Assen: who’s hot/who’s not

Assen: who’s hot/who’s not

Weekend-ul olandez a avut o desfășurare animată, fiecare clasă a campionatului mondial având personaje care au confirmat sau au dezamăgit așteptările pasionaților motociclismului.

MOTO GP

WHO’S HOT

Marc Marquez

Din nou nominalizat la categoria who’s hot, Marc Marquez a câștigat pentru a 8-a oară din tot atâtea șanse posibile. Spaniolul a avut de muncit, fiind în prima parte nevoit să răspundă italianului Andrea Dovizioso. După uscarea pistei și schimbarea motocicletei, Marquez și-a extins seria victoriilor și titlul pare să ia aceeași direcție ca în 2013, chiar cu anticipație.

Andrea Dovizioso

Ducati dezamăgește din nou anul acesta, dar Dovizioso continuă seria extraordinară de rezultate. După o cursă strategică minunată în prima parte, Dovi a pierdut oportunitatea unei prime victorii cu Ducati, dar a lăsat multă bucurie în rândul fanilor. Riderul italian urcă în careul de ași al campionatului mondial, ocupând acum poziția a patra a clasamentului general după primele opt etape. De precizat că, dacă nu ar fi fost oricum inferior ca ritm lui Marquez, odată cu uscarea pistei, Andrea și echipa ar fi avut o decizie extrem de dificilă – să câștige și să le fie înghețată dezvoltarea motorului până la finele lui 2015 sau să lase victoria primului urmăritor, pentru a beneficia în continuare de avantajele clasei open. Așadar, locul secund este cel mai bun rezultat din multe puncte de vedere.

WHO’S NOT

Valentino Rossi

Cu o tactică complet eronată, Valentino Rossi a reușit să-și îngreuneze singur situația, mai ales după plecarea de la boxe. Încet, dar sigur, italianul a reușit să urce loc după loc, fiind nevoit să se mulțumească cu o poziție a cincea derizorie pentru capacitățile sale și ale motocicletei sale de uzină M1. De altfel, doctorul venea cu mari speranțe, mai ales după ce, anul trecut, s-a impus la Assen în fața puștiului teribil, Marc Marquez, iar ploaia i-a fost adesea un aliat în ultimii ani.

Jorge Lorenzo

După un start de sezon dezamăgitor, Jorge Lorenzo venea la Assen cu speranța că va reuși să lase în urmă contraperformanțele recente, dar se pare că forma slabă a spaniolului de la Yamaha se acutizează, ultima dovadă fiind clasarea pe un dezolant loc 13, în spatele multor modele open chiar. Cu alegeri la fel de neinspirate precum cele ale coechipierului Rossi, ne întrebăm dacă nu cumva Yamaha are o problemă cu strategii din cadrul echipei.

MOTO 2

WHO’S HOT

Anthony West

Cu siguranță dacă ar fi să reunim toate numele, de la toate clasele, Anthony West ar fi cel care ar fi desemnat fără ezitare eroul de la Assen .Cu o evoluție ce a adus aminte fanilor mai vechi ai campionatului de Ralf Waldmann la Donington în 2000, West și-a adjudecat o victorie nesperată. Ce-i drept, abilitățile sale pe ploaie sunt incredibile, iar The Rain Man așa cum este el cunoscut prin porecla dată de fani a făcut o cursă magistrală. Australianul obține prima victorie după 11 ani, coincidența făcând ca acea victorie să vină tot la Assen, pe ploaie și tot la clasa intermediară.

Maverick Vinales

Maverick Vinales, campionul mondial en-titre al clasei Moto 3, a făcut o cursă extraordinară, fiind implicat în lupta pentru victorie cu Anthony West, însă la Assen nu a putut face nimic în fața maestrului ploii de la Antipozi, tânărul talent spaniol mulțumindu-se cu poziția secundă în Catedrala motociclismului. Cu toate acestea, merită remarcat, fiind probabil la cea mai bună evoluție de după trecerea de la Moto 3 la Moto 2.

WHO’S NOT

Esteve Rabat

Liderul campionatului și deținătorul pole-ului, Tito Rabat a dezamăgit profund în cursa olandeză, mulțumindu-se cu un derizoriu loc 8, departe de capacitățile motocicletei sale, periplul din Catedrală fiind un episod de uitat în contextul  sezonului excelent al spaniolului.E pentru prima oară în ultimele curse când Esteve pierde puncte directe în lupta cu Mika Kallio, finlandezul încheind la Assen pe un foarte bun loc trei, completând astfel podiumul final al cursei.

Simone Corsi

Cu un avans de zece secunde în fața lui Anthony West și compania, Simone Corsi părea desprins în câștigător la Assen. Totul era scris ca italianul să obțină, în sfârșit, primul său succes la Moto 2. Doar o căzătură sau o problemă mecanică erau singurele turbulențe care puteau împiedica victoria italianului. Și totuși, Corsi pierde controlul motocicletei și cade, locul 13 fiind o dezamăgire colosală pentru italianul care cu siguranță era deja cu gândul la bătaia cu șampanie de pe podium.

MOTO 3

WHO’S HOT

Alex Marquez

Fratele mai mic al lui Marc, Alex Marquez, a reușit din nou să se impună la Assen, fiind a doua dublă sărbătoare pentru familia Marquez, cei doi frați reușind victorii în același weekend și la Barcelona, în urmă cu două săptămâni. Nici de data aceasta, micul Marquez nu a avut rival, impunându-se la peste două secunde diferență în fața lui Alex Rins. Prin succesul din periplul olandez, Marquez strânge cureaua și ajunge la doar șapte puncte în urma liderului clasamentului general, australianul Jack Miller. Visul tatălui, Julia Marquez, s-a împlinit.

Alex Rins

După o problemă mecanică ce l-a scos din luptă la Barcelona, Alex Rins venea în Catedrală cu o dorință foarte mare de a se revanșa pentru ghinioanele avute pe propriul teren.Assen a reprezentat prilejul pentru riderul echipat cu o motocicletă Honda să reintre în cărțile pentru titlul mondial, locul secund obținut în Olanda aducându-l pe Rins la doar zece puncte în urma liderului Miller în clasamentul general al clasei Moto 3.

WHO’S NOT

Jack Miller

Liderul clasamentului general, Jack Miller, a avut parte de un weekend dezamăgitor la Assen, abandonul său aducând cu sine și o repliere a rivalilor săi în ceea ce privește lupta pentru titlul mondial al clasei mezine. De altfel, australianul are toate motivele să fie dezamăgit, mai ales datorită comportamentului excelent al KTM-ului său pe parcursul întregului weekend, apogeul fiind atins prin obținerea pole-ului în calificările pentru cursa de sâmbătă.

Romano Fenati

Sprijinit de mult mai titratul său conațional Valentino Rossi, tânărul italian Romano Fenati a dezamăgit profund întreaga asistență, care, aștepta un rezultat menit să fructifice ocazia ivită de abandonul lui Miller. După un start ezitant ce-l va coborâ până la coada grilei, Fenati revine până pe 8, cu șanse mari la locul al patrulea, dar o nouă greșeală îl scoate din nou din cărți și chiar și din puncte, Romano încheind pe un foarte slab 18, după cea mai neagră cursă a sezonului pentru el.

După un weekend plin de curse nebune și de spectacol de cea mai înaltă ținută, campionatul mondial se pregătește pentru următorul periplu, Sachsenringul germanilor urmând să aștepte cu brațele deschise caravana motomondialului pentru o nouă reprezentație de gală, în weekend-ul 11-13 iulie.