Jorge Lorenzo, primul pole position din 2014

Jorge Lorenzo, primul pole position din 2014

După o zi de vineri cu răsturnări de situații, vreme capricioasă și multe căzături și probleme tehnice, ziua de sâmbătă a readus vremea bună pe circuitul Misano, cele trei clase având parte de bătălii intense pentru locurile fruntașe.

MOTO GP

14911214180_89ea926e80_z

La clasa regină, Jorge Lorenzo a fost omul zilei. După ce vineri, duo-ul italian Iannone- Dovizioso a făcut legea pe o pistă ploioasă, astăzi a venit rândul celor de la Yamaha să-și ia partea leului. În FP4 Rossi a fost cel mai rapid, iar calificările se prezentau problematice pentru Marquez. Campionul mondial en titre și lider autoritar al clasamentului general a fost doar al al patrulea, distanța dintre el și pole man-ul Lorenzo nefiind una foarte mare, +0.122. Au fost calificări echilibrate, primii 9  clasați venind în jumătate de secundă.

Jorge Lorenzo a obținut primul pole din 2014, după o evoluție foarte bună în Q2. Ibericul, câștigător al ultimelor trei curse desfășurate la Misano (2011, 2012, 2013) a fost cel mai rapid, obținând un timp de 1:33.238, cu un avantaj minimal de 0.051 în fața lui Andrea Iannone, surpriza plăcută a calificărilor. Iată ce a avut de spus Lorenzo după calificările de astăzi: Se pare că Yamaha rulează foarte bine pe acest circuit, Valentino e foarte rapid și el. Am forțat limitele ca întotdeauna. Am tras foarte mult în primele două tururi, dar nu aveam încă traiectoria ideală. La a doua ieșire pe circuit, am forțat și mai mult, am ieșit puțin cam în exterior în primul sector. În ultimele trei sectoare cred că am realizat aproape un tur perfect. A fost o luptă strânsă, dar am reușit primul pole-ul după aproape un an. Cel mai important vin d-abia mâine, e ziua când punctele se împart și avem nevoie de un start reușit, să încercăm să ne plasăm în frunte și să câștigăm. Fiind în pole, am un mic avantaj la start și voi încerca să profit de acesta și sper să mă distanțez în primele tururi. Nu va fi ușor, deoarece Valentino are un ritm bun și vor fi și alții acolo să-și încerce norocul.

Al doilea în clasamentul calificărilor, Andrea Iannone s-a declarat încântat de performanțele motocicletei sale, declarând următoarele: Sunt foarte bucuros pentru clasarea în prima linie, e important ca în cursă startul să fie bun, fiind un element crucial. Simt foarte bine motocicleta atunci când e echipată cu pneurile soft, cu medium nu e aceeași senzație. M-am simțit foarte bine dimineața și am fost capabil să trag și în calificările de după-amiază. Nu știu dacă vom putea folosi softurile. Am folosit pneul soft când am testat setările de cursă și în primele cinci-șase tururi, merg foarte bine. Apoi devin mai greu de folosit. Va fi o decizie dificilă, voi discuta și cu echipa tehnică și vom vedea ce decizie vom lua. E important să încercăm să încercăm diferite setări și să explorăm și pneurile de compoziție medium mai mult, trebuie să mă obișnuiesc mai bine cu ele.

Valentino Rossi încheie prima linie a grilei de start, în fața propriului public, locul 3 de astăzi fiind o performanță de notat pentru italianul de la Yamaha. 1:33.302 a fost timpul oficial al doctorului și cursa de mâine e deschisă oricărui rezultat. De altfel, speranțele unei victorii sunt mari, însuși Rossi declarând că Misano e circuitul său de casă, asta și datorită faptului că localitatea natală, Tavullia e la 20 de km distanță de circuitul ce găzduiește în acest sfârșit de săptămână etapa san marineză.

Linia a doua a grilei de start e compusă din Marc Marquez, Dani Pedrosa și Andrea Dovizioso. E o surpriză performanța slabă din calificări a celor  de la Repsol Honda, dar e deja binecunoscut faptul că niponii nu se împacă cu acest circuit. Dovizioso e și el acolo, fiind însă slab în comparație cu vineri, când, în condiții de ploaie,fusese cel mai rapid pilot al zilei. Cine știe, poate apariția ploii îl va aduce din nou în prim plan pe Dovi și vom avea parte de o cursă foarte bună, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme.

