FR3.5 Hungaroring R2: Nato îl oprește pe Merhi

FR3.5 Hungaroring R2: Nato îl oprește pe Merhi

Norman Nato este un fel de Dani Pedrosa. Nu are constanța necesară unei întregi campanii, însă prinde una-două zile de grație într-un sezon, iar atunci nu-l poate opri nimeni. Roberto Merhi, pe cai mari în ultima vreme, s-a mulțumit cu locul secund, de vreme ce Carlos Sainz n-a putut urca mai sus de poziția a șasea.

Hungaroring-ul este gazda unor întreceri remarcabile atunci când plouă, așa cum s-a întâmplat și în prima manșă de sâmbătă. Însă pe vreme uscată, totul revine la normal, cu ponderea imensă a calificărilor (în care Merhi l-a devansat încă o dată pe Sainz) și a startului (unde Nato a devenit lider).

Roberto Merhi a pus presiune pe francezul de la DAMS și și-a jucat cartea printr-un undercut la boxe, însă nimeni și nimic nu i-a putut sta în cale lui Norman Nato în prima sa prestație deosebită după victoria de la Monaco. Acest rezultat s-ar putea dovedi crucial în economia campionatului, de vreme ce rezistența lui Nato l-a privat pe Merhi de șapte puncte suplimentare în duelul pentru titlul mondial.

Carlos Sainz n-a avut răspuns din nou, iar castelul său de nisip pare să se năruie cursă de cursă. Plecat al doilea, el a regresat pas cu pas, trezindu-se în urma lui Rowland, van Buuren și Gasly. Mai mult, finalul de cursă l-a găsit pe Sainz cu ochii în retrovizoare, unde Jaafar și apoi Vaxiviere se arătau amenințători. În final, locul al șaselea îi aduce lui Carlos puncte prețioase, într-un weekend maghiar departe de ritmul liderilor. Pilotul mașinii DAMS cu #1 nu a fost capabil să coboare sub 1’33”, nici când avea pista liberă în față.

Spre deosebire de Sainz, celălalt protejat Red Bull are de ce să plece mulțumit de la Hungaroring, după ce a terminat ambele manșe pe podium și a recuperat puncte în raport cu liderul în ambele alergări. Cel mai rapid tur în cursa a doua este doar o dovadă că Gasly și Arden au găsit setările cele mai potrivite pe sinuosul traseu maghiar, însă un atac asupra lui Roberto Merhi pe final de cursă era exclus, de vreme ce DRS-ul poate fi folosit și de monopostul care se apără.

După cele două manșe din Ungaria, mai rămân etapele de la Paul Ricard și Jerez. Întâi, Pierre Gasly își va juca șansa pe teren propriu, în tentativa sa de a se apropia de Sainz și de Merhi. Ulterior, titlul se va decide acasă la cei doi protagoniști, iar trendul actual pare să indice un echilibru fragil: Sainz are 16 puncte avans, însă Merhi vine după rezultate mai bune în ultima vreme și are un ascendent moral, atât în Seria Mondială Renault, cât și în ceea ce privește proximitatea debutului în Formula 1.

Carlos Sainz 177p

Roberto Merhi 161

Pierre Gasly 136

Oliver Rowland 123