Indycar Sonoma – Power resimte presiunea

Indycar Sonoma – Power resimte presiunea

Will Power este un specialist al traseului din Napa Valley, unde a câștigat de trei ori în ultimii patru ani. Runda din 2014 părea a fi din același registru, însă o neutralizare a venit la momentul nepotrivit, iar efectul psihologic al victoriei scăpate a atras și o greșeală de pilotaj. Între timp, baremul matematic l-a scufundat pe Montoya, iar Pagenaud, Hunter-Reay și Dixon nu mai au șanse realiste la titlu.

Cursa părea la discreția lui Will Power, care s-a distanțat în primele 30 de tururi de un pluton urmăritor condus de Josef Newgarden, incapabil să răspundă ritmului australianului de la Penske. Singurul abandon a fost cel al lui Carlos Huertas, care degeaba a parcat regulamentar mașina cu probleme, că americanii abia așteptau pretext de neutralizare. Cărțile s-au amestecat odată ce liderii au intrat la boxe, iar la restart s-a produs efectul domino, cu Bourdais și Saavedra în contact pentru a readuce mașina de siguranță în fruntea plutonului. Will Power a accelerat prea brutal la ieșirea dintr-un ac de păr și a pierdut aderența, executând o piruetă ce l-a aruncat în coada plutonului.

Montoya și Tony Kanaan și-au încercat șansele prin întârzierea opririlor la boxe, însă strategiile lor nu au dat roade pe final. În avanposturi au ajuns Graham Rahal și Mike Conway, fiecare cu miza sa. Rahal putea deveni al unsprezecelea câștigător diferit din ultimele 11 curse, însă a avut nevoie de un splash-and-dash final care l-a scos din luptă. Conway, la ultima sa apariție din sezon, de vreme ce patronul Ed Carpenter preia mașina pe ovale, a gândit mai bine finalul de cursă, lăsându-l pe Rahal să forțeze și să rămână fără combustibil. Însă nici englezul nu avea să reziste în ritm susținut, cedând conducerea cu trei tururi înainte de final primului pilot matur, cu calculele bine făcute: Scott Dixon.

Campionul en-titre a rezistat în fața lui Ryan Hunter-Reay pentru o victorie de palmares, însă ambii au fost scoși din lupta pentru titlu înaintea finalei de la Fontana. Juan Pablo Montoya a sosit al cincilea și a avut aceeași soartă ca și perechea fruntașă. Cea mai frumoasă reprezentație, care trebuie analizată atent, este cea a lui Takuma Sato. Plecat de pe 20, japonezul a profitat de toate neutralizările, sosind al patrulea după nu mai puțin de șapte opriri la boxe, în timp ce majoritatea celor din top 10 au oprit doar de trei ori!

Will Power a recuperat o parte din ceea ce pierduse la jumătatea întrecerii, finalul regăsindu-l într-un duel aprins cu Bourdais și Hinchcliffe. Chiar dacă a depășit pe steag galben și ar putea fi acuzat de trimiterea francezului în parapet, Power a fost confirmat pe locul al zecelea și a adunat puncte suplimentare pentru prestația sa excelentă din debutul cursei, având cele mai multe tururi la conducerea rundei de la Sonoma.

Helio Castroneves a avut o cursă de coșmar încă de la start, când a provocat un incident din care s-a ales cu aripa față avariată. Ulterior a avut probleme și cu un dezechilibru aerodinamic pe spate, fiind clasat pe locul 18. Brazilianul a ratat o ocazie excelentă de a profita de victoria scăpată printre degete de Will Power, acuzând acum o întârziere de 51 de puncte înaintea finalei. În fine, al treilea pretendent la coroana din 2014 este Simon Pagenaud, care s-a ferit de probleme și a sosit al treilea în California, însă cele 81 de puncte ce-l despart de Power îl lasă în voia sorții. Francezul putea obține mai mult, însă strategia sa a fost dată peste cap de închiderea liniei boxelor la a doua neutralizare. Reacția sa rapidă l-a făcut să revină pe circuit înainte de a ajunge la semaforul roșu, însă câteva poziții cheie au fost pierdute în acel ultim viraj.

Istoria ne arată cum soarta îi este potrivnică australianului în finală, unde a pierdut două titluri mondiale în 2010 (Brazilia) și 2012 (chiar la Fontana). Anul trecut a reușit să câștige pe ovalul de la finele stagiunii, iar acum are un avans liniștitor și tot ceea ce trebuie să facă este să evite ghinioanele. Ușor de spus, greu de făcut. Pagenaud nu este nicidecum un specialist al ovalelor, iar Castroneves are prea mult de recuperat în condiții normale. Însă pentru Will Power presiunea începe să-și spună cuvântul, iar la Sonoma a ratat o bună ocazie de a nu se expune riscurilor de la Fontana.

Într-o săptămână avem decizia.