Marquez, pole la Sachsenring

Marquez, pole la Sachsenring

După o zi de vineri ce părea că va favoriza motoarele Yamaha, sâmbătă a venit momentul adevărului: calificările. Ocazia ideală de a scoate maximul și obținerea unui mic avantaj psihologic în vederea cursei de duminică.

Dar n-a fost să fie. Honda a dominat categoric calificările de sâmbătă. Cu o vreme superbă, micuțul și cochetul circuit Sachsenring a însemnat descoperirea unui nou teren de joacă pentru Marc Marquez, după o zi de vineri foarte plină de imprevizibil pentru tânărul spaniol.

MotoGP

După prima zi a weekend-ului german se părea că vom avea de a face cu o dominație a motocicletelor Yamaha, dar rivalii de la Honda se pare că nu au fost de acord, arestând atât ultima secvență de antrenamente (FP4), cât și sesiunea propriu-zisă de calificări. Marc Marquez semnează un nou pole position, timpul de 1:20.937 reprezentând un nou record al circuitului, o performanță ce-i aparținea până astăzi „cangurului” Stoner , cel care în 2008 oprea cronometrul la 1:21.067 la ghidonului motocicletei Ducati.

Honda Repsol a arestat și locul secund pentru cursa de mâine, Dani Pedrosa urmându-l îndeaproape pe coechipierul Marquez.Timpul său de 1:21.233 îl plasează la 0.296 în urma campionului de la Honda. Prima linie a grilei de start e completată de Stefan Bradl, cel aflat în fața propriului public. Bradl a reușit o performanță foarte bună și a oprit cronometrul la 1:21.340, la 0.403 în urma puștiului minune de la Honda Repsol. Cu acest rezultat, Bradl dă lovitura de imagine atât de necesară pentru el, locul său în rândul familiei Honda fiind pus în pericol în urma prestațiilor destul de șterse din 2014.

A doua linie a grilei de start e ocupată de motociclete echipate de Yamaha. Pe locul 4, Aleix Espargaro, poleman-ul surpriză de la Assen, a reușit încă o dată să-i bată pe cei doi rideri de uzină a celor de la Yamaha, Jorge Lorenzo și Valentino Rossi fiind nevoiți să se mulțumească cu locurile 5, respectiv 6.

Surpriza majoră a calificărilor a fost reprezentată de performanța submediocră a celor de la Ducati, Andrea Dovizioso și coechipierul acestuia, britanicul Crutchlow, realizând o sesiune mai degrabă modestă, locul lor pe grila de start pentru cursa de mâine fiind sugestiv în acest sens. Dovi a reușit locul 11, în timp ce Crutchlow va porni de pe un dezolant loc 15, fiind încă un motiv în plus pentru a își reconsidera opțiunile pentru viitor, sezonul 2014 și mariajul cu Ducati nefiind unul de bun augur până acum.

Moto 2

La categoria intermediară surprizele s-au ținut lanț, iar pole-ul e un exemplu concludent în acest sens. Dominique Aegerther, venit din umbră a reușit o performanță extraordinară și cu un timp de 1:24.761 obține un pole de senzație. Prima linie a grilei de start a fost completată de pretendenții pentru titlul mondial, Mika Kallio (1:24.885) și Esteve Rabat (1:25.032), fiind poate o ușoară victorie la nivel psihologic pentru finlandezul de la Marc VDS Racing în fața coechipierului său.

Topul primilor cinci în calificările desfășurate la Sachsenring e completat de spaniolul Jordi Torres, ocupantul poziției a patra oprind cronometrul la 1:25.108, la 0.347 distanță de Dominique Aegerther. Locul 5 este o surpriză totală, italianul Franco Morbidelli nefiind un nume cu ștate vechi în această zonă a clasamentului. Acesta a oprit cronometrul la 1:25.118, la 0.357 distanță de elvețianul situat în pole.

Moto 3

Cu o sesiune tipică și plină de spectacol, australianul Jack Miller a obținut un nou pole position pentru cursa de mâine, arătând încă o dată dacă e cazul că e liderul de drept al clasei mezine, cel puțin în 2014. Pilotul de la antipozi a oprit cronometrul la 1:26.997, plasându-și KTM-ul pe prima poziție a grilei de start pentru cursa de mâine, fiind de altfel singurul care a coborât sub 1:27 pe tur.

Locul secund e ocupat de francezul Masbou, iar prima linie a grilei de start a fost completată de Alex Marquez, acesta fiind omul momentului după succesele repurtate la Barcelona și la Assen, victorii dublate și de Marc în ambele ocazii. Topul primilor cinci a fost completat de Karel Hanika, coechipierul ceh al lui Miller la Red Bull Ajo KTM fiind creditat cu timpul de 1:27.357, la 0.360 în urma australianului. Locul al cincilea a fost ocupat de britanicul Danny Kent, aflat la o performanță mai mult decât onorabilă pentru Husqvarna. Acesta a semnat un timp de 1:27.357 fiind la egalitate cu cehul Hanika.

Surpriza negativă a acestei sesiuni de calificare de la Sachsenring e reprezentată de contraperformanța lui Romano Fenati, cel ce va pleca mâine de pe locul 25 în cursă. Timpul său cel mai bun a fost de 1:28.463, fiind urmat imediat pe grilă de coechipierul său Francesco Bagnaia, team-ul aflat sub protecția legendarului Valentino Rossi dezamăgind total astăzi. Totuși, putem observa că distanța dintre Jack Miller, ocupantul pole-ului și locul al 28, John McPhee e de 1.773 secunde, ceea ce ne determină să credem că și mâine, la fel precum în multe alte ocazii de până acum în acest an, vom avea parte de o cursă spectaculoasă.

După o sesiune de calificări foarte frumoasă, precum cea de astăzi, ziua de duminică se anunță una foarte interesantă, Sachsenringul german oferind toate premisele necesare înspre a ne oferi un spectacol de calitate.

Sursă imagine: Flickr/BoxRepsol