Formula E – Lucas di Grassi câștigă neașteptat la Beijing

Formula E – Lucas di Grassi câștigă neașteptat la Beijing

Cursa inaugurală a Formulei E a fost câștigată de brazilianul Lucas di Grassi la Beijing. Franck Montagny și Sam Bird au completat podiumul după un accident spectaculos în ultimul tur.

Lucas di Grassi s-a impus pe circuitul stradal de la Beijing în prima cursă a noii serii Formula E. Pilotul echipei Audi Sport ABT a profitat de un accident spectaculos din ultimul tur în care au fost implicați primii doi piloți la momentul respectiv, Nicolas Prost și Nick Heidfeld, câștigând după ce aceștia au fost nevoiți să abandoneze.

Plecat din pole-position, fiul legendarului Alain Prost a condus cursa de la start până în ultimul tur, fiind presat spre final de Heidfeld. Cu câteva curbe înainte de sosire, germanul a încercat manevra decisivă, poziționându-și mașina pentru o depășire pe interior.

Lipsa de experiență l-a făcut pe francez să se panicheze, iar încercarea sa disperată de a închide trasa a dus la contactul dintre cele două monoposturi. Mașina lui Heidfeld a fost catapultată spectaculos în gardul de protecție, germanul ieșind nevătămat din monopost momente mai târziu, vizibil frustrat de ratarea unei victorii istorice și gesticulând spre Prost.

În atare condiții, di Grassi a fost cel care a profitat, brazilianul trecând liniștit linia de sosire și câștigând prima cursă din noua serie competițională. Pe locul secund s-a clasat Franck Montagny, în vreme ce Sam Bird a urcat pe ultima treaptă a podiumului după ce Daniel Abt a fost retrogradat până pe locul 10.

Noile monoposturi electrice au putut fi văzute în acțiune pentru prima dată la Beijing, iar problemele au fost evidente încă de la startul cursei. Jarno Trulli nu a reușit să plece de pe grila de start, în vreme ce chinezul Ho-Pin Tung a avut la rândul său probleme la mașină.

Safety Car-ul a intrat pe circuit în turul 2 în urma abandonului lui Bruno Senna, ordinea în frunte înainte de obligatoria oprire la boxe pentru schimbarea mașinii fiind Prost, di Grassi, Abt și Heidfeld. Cel din urmă a câștigat două poziții la standuri, în vreme ce Prost părea să aibă cursa câștigată după ce s-a distanțat la aproape 4 secunde în fața urmăritorului său.

Treptat, Heidfeld s-a apropiat de francez, iar când mai erau trei tururi de parcurs era deja imediat în spatele acestuia. Manevra finală a germanului a dus însă la un accident spectaculos în care vina i-a aparținut fără dubiu lui Prost, iar cei doi și-au năruit astfel șansele de a câștiga prima cursă din istoria Formulei E.

Lucas di Grassi nu va fi prea dezamăgit, însă.