GP2 UK R1: Evans își face loc cu coatele

GP2 UK R1: Evans își face loc cu coatele

Echipa Russian Time a reînnodat seria succeselor după un început dificil de sezon, iar Mitch Evans a obținut primul succes din carieră printr-o cursă ce amintește de protectorul său, Mark Webber.

După ce Raffaele Marciello a dominat calificările, echipa sa a făcut eroarea strategică de a-l trimite pe pneurile medii la start, când toți rivalii săi erau pe cealaltă opțiune. Italianul a condus cursa până în turul 9, când a intrat la boxe, fiind ulterior scos din joc de o problemă tehnică.

Palmer și Evans au purtat un duel intens, neozeelandezul fiind superior la start, iar englezul revenind ulterior în turul al treilea. Mitch a reluat poziția în urma unei excelente opriri la boxe, rezistând apoi unui atac decis al liderului campionatului în virajul Woodcote (turul 20). Jolyon Palmer a realizat că rivalul său este dispus la orice pentru a-și aconta prima victorie, mulțumindu-se să ruleze liniștit pe locul secund până la final, dat fiind că plutonul urmăritor era la peste 20 de secunde.

După moartea lui Igor Mazepa și revenirea celor de la iSport în spatele structurii numite Russian Time, acest succes este primul după anul de vis 2013.

Stoffel Vandoorne a mai ieșit din conul de umbră prin clasarea pe locul al treilea, în fața perechii Leal-Coletti care a făcut deliciul spectatorilor prin duelul purtat în ultimul tur al cursei. Rămâne de văzut dacă și comisarii de cursă au considerat cinstită încleștarea celor doi. Johnny Cecotto i-a rezistat lui Felipe Nasr până la linia de sosire, după ce brazilianul a fost constrâns să atace furibund pentru a recupera ceea ce pierduse printr-o problemă la boxe.

Stephane Richelmi a venit al optulea și moștenește pole-ul pentru mâine, fiind talonat de Marco Sorensen, un alt pilot ce a impresionat la prima sa cursă în GP2, precum cel căruia i-a luat locul, Tio Ellinas. Facu Regalia a renunțat la colaborarea dezastruoasă cu Hilmer, locul său fiind luat de revelația de anul trecut, Jon Lancaster.

Jolyon Palmer rămâne ferm în față la general și își permite să stea în continuare cu ochii pe clasament, neavând nevoie de victoriile de etapă care-i sunt totuși la îndemână pe modelul DAMS dominator. Însă astăzi rămâne ziua lui Mitch Evans, la primul succes, sub ochii mentorului Mark Webber.

Update: o nouă decizie bizară a comisarilor, care l-au penalizat pe Leal doar cu cedarea poziției în urma contactului cu Stefano Coletti. În mod normal, penalizarea post-cursă este de 5 sau 20 de secunde, cedarea poziției aplicându-se doar în timpul întrecerii.