trasa ideală de un Jorge Lorenzo, mai hotărât ca niciodată în acest debut de sezon. Poziția pe care o ocupă baby face-ul cu instincte de killer fără inimă e a zecea și de aici încolo restul e istorie. Cu o cursă de recuperare tipică legendarilor predecesori de pe Honda Repsol,Valentino Rossi și Mick Doohan, Marc Marquez se trezește într-o cursă de revenire demnă de povestit nepoților peste ani și ani și reușește prin manevre spectaculoase să urce loc după loc până pe prima poziție, pe care o va aresta fără drept de apel până la finalul cursei. În demersul său, este urmat la puțin peste o secundă de un Valentino Rossi parcă renăscut după modelul păsării Phoenix din propria-i cenușă. Pe 3 termină Alvaro Bautista, aflat într-o luptă crâncenă pentru podium cu Pol Espargaro, debutantul echipei Yamaha Tech 3. Tânărul spaniol dublează rezultatul excelent din calificări cu o cursă pe măsura valorii și așteptărilor. Topul primilor 5 este încheiat de micuțul Dani, care vine cu a sa Honda Repsol, la nici o secundă de podiumul final.

După acest weekend de poveste, rămânem marcați profund de evoluția din ce în ce mai consistentă a tânărului Marc Marquez, care domină într-un mod autoritar sezonul 2014. Cursa de la Le Mans ne-a demonstrat încă o dată că nu e doar motocicleta Honda cea care face diferența ci și valoarea și forma de moment a puștiului minune de 21 de ani. Dacă va continua în acest ritm, cu siguranță în anii următori ne vom vedea obligați să îi strecurăm numele în acea galerie selectă a legendelor, printre Geoff Duke, John Surtees, Giacomo Agostini, Mike Hailwood, Phil Read, Barry Sheene, Kenny Roberts Sr., Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Rainey, Mick Doohan sau Valentino Rossi, nume pe care toți împătimiții motociclismului viteză le rostesc dintr-o suflare.

Sursa imagini: FLICKR