WTCC Moscova: Visul chinezesc devine realitate

WTCC Moscova: Visul chinezesc devine realitate

Chiar dacă Citroen defilează în campionat, faptul că au adus cea de-a patra mașină oficială, oferindu-i un wildcard chinezului Ma Qing Hua, a asigurat o surpriză de proporții la Moscova. Chinezul, școlit pe monoposturi, dar trecut ulterior pe turisme în țara natală, a repurtat o victorie răsunătoare, prima pentru poporul său la acest nivel.

Prima cursă a zilei pe controversatul circuit de lângă Moscova s-a desfășurat pe o vreme deosebit de placută, prevestind parcă ceva surprize. Ocupantul pole-position-ului, José-María López, a făcut o cursă fără greșeală, reușind să țină la distanță modelele Honda conduse de Gabriele Tarquini și Tiago Monteiro. După incidentul de la start dintre Gabriele și Tiago, pilotul argentinian a devenit liderul cursei, urmărit de italianul ghinionist și Loeb. Aflat pe locul 5 Yvan Muller a profitat de ocazie și l-a depășit pe Tiago Monteiro.

Muller a luptat pentru locul 4, reușind în ultimul tur o depășire în fața lui Tom Chilton.

La prima apariție în competiție, pilotul chinez Ma Qing Hua a reușit să țină pasul cu cei mai rapizi terminând cursa pe locul 6, dupa o succesiune de depășiri asupra piloților Honda Norbert Michelisz și Tiago Monteiro. Rob Huff a mai reușit încă un mic punct pentru Lada Granta, terminând pe locul 10.

Imediat ce s-a terminat ceremonia de pe podium, mecanicii au început lucrul la mașini pregătindu-le pt cea de a doua cursă  ce avea loc la doar câteva ore. Au fost ceva emoții pentru ocupantul primei poziții pe grila inversată, Hugo Valente. Acesta a părăsit linia boxelor cu 4 secunde înainte de aprinderea semaforului roșu, însă faptul că pe grilă mecanicii au continuat să lucreze până în ultima clipă i-a adus un drive through și tot efortul său s-a risipit.

Surpriza startului a fost ramânerea pe grilă a argentinianului José-María López, cu probleme la cutia de viteze.

Surprinzatorul pilot chinez, Ma Qing Hua, campion al seriei  chineze de turisme și fost pilot de teste în Formula 1 pentru HRT și Caterham, a reușit să ajungă în primul viraj pe poziția a treia după Valente și Michelisz.

Muller a avut un start excelent dar a ieșit în decor după ce a fost lovit de Bennani, la finalul primului tur fiind pe poziția a noua. O luptă interesantă a început pentru prima pozitie între chinezul Ma și maghiarul Michelisz, aceștia fiind unul langă altul în repetate ocazii. În final, poziția a fost adjudecată de pilotul chinez, care a și luat distanță față de urmăritor.

Spectacol a fost și in pluton unde Yvan Muller a reușit o spectaculoasă cursă de recuperare, ajungînd la final până în spatele lui Ma Qing Hua, care s-a apărat cu aplomb pâna la final trecând primul linia de sosire. Loeb a terminat pe locul 5, în ultimul viraj depășindu-l pe Michelisz. Maghiarul a făcut o cursă defensivă în limita posibilităților, dată fiind presiunea de a pilota mereu cu ochii în retrovizoare.

Merită lăudat faptul că în mondialul de turisme nu se aplică atât de meschin ordinele de echipă, iar Citroen nu i-a ordonat lui Ma să se dea din calea lui Muller, care se luptă pentru titlu. Astfel, chinezul a putut savura această primă victorie, iar Yvan a obținut poziția meritată. Să sperăm că cele 7 puncte pe care nu le-a primit cadou nu se vor dovedi decisive la finele sezonului.

 

Rezultate cursa 1

1. José-María López (Citroën C-Elysée)
2. Gabriele Tarquini (Honda Civic)
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée)
4. Yvan Muller (Citroën C-Elysée)
5. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze)
6. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée)
7. Tiago Monteiro (Honda Civic)
8. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze)
9. Norbert Michelisz (Honda Civic)
10. Rob Huff (Lada Granta)
FL: José-María López – 1:40.148

 

Rezultate cursa 2

1. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée)
2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée)
3. Mehdi Bennani (Honda Civic)
4. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze)
5. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée)
6. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze)
7. Norbert Michelisz (Honda Civic)
8. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze)
9. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze)
10. René Munnich (Chevrolet RML Cruze)
FL: Hugo Valente – 1:40.742

 

Clasament piloti
1. José-María López 209 p
2. Yvan Muller 168 p
3. Sébastien Loeb 161 p
4. Tiago Monteiro 105 p
5. Gabriele Tarquini 96 p
12. Ma Qing Hua 33 p

Clasament constructori
1. Citroën 502 p
2. Honda 333 p
3. Lada 165 p

Surse imagini: autosport, motorsport.com, speedcafe.com