Silverstone 2014 – Rosberg va pleca din pole-position

O sesiune în care vremea a adăugat un element surpriză ne-a adus cel de-al patrulea pole-position al lui Nico Rosberg în actualul sezon.

Germanul și-a devansat compatriotul și campionul mondial en-titre, Sebastian Vettel, cu peste o secundă și jumătate în ultimul minut al calificărilor, chiar atunci când toată lumea se aștepta ca Lewis Hamilton să se impună. În final, britanicul s-a clasat abia pe locul al 6-lea, fiind extrem de dezamăgit.

Un alt britanic, Jenson Button, a adus un dram de bucurie fanilor prezenți în tribune, reușind să se claseze pe un nesperat loc trei. Nico Hulkenberg și Kevin Magnussen au încheiat lista primelor cinci poziții ale unei sesiuni remarcabile.

Ploaia a făcut ca sesiunea de calificări să fie realmente imprevizibilă. După ce toate echipele au rulat mai întâi cu pneurile intermediare, suprafața circuitului a început să se usuce doar cu câteva minute înaintea finalului primei părți a calificărilor, astfel încât surprizele nu au întârziat să apară.

Piloții echipelor Ferrari și Williams au fost ghinioniștii zilei, alegerea nepotrivită a momentului schimbării pneurilor dovedindu-se decisivă pentru aceștia. Astfel, Valtteri Bottas, Felipe Massa, Fernando Alonso și Kimi Raikkonen au acompaniat suspecții obișnuiți de la Caterham în grupul celor care nu au intrat în a doua parte a sesiunii.

Pentru Williams, weekendul a fost unul într-adevăr dureros, echipa venind încrezătoare după clasările foarte bune din Austria, unde Bottas a pășit pe podium și Massa a obținut pole-position-ul, dar neșansa i-a urmărit încă din antrenamentele libere. Dezamăgirea unora a reprezentat însă un motiv de bucurie pentru alții, în special pentru Marussia.

Scenariul din prima parte a sesiunii s-a repetat și în cea de-a doua, când oprirea ploii a însemnat că circuitul s-a uscat suficient pe final pentru ca echipele să ruleze pe pneurile cele mai rapide. Adrian Sutil și Esteban Gutierrez au avut parte de ieșiri în decor, acestea compromițându-le șansele la o clasare bună. La rândul său, Pastor Maldonado a avut probleme cu mașina, el clasându-se între piloții Sauber, pe locul 15.

Romain Grosjean a fost primul pilot din afara top 10, iar Jules Bianchi și Max Chilton au obținut nesperate clasări pe locurile 12-13. Britanicul va avea însă de suferit o retrogradare de cinci pozițiie pe grila de start din cauza schimbării cutiei de viteză la antrenamentele libere din această dimineață.

Ultima parte a sesiunii a fost și cea mai spectaculoasă. Vremea s-a jucat cu mințile piloților și inginerilor de cursă, alegerea pneurilor și a momentului în care monoposturile să iasă pe circuit dovedindu-se una foarte grea, dar importantă. Ploaia s-a întețit chiar după ce mașinile încheiau primele tentative de tururi rapide, posibilitatea schimbărilor radicale în clasament părând a fi nulă. Totuși, echipele și-au trimis piloții înapoi pe circuit, pentru a parcurge încă un tur rapid, iar pentru unii, alegerea a fost inspirată.

Sectorul al 3-lea al traseului britanic a reprezentat cheia, acesta dovedindu-se foarte rapid în comparație cu primele două. Astfel, timpi ce erau considerați de nebătut au căzut unul câte unul pe parcursul ultimului minut al sesiunii. Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat și Jean-Eric Vergne s-au clasat pe locurile 7-10, dar în frunte, alegerea importantă a fost dacă parcurgerea unui tur întreg de pistă putea aduce pole-position-ul.

Deși toți piloții aveau o întârziere considerabilă după parcurgerea a două treimi din circuit, Rosberg, printre alții, a ales să își încerce norocul și pe ultimul sector. Hamilton, crezând că timpul său stabilit inițial era suficient, a ales să intre la boxe, iar acest amănunt a fost decisiv.

Rezultate complete:

1. Nico Rosberg – Mercedes 1m35.766s
2. Sebastian Vettel – Red Bull-Renault +1.620s
3. Jenson Button – McLaren-Mercedes +2.434s
4. Nico Hulkenberg – Force India-Mercedes +2.563s
5. Kevin Magnussen – McLaren-Mercedes +2.651s
6. Lewis Hamilton – Mercedes +3.466s
7. Sergio Perez – Force India-Mercedes +4.691s
8. Daniel Ricciardo – Red Bull-Renault +4.840s
9. Daniil Kvyat – Toro Rosso-Renault +4.941s
10. Jean-Eric Vergne – Toro Rosso-Renault +5.089s
—————————————————————
11. Romain Grosjean – Lotus-Renault +3.626s
12. Jules Bianchi – Marussia-Ferrari +3.839s
13. Max Chilton – Marussia-Ferrari +4.930s
14. Esteban Gutierrez – Sauber-Ferrari +6.042s
15. Pastor Maldonado – Lotus-Renault +9.148s
16. Adrian Sutil – Sauber-Ferrari –
—————————————————————
17. Valtteri Bottas – Williams-Mercedes +4.938s
18. Felipe Massa – Williams-Mercedes +5.315s
19. Fernando Alonso – Ferrari +5.555s
20. Kimi Raikkonen – Ferrari +6.304s
21. Marcus Ericsson – Caterham-Renault +9.041s
22. Kamui Kobayashi – Caterham-Renault +9.245s