F1 Fun Facts #6: Pole position x3

F1 Fun Facts #6: Pole position x3

Jerez 1997 ne va aminti mereu de infama încercare a lui Michael Schumacher de a-l elimina pe Jacques Villeneuve din cursa pentru campionatul mondial. Puțini însă sunt aceia care își amintesc de ședința de calificări pentru Marele Premiu al Europei, cea mai strânsă bătălie pentru pole position din istoria Formulei 1.

„Blondul” Jacques, „ticălosul” Schumacher și „ghinionistul” Frentzen, opresc cronometrul la aceeași poziție, cu o precizie de 1/1000 dintr-o secundă. Este un record absolut ce cu greu ar mai putea fi bătut vreodată. Pe circuitul lung de 4,4 km, toți trei au reușit performanța unică de a scoate același timp: 1:21.072. Ordinea plecării a fost stabilită în funcție de întâietatea rezultatului: cum Jacques a obținut primul acest rezultat, a plecat din pole position.

După 69 de tururi, cursa a fost câștigată de finlandezul Mika Hakkinen, prima lui victorie în Formula 1. Coechipierul său de la McLaren, scoțianul David Coulthard a terminat pe doi. După incidentul menționat mai sus între Villeneuve și Schumacher, canadianul scapă cu bine după impact și trece linia de sosire pe locul al 3-lea. Este însă îndeajuns ca el să treacă în fața germanului în clasamentul general și să devină campion mondial la piloți.