Pentru cursa de mâine, lupta pentru victorie se anunță mai strânsă ca niciodată, acest duel Honda-Yamaha fiind extins și la Ducati, cei care după update-urile la motor au venit și ei la lupta pentru un rezultat notabil, fiind îndreptățiți să spere și la victoria de mâine. Primii 6 din calificări, par cu toții favoriți la victorie și prin urmare nu ne putem aștepta decât la un spectacol de zile mari în cursa clasei regină.

MOTO 2

14348722017_8af650503c_z

La Moto 2, lupta pentru pole a coincis cu lupta pentru titlul mondial. Principalii protagoniști ai calificărilor au fost Kallio și Rabat, diferența fiind infimă în favoarea nordicului. Finlandezul de la Marc VDS Racing și coechipierul său spaniol au fost despărțiți de 0.067, 1:38.043 pentru Kallio, respectiv 1:38.110 pentru Rabat. Prin urmare, cursa de mâine s-ar putea să fie o reeditare a ultimelor dueluri între cei doi rideri ai echipei VDS.

Thomas Luthi a fost surpriza plăcută a sesiunii, locul 3 al său completând prima linie a grilei de start. Elvețianul a avut un timp de 1:38.114, suficient pentru a îl trimite pe Maverick Vinales pe poziția a patra. Spaniolul, rider al echipei conduse de Sito Pons și vizat de Suzuki a încheiat pe poziția a patra a calificărilor de sâmbătă.

Dominique Aegerter și Johann Zarco îl urmează pe Vinales în a doua linie, cei doi postând timpii de 1:38.236 (Aegerter), respectiv 1:38.413 (Zarco). Cursa de mâine se anunță foarte interesantă, diferențele din calificările de astăzi nefiind foarte mari. Favoriți sunt cei doi rideri ai echipei Marc VDS Racing, Mika Kallio și Esteve Rabat, dar nici Vinales, Luthi sau Aegerter nu sunt de neglijat. Iar în caz de ploaie, să nu uităm, există un anume Anthony West pe grila de start, ba chiar și Gino Rea.

MOTO 3

15096996445_c1076ee94e_z

Calificările contând cursa clasei mezine l-au readus în prim plan pe australianul Jack Miller, riderul echipei Red Bull Ajo KTM obținând pole positionul pentru mâine. Diferența dintre el și Niklas Ajo e infimă, 0.004 în favoarea liderului clasamentului general. Ajo a surprins plăcut, realizând cea mai bună performanță a Husqvarnei într-o sesiune de calificări.

Estrella Galicia ocupă locurile 3-4, prin duo-ul spaniol Alex Rins și Alex Marquez. Rins, proaspăt anunțat ca pilot al echipei lui Sito Pons la Moto 2 pentru următoarele două sezoane, a postat un timp de 1:43.012, în timp ce mezinul familiei Marquez a reușit un personal best cronometrat în 1:43.163. De altfel, calificările au arătat încă o dată apropierile tehnice dintre piloții clasei Moto 3, diferența dintre ocupantul pole positionului și locul 27, fiind de 1.934 secunde.

Principalele dezamăgiri ale calificărilor au fost Romano Fenati și debutantul australian Remy Gardner. Italianul, component al echipei Sky VR46 KTM a reușit o nouă contraperformanță, locul 11, la peste 0.7 secunde distanță de liderul Miller. De altfel, astăzi a fost anunțată prelungirea înțelegerii dintre Fenati și VR46, echipă patronată de nimeni altul decât legendarul campion italian, Valentino Rossi.

Pe de altă parte, Remy Gardner, fiul lui Wayne Gardner, campion al clasei 500 cmc în 1987, a reușit și o performanță dezolantă la debutul în campionatul mondial de motociclism viteză. Australianul a reușit să se plaseze pe locul 33, la peste 3 secunde de timpul reper al calificărilor stabilit de conaționalul său, Jack Miller.

Cursa de mâine se anunță un nou spectacol, iar posibila apariție a ploii ar putea încinge și mai mult desfășurările de forțe ale clasei Moto3.

În final, nu ne rămâne decât să sperăm că sesiunea de calificări de astăzi nu a reprezentat doar un foc de paie în materie de spectacol și rezultate imprevizibile, ci doar un prim pas spre un weekend de curse reușit. Dacă Jorge Lorenzo va reuși să își mai adauge o victorie la Misano sau dacă Miller va face față presiunii zvonurilor mutării sale la clasa regină, vom afla mâine începând cu ora 12.