F1 Fun Facts #1: Olivier, rege pentru o zi la Monaco

F1 Fun Facts #1: Olivier, rege pentru o zi la Monaco

Știați că Marele Premiu al statului Monaco din 1996 a fost cursa cu cele mai multe abandonuri? Din cele 21 de mașini ce au luat startul (21 pentru că Andrea Montermini  a lovit zidul de protecție imediat după ieșirea din tunel în turul de încălzire) s-au clasat la final doar 7 însă numai 3 au trecut efectiv linia de sosire: învingătorul Olivier Panis, locul 2 – David Coulthard (purtând casca de rezervă a lui Schumacher) și locul 3, Johnny Herbert.

Olivier a fost rege pentru o zi. A fost omul potrivit la locul potrivit. A intrat la boxe într-un moment crucial pentru a încălța monopostul Ligier cu pneuri slick și a câștigat cel mai haotic Grand Prix din istoria Formulei 1. Restul piloților au abandonat rând pe rând pe dificilul carosabil umed al străzilor înguste din Monte Carlo. Printre ei, Michael Schumacher, omul din pole-position.

De asemenea, francezul a mai stabilit un record: nimeni nu a mai câștigat la Monaco după o plasare atât de slabă pe grilă – locul al 14-lea.

De remarcat faptul că se fac 18 ani de la această ultimă victorie franceză în Formula 1. Între 1950 și 1996, 12 piloți din Hexagon au adunat 79 de succese (41 dintre acestea fiind doar ale Profesorului Alain Prost).

Sursă imagine: dailymail.co.uk