Indycar Houston: două șanse pentru backmarkeri

Indycar Houston: două șanse pentru backmarkeri

Debutantul Carlos Huertas (Dale Coyne Racing) câștigă prima cursă de la Houston, urmat de compatrioții Juan Pablo Montoya și Carlos Munoz. Este primul podium integral columbian din istoria competiției. Cea de-a doua cursă i-a revenit francezului Pagenaud (Schmidt Peterson Racing), într-un double header dominat de echipele mici.

Carlos Huertas, debutant în acest sezon, a câștigat prima cursă din carieră în fața compatrioților Juan Pablo Montoya și Carlos Munoz. Huertas se pregatea pentru un ultim tur rapid când Graham Rahal l-a lovit pe Tony Kanaan, americanul fiind penalizat pentru acea manevră.

Un alt columbian s-a aflat în prim plan, Sebastian Saavedra, fiind lovit de către Ryan Briscoe cu numai 4 minute înainte de finalul cursei. Un factor major pentru aceste incidente a fost căderea ploii pe toata durata cursei.

Beneficiind de experiența acumulată pe ploaie în cursele de Formula 1, Takuma Sato a ajuns încă din primele tururi la conducerea cursei depășind piloți precum Filippi, Hinchcliffe, Hunter-Reay și de asemeni deținătorul polului, Simon Pagenaud.

Masina lui Rahal a fost singura cu probleme la start. Inițial situată pe locul 14 pe grilă, a ajuns instant în coada grilei.

Marco Andretti nu a putut sta deoparte de probleme, intrând în coliziune cu Munoz, coechipierul său. Această manevră l-a aruncat la coada grilei. Va mai primi o penalizare și pentru ignorarea steagului albastru fluturat în momentul când Sato, liderul cursei încerca să îl depășească.

Mai mulți piloți au lovit zidul, Mikhail Aleshin, Saavedra și Mike Conway ce pilota mașina lui Ed Carpenter.

Sato se afla în urmărirea lui Hinchcliffe dupa restartul din turul 29, fiind urmat îndeaproape de rusul Aleshin aflat cu un tur în urmă.  Japonezul a fost surprins de o manevră de depasire prin dreapta a lui Aleshin, lucru care a dus la o coliziune în urma căreia ambele mașini au trebuit să abandoneze.  După restart zidul de protecție a mai facut victime, pe Newgarden și Filippi precum și pe fostul campion Scott Dixon, acesta lovind și mașinile lui Pagenaud și Charlie Kimball.

Singurul pilot care a terminat fiecare tur din cursele disputate până la acel moment, Will Power, a lovit și el zidul de pneuri din jurul Astrodomului.  Această primă manșă de la Houston a marcat jumătatea sezonului. A doua parte a campionatului urma să înceapă duminică odată cu disputarea cele de-a doua curse.

Simon Pagenaud, francezul care credea că are o mașină îndeajuns de competitivă pentru prima cursă de la Houston a obținut în sfârșit victoria în întrecerea de duminică…

Această victorie, a doua a sezonului pentru francez, i-a permis să se apropie în clasament de Will Power. Înainte de Houston avea un deficit de 91 de puncte, reducându-l la 59 după această victorie. Deși a urmat un regim special de pregătire în California pentru a putea face față condițiilor extreme de căldură și umiditate de la Houston, francezul a simțit din plin efectele temperaturii la coborârea din mașină.

Asemeni primei curse, podiumul avea să fie ocupat de piloți surpriză, locul 2 revenind rusului Mikhail Aleshin, marcând prima dublă pentru echipa lui Sam Schmidt. Spre finalul cursei Aleshin a trebuit să piloteze cu o pană la una dintre roți.

Podiumul a fost completat de către Jack Hawksworth, alt debutant, ce a reușit să ajungă pe locul 3 după ce a plecat ultimul în cursă. Power ar fi putut termina pe acel loc 3 dacă nu ar fi cedat o piesă de pe mașina sa cu 2 tururi înainte de final. Australianul a fost totuși clasat pe locul 11.

Sperând să se apropie în clasament de Paugenaud, Helio Castroneves a facut o manevră îndoielnică asupra francezului Sebastien Bourdais ceea ce a dus la ruperea eleronului față al francezului, precum și la abandonul pe loc al brazilianului. Până la urmă Bourdais a ajuns la boxe și a reușit să termine pe locul 5 în spatele lui Charlie Kimball.

Huertas și Munoz, piloți de podium din cursa de sâmbătă nu au reușit să termine manșa secundă.

De menționat de asemenea, evolutia deosebită a fostului pilot de Formula 1, Juan Pablo Montoya, care a fost mereu în lupta pentru victorie, până la o eroare strategică pe final care l-a silit să se mulțumească cu poziția a șaptea.

Rezultate cursa 1

1. Carlos Huertas
2. Juan Pablo Montoya
3. Carlos Munoz
4. Sebastien Bourdais
5. James Hinchcliffe
6. Jack Hawksworth
7. Ryan Hunter-Reay
8. Marco Andretti
9. Helio Castroneves
10. Justin Wilson

Rezultate complete aici.

Rezultate cursa 2

1. Simon Pagenaud
2. Mikhail Aleshin
3. Jack Hawksworth
4. Charlie Kimball
5. Sebastien Bourdais
6. Ryan Hunter-Reay
7. Juan Pablo Montoya
8. Ryan Briscoe
9. Mario Andretti
10. Tony Kanaan

Rezultate complete aici.

Sursă imagini: flikr