Niki Lauda (n. 1948)

Niki Lauda (n. 1948)

Omul cheie al marii renaşteri Ferrari de la jumătatea anilor ’70. Ȋn decursul anilor, au fost câţiva piloţi mai talentaţi decât el, iar alţii mai rapizi , dar cu siguranţă nu a mai fost nimeni ca el. Un caracter original, de neclintit în deciziile sale, un analist imaculat, posesor al celei mai strălucite inteligenţe de cursă în viziunea lui Alain Prost, Niki Lauda rămâne unul dintre pilonii F1 şi un „all time top 10” în orice clasament rezonabil al piloţilor de F1.

Cariera lui Niki, „Regele Şobolan” nu se aseamăna cu nici a unui mare pilot precedent, nu întâlnim performanţe ieşite din comun scoase ocazional din jobenul cu minuni. Căci, pentru prima data în F1, el introduce o manieră de abordare brevetată de Leon Thery şi Felice Nazzaro, dar apoi dată uitării. Este maniera cerebrală, ce nu fură ochiul spectatorului, dar mâna e întotdeauna mai rapidă ca ochiul, nu-i aşa? Omul a fost un original ce a persistat în abordarea sa, cu o voință neclintită, o putere de convingere monumentală și o viclenie uneori sfidând bunul simț.

Dacă în prima parte a carierei, viteza sa naturală şi controlul asupra maşinii erau la nivelul celor mai buni, aceste aspecte s-au mai erodat în a doua parte. Cu toate astea, faptul că s-a impus în faţa lui Prost în lupta pentru titlul din 1984 relevă ce dimensiuni colosale aveau celelalte calităţi ale sale, folosite acum la maximum în detrimentul vitezei pure, căci multe dintre victoriile sale au fost obţinute înainte de ziua decisivă de duminică a cursei.