F1 Fun Facts #3: Cea mai lungă cursă din istorie

F1 Fun Facts #3: Cea mai lungă cursă din istorie

Marele Premiu al Canadei din 2011 rămâne în istorie nu doar pentru cursa spectaculoasă desfășurată pe circuitul Gilles Villeneuve ci și pentru recordul absolut de cea mai lungă cursă din istoria Formulei 1.

Era a patra cursă a sezonului iar din cauza vremii nefavorabile, plutonul, în frunte cu Sebastian Vettel, a fost nevoit să ia startul din spatele mașinii de siguranță. După doar 26 de tururi ploaia din ce în ce mai puternică a dus la suspendarea cursei de către oficiali. Întreruperea a durat puțin peste 2 ore, după care s-a reluat cursa cu Vettel dominant în prima poziție. În turul 37, în urma unui incident dintre Alonso și Button, spaniolul a fost nevoit să se retragă iar Button a ajuns la coada plutonului. Cu o strategie excelentă din partea echipei McLaren dar și o doză de noroc pentru numeroasele intervenții din partea safety car-ului, Button depășește pe toată lumea și îl ajunge din urmă pe Vettel, liderul cursei. Presat de Button, germanul comite o greșeală în virajul cu numărul 6 în ultimul tur iar Jenson profită din plin și câștigă a 48-a ediție a Marelui Premiu al Canadei. Podiumul este completat de Vettel și Webber.

După 70 de tururi, 4 ore, 4 minute și 39 de secunde, aceasta este cea mai lungă cursă din istoria sportului. Recordul anterior pentru cea mai lungă cursă aparținea Marelui Premiu al Germaniei din 1954, cu un timp de 3 ore și 46 de minute, eveniment câștigat de legendarul Juan Manuel Fangio în acel splendid Mercedes-Benz W196.

Sursă imagine: pieterblok.nl