GP2 Monza R1 – Vandoorne, scutit de greutăți

GP2 Monza R1 – Vandoorne, scutit de greutăți

După selecția naturală din calificări, Stoffel Vandoorne și-a văzut adversarii periculoși la mare distanță pe grilă, iar victoria a venit logic. Felipe Nasr a fost din nou pus în umbră de Jolyon Palmer, autor al unei recuperări fantastice, iar favoritul local Marciello n-a contat astăzi.

Stoffel Vandoorne a convertit pole-ul în victorie cu lejeritate, fiind urmat de Arthur Pic și Mitch Evans. Francezul s-a ținut aproape pe toată durata întrecerii, însă n-a reușit să ajungă în poziția de a declanșa atacul, în timp ce neozeelandezul de la Arden a pierdut contactul cu primii doi după intrarea obligatorie la boxe.

Startul a fost cu probleme pentru Marciello, Trummer și Markelov, care au fost înghițiți de pluton. În mod surprinzător pentru sălbaticul pluton al GP2, primul tur a fost parcurs fără vreun steag galben și cu toate mașinile intacte. Abia în turul secund s-a produs inevitabilul, atunci când Kimiya Sato a ratat frânarea în prima șicană, oprindu-se în monopostul lui Daniel de Jong. Într-un efect avalanșă, Binder și Izawa s-au acroșat, iar Marciello a fost victimă colaterală pe exteriorul virajului doi.

Felipe Nasr, plecat al șaptelea, a trecut de Daniel Abt și s-a mulțumit să ruleze la aspirație în pluton, în urma lui Richelmi și Leal. Tot plutonul fruntaș, plecat pe gumele medii, a intrat la boxe rapid, iar cei de la Carlin s-au văzut depășiți de monopostul Arden al lui Negrao, aflat într-o zi deosebit de bună. Daniel Abt a avut un pitstop excelent și i-a luat fața lui Nasr, însă brazilianul a profitat de o manevră deplasată a lui Julian Leal, care l-a eliminat pe german după un contact în Lesmo 2.

Columbianul Leal, văzut în compania sfătuitorului Montoya, se arătase matur la începutul sezonului însă lipsa de rezultate din ultima vreme l-a făcut să revină la overdriving, iar incidentele în care a fost implicat și, în general, maniera sa de pilotaj de la Monza reprezintă un flashback al prestațiilor din 2013. Cel avantajat astăzi a fost chiar coechipierul său, Felipe Nasr, care s-a trezit înapoi pe locul al șaselea.

Însă ce diferență între cei doi pretendenți la titlu – Nasr, plecat de pe 7 nu a reușit să urce decât un loc, în timp ce Jolyon Palmer, exclus din calificări și aruncat la coada grilei, a recuperat excelent o mulțime de poziții. La finele celui de-al treilea tur era pe 15, iar după oprirea la boxe ajunsese pe locul 9. Apoi, Stefano Coletti a trebuit să-i cedeze poziția-cheie, iar Palmer a încheiat pe 8 și va pleca primul în cursa de mâine. Englezul are o șansă bună așadar de a-și păstra avansul la general, de vreme ce Nasr nu a profitat masiv de șansa ce i s-a oferit astăzi.

În puncte au mai terminat Richelmi (P4), Negrao (P5), Sorensen (P7) și Cecotto (P10), ultimul fiind autorul altei recuperări solide, după ce plecase de pe locul 23. Celălalt pilot Trident, Sergio Canamasas, a oferit o nouă prestație jalnică, marcată de o penalizare stupidă pentru o poziție greșită pe grilă. Perechea Caterham (Haryanto și Gasly) a fost afectată de penalizări pentru viteza prea mare pe linia standurilor, iar celălalt debutant, Sergio Campana, a terminat chiar în fața lor.

Din păcate pentru Vandoorne, rezultatele bune au venit după o perioadă mai gri, iar ecartul de 52 de puncte ce-l separă de liderul clasamentului general îl cam lasă în voia sorții, de vreme ce are nevoie de noi contraperformanțe ale adversarilor. Totuși, o recuperare nesperată a belgianului în ultimele cinci manșe ale sezonului ar putea fi o mare problemă pentru cei de la McLaren, care n-ar vrea să-l piardă, dar nici nu prea ar avea un volan liber în F1 pentru 2015. Se pregătește terenul pentru replica “mai stai un an în GP2 să iei titlul”, însă ce se face Ron Dennis dacă titlul vine anul acesta?