MotoGP Assen: Aleix Espargaro, fiul ploii în calificări

MotoGP Assen: Aleix Espargaro, fiul ploii în calificări

După ce joi se întrevedeau semnele unor surprize, ziua de vineri a aruncat în aer toate pronosticurile de la clasa mare, acolo unde avem un pole sitter complet neașteptat în persoana lui Aleix Espargaro.

Joi a fost lui Aleix, dar nimic și nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în sesiunea de calificări a clasei regină, mai ales că în ultima sesiune de antrenamente, Marc Marquez a condus ostilitățile fără probleme, astfel că rezultatul extraordinar al lui Aleix Espargaro e cu atât mai însemnat.E o premieră absolută, motocicleta Forward Yamaha fiind prima din categoria open care obține un pole position la clasa regină.

Sesiunea de calificări a urmat imediat ultimii sesiuni de antrenamente, aducând cu ea și o nesperată ploaie, care a aruncat în aer toate strategiile. Aleix Espargaro a profitat de condiții și de contextul creat și a stabilit timpul de referință al calificărilor – 1:38.789, devansându-l cu peste 1.4 secunde pe campionul mondial en-titre, spaniolul Marc Marquez. Rriderul echipei de uzină Honda Repsol a fost nevoit să se recunoască învins pentru a doua oară consecutiv, după ce, la Barcelona, coechipierul său i-a suflat pole-ul în ultimile secunde. Prima linie a grilei de start este completată chiar de  Dani Pedrosa, tandemul de la Honda fiind imbatabil în condiții uscate.

Andrea Iannone, Cal Crutchlow și Bradley Smith completează linia a doua. Surprinde această clasare pe locul 5 pentru Crutchlow, acesta fiind cu siguranță reperul unui sezon dezamăgitor până acum.S urprizele neplăcute ale calificărilor au fost cei doi rideri Yamaha de uzină, atât Jorge Lorenzo cât și Valentino Rossi recurgând la strategii deficitare pentru adaptarea la noile condiții meteo. Jorge Lorenzo va porni mâine de pe 9, iar Valentino Rossi doar de pe 12, fiind încă o dată nevoit să adopte o strategie ofensivă încă de la startul cursei, un element cu care am fost obișnuiți de-a lungul timpului.

Lăsând la o parte calificările de astăzi, să ne concentrăm pe o scurtă analiză tehnică comparativă între Honda și Yamaha, aici la Assen. La fel ca în celelalte curse și aici la Assen, Honda este reperul, cu un avans ușor în fața celor de la Yamaha, cel puțin în condiții de uscat. Dar ce anume face diferența între cei doi giganți niponi?

Honda domină Yamaha la capitolul viteză, raportul fiind ceva mai echilibrat la perioadele de frânare, însă cu toate acestea Marc Marquez a fost cam tot timpul peste cei doi piloți de uzină Yamaha, care au avut și probleme de aderență în calificări. Tocmai de aceea, un al doilea factor în diferența de performanță comparativă dintre Honda și Yamaha, o reprezintă adaptarea motocicletei la pneurile oferite de producătorul nipon Bridgestone. Sursele din paddock spun că aceste pneuri se pliază mult mai bine pe stilul agresiv al lui Marc Marquez și în general pe Honda. De altfel, nu e prima oară când Rossi și Lorenzo au probleme de aderență, acestea fiind semnalate atât la Mugello cât și la Barcelona, în urmă cu două săptămâni. Dincolo de acești factori, Honda îl are pe Marc Marquez, care vine cu un moral incandescent în Catedrală, după șase pole position-uri și șapte victorii din șapte posibile.

La clasa intermediară, Moto 2, sesiunea de calificări  a stat din nou sub semnul dominației lui Esteve Rabat.Spaniolul este urmat în prima linie a grilei de start de Aegerter și surprinzătorul, dar fluctuantul Sam Lowes, aflat la cea mai bună evoluție din calificări în 2014. Rivalul direct al lui Tito, finlandezul Mika Kallio, pornește de pe 4, nordicul având un oarecare dezavantaj în fața rivalului său. Dezamăgirea calificărilor e din nou Vinales, campionul en-titre al clasei Moto 3 văzându-se nevoit să se mulțumească doar cu poziția a 8-a pentru startul cursei de mâine după-amiază.

Clasa mezină a adus probabil cea mai electrizantă sesiune a calificărilor, australianul Jack Miller stabilind un timp de referință cronometrat la 1:42.240, cu 0.116 mai rapid decât dominatorul de la Barcelona, Alex Marquez. În mod surprinzător, Nicklas Ajo încheie prima linie a grilei de start, arătând astfel că prestația sa de acum două săptămâni nu este întâmplătoare. Challengerul lui Miller, Romano Fenati, a încheiat sesiunea de calificări  pe un modest loc 9. De remarcat ecarturile foarte mici, cu alți 17 piloți clasați în aceeași secundă cu pole man-ul Miller, ultimul fiind conaționalul Sissis, la 0.936 în urma timpului de referință.

Putem miza în urma calificărilor de astăzi că vom avea curse spectaculoase mâine. Cu siguranță, Espargaro trebuie să fie foarte mândru de primul pole al carierei, mai ales că e obținut în condiții mixte și nu în orice loc, ci tocmai în Catedrala motociclismului mondial. Rămâne un mare semn de întrebare legat de condițiile meteo, dat fiind că nu sunt la fel de mari șansele de ploaie. Va mai reuși Espargaro să continue seria bună din acest weekend sau vor găsi resurse cei de la Honda Repsol pentru a-l anihila? Dacă vor fi condiții excelente, vom avea partea de un monolog Marquez și Honda (volumul 8)? Însă nici Rossi și Lorenzo nu și-au zis nici pe departe ultimul cuvânt în acest weekend și probabil că deja se gândesc la o strategie anti-Honda pentru mâine.

La toate întrebările vom avea răspuns mâine după-amiază, după desfășurarea celor trei curse de pe superbul circuit van Drenthe. Până atunci, Catedrala își pregătește altarul pentru o nouă sărbătoare de zile mari, iar astăzi este, totuși, ziua cea mare a lui Aleix, care ne tot amenință demult că va da lovitura…