F1 Fun Facts #4: febra fotbalului în F1

F1 Fun Facts #4: febra fotbalului în F1

Ce ar putea avea în comun Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia și Formula 1? F1 Fun-Facts revine cu o poveste amuzantă despre o rivalitate ce a atins cote maxime în vara lui 1994.

În 1994 turneul final de fotbal avea loc în Statele Unite ale Americii iar din grupa E făceau parte Italia, Irlanda, Norvegia și Mexic. Primul meci, disputat pe 18 iunie, cel dintre Irlanda și Italia a adus o supriză enormă. Irlanda a învins favorita grupei cu scorul de 1-0 prin golul lui Houghton în minutul 11. Soarta a făcut ca toate cele 4 echipe din grupă să aibă câte o victorie, un egal și o înfângere, terminând astfel grupa cu 4 puncte pentru fiecare. După regula golaverajului și a meciurilor directe, atât Italia (locul 3 în grupă) cât și Irlanda (locul 2) au urmat Mexicul (câștigătoarea grupei) mai departe în faza eliminatorie.

Pe 3 iulie, la Marele Premiu de Formula 1 al Franței, Eddie Jordan (irlandez) a decis ca pe monopostul  J194 al echipei sale Jordan-Hart, să afișeze scorul de 1-0 din meciul cu Italia ca o formă de ironie și provocare îndreptată împotriva italienilor. Fericirea lui Eddie nu a durat mai mult de 24 de ore și asta pentru că în șaisprezecimi, Irlanda este eliminată de Olanda lui Dick Advocaat, scor 2-0. Au marcat Dennis Bergkamp (min.  11) și Wim Jonk (min. 41).

Pe 10 iulie avea loc Marele Premiu al Marii Britanii, iar ca răzbunare pentru acel mesaj ironic al celor de la Jordan, cei de la Minardi au afișat și ei la rândul lor textul „Italia IN – Ireland OUT” pe monopostul M194. Naționala Italiei trecuse de Nigeria în șaisprezecimi iar cu o zi înainte eliminaseră și Spania. Mai târziu, Azzuri  elimină Bulgaria în semifinale și ajung în finală împotriva Braziliei unde pierd la loviturile de departajare prin faimoasa ratare a lui Roberto Baggio.

Această rivalitate amuzantă irlandezo-italiană este poate exemplul perfect de „cine râde la urmă, râde mai bine”. Fericirea carismaticului Eddie Jordan a durat prea puțin și după mesajul celor de la Minardi, sigur a rămas cu un gust amar. Dar amărăciunea italienilor trebuie să fi fost și mai mare în urma pierderii finalei. Însă gesturi de genul acesta sunt pozitive pentru sport, generează multe zâmbete în rândul fanilor.