ERC Estonia: Ott Tänak victorios pe macadam

ERC Estonia: Ott Tänak victorios pe macadam

Ott Tänak a devenit al 6-lea învingător din 7 etape ale ERC de anul acesta. Pilotul estonian a învins pe macadamul țării sale, devenind astfel și noul Gravel Master. Prin victoria sa, Tänak oglindește victoria de acum 5 ani a șefului echipei sale, Markko Märtin.

În prima zi a Raliului Estoniei, Ott Tänak și Raigo Mölder s-au impus cu 44.2s în fața urmăritorilor. Zeci de mii de fani au asistat la forma bună a conaționalului lor, care a bifat 8 speciale, ultima pe străzile orașului Tartu. Singura greșeală majoră făcută de pilotul de 26 de ani a fost atunci când a luat prea larg un viraj dreapta în superspeciala 6.

Bătălia pentru poziția a doua s-a dus între Timmu Kõrge, colegul de echipă al lui Tänak, și rusul Alexey Lukyanuk, cel care avea să termine la 3.2s în urma estonianului Kõrge după ce a pierdut timp ratând o intrare în speciala 2. Un alt estonian, Rainer Aus, și-a plasat Mitsubishi Lancer-ul pe locul al patrulea, urmat de liderul clasamentului ERC, Esapekka Lappi, și de Sepp Wiegand. Echipa Skoda (Lappi și Wiegand) s-a aflat în premieră la Raliul Estoniei, însă motoarele lor aspirate nu le-au permis să profite de lungile linii drepte pe pietriș. Pozițiile 7 și 8 au fost ocupate de Peugeot, cu Karl Kruuda și Siim Plangi.

La clasa ERC 2WD, Sander Pärn a terminat prima zi la peste un minut înaintea lui Quentin Giordano și a lui Eli Evans. Pe 4 s-a clasat mașina Citroen DS3 R3 a lui Simone Tempestini. Echipa Napoca Rally Academy a trimis 2 echipaje în Estonia, pe Marco Tempestini și pe fiul acestuia, Simone. Cei 2 se antrenează pentru raliul Finlandei din Junior WRC.

Sâmbătă, situația s-a păstrat ca și în prima zi în frunte, Tänak fiind cel mai bun în 10 din 14 probe pe macadam, trimfând din nou în proba pe asfalt din oraș de la încheierea raliului. Pe 2 însă, rusul Alexey Lukyanuk a tras tare pentru a recupera deficitul de timp, câștigând astfel prestigiosul Colin McRae ERC Flat Out Trophy. Colegul lui Tänak, Timmu Kõrge, nu a putut rezista ritmului impus de rus, căzând pe ultima treaptă a podiumului.

Austriacul Rainer Aus și-a dus Lancer-ul pe poziția a patra iar Esapekka Lappi (Skoda) și-a extins șefia în clasamentul general al ERC cu un loc 5. Pe 6 s-a clasat Peugeot-ul 208 al lui Karl Kruuda iar pe 7 a doua Skoda, cea a germanului Sepp Wiegand.

La clasa inferioară, Sander Pärn a reușit victoria acasă după ce australianul Eli Evans, cel care dominase în primele speciale, a avut parte de probleme la radiator după o aterizare nu prea reușită a modelului Honda Civic Type R. Marco Tempestini a terminat pe a 15-a poziție iar Simone Tempestini a abandonat în a doua zi cu probleme tehnice.

Am menținut un ritm bun pe parcursul întrecerii. Am avut un avantaj consistent după prima zi, iar apoi am încercat să mă simt bine și să rămân concentrat. Organizatorii au făcut o treabă perfectă deși nu e ușor să organizezi un eveniment de talia asta într-o țară mică precum Estonia. Dar au reușit să organizeze un eveniment de talie mare cu mulți spectatori,” a declarat învingătorul, Ott Tänak. Estonianul, care concurează în principal în WRC, a ținut să participe la acest eveniment al Campionatului European pentru a câștiga în fața fanilor săi.

Clasamentul general: FIAERC.com