Tech Review: Spa & Monza – Speed up the game

Tech Review: Spa & Monza – Speed up the game

Ultimele două runde ale sezonului european au avut loc pe două dintre cele mai rapide circuite din calendar. Evident, modificările aduse monoposturilor sunt specifice fiecărui circuit în parte. Aşadar, să începem!

SPA-FRANCORCHAMPS

Spa este un circuit care nu are nevoie de un set-up agresiv din punct de vedere al apasarii aerodinamice. Liniile drepte lungi ale circuitului favorizeaza o setare care permite un drag aerodinamic minim. Este şi motivul pentru care majoritatea echipelor au introdus pachete aerodinamice specifice cursei Belgiene.

Mercedes AMG F1 Team

De-a lungul sezonului, liderul autoritar al Campionatului Mondial la constructori nu a adus upgrade-uri semnificative monopostului lor. Distanţa enormă care-i separă de urmăritori le permite să investească timp, energie şi bani doar acolo unde este nevoie. Monopostul germanilor a fost atât de bine gândit de la început încât modificările aduse pe parcurs sunt minore, de cele mai multe ori specifice fiecărui circuit în parte. Pentru cursa din Belgia, Mercedes a adus un pachet aerodinamic low-drag pentru a maximiza viteza de top şi aşa superioară oricărui alt monopost. Astfel, aripa faţă are end-plate-urile revizuite. Este o modificare care permite o apasare aerodinamică redusă şi care reduce vortex-urile generate de extremităţile posterioare reducând frânarea aerodinamică. O modificare majoră se prezintă la nasul monopostului. Partea inferioară este subţiată şi mult arcuită, favorizând astfel curgerea aerului spre partea centrală a monopostului şi îmbunătăţind randamentului turning-vanes-urilor ( care acum sunt 4 la număr ) şi al aripii specifice denumită de specialişti bat-wing.

Sendplate+nose-spa

 

 

Sidepod-urile sunt neschimbate, iar în partea din spate a monopostului, pachetul aerodinamic low-downforce este completat de o aripă spate complet nouă. Planul superior al acesteia este nou, parcă format din trei părţi distincte, ce prezintă un profil arcuit. Rolul acesteia împreună cu prezenţa a doar două fante în end-plate are rolul de a reduce drag-ul aerodinamic şi de a reduce turbioanele de aer generate de extremităţile părţii superioare a planului de atac. Mercedes a folosit în Belgia şi o nouă specificaţie a monkey-seat-ului. Acesta are doar un singur plan activ susţinut de suporţi legaţi de pilonii de susţinere ai aripii spate.

S_merc rw-spa

Modificările aduse au permis monoposturilor argintii să monopolizeze prima linie a grilei de start în calificări, gradientul de timp fiind unul semnificativ faţă de urmăritori.

 

Scuderia Ferrari

Contrar aşteptărilor, italienii de la Ferrari nu au venit cu multe update-uri. Având cel mai mult de câştigat de pe urma unor eventuale update-uri care să şi funcţioneze, italienii nu au venit în Belgia decât cu obişnuitul pachet aerodinamic low downforce ( aripă spate + aripă faţă ).

Sfer-spa-fw

Mfer-ita-fw

 

Ca să fim totuşi corecţi, trebuie să spunem că în afară de modificările impuse de caracteristicile circuitului, inginerii italieni au pus în practică şi soluţia testată pe monoposturile Marussia, la Silverstone şi anume izolaţia termică a ţevilor de eşapament. Dacă Marussia a ales varianta izolării cu înveliş moale, Ferrari a optat pentru un scut termic dur, ataşat eşapamentului. Regulamentul interzice folosirea sistemului încercat la Silverstone ( depunere ceramică pe ţevile de eşapament ) întrucât acesta ar face corp comun cu ţevile de eşapament, rezultând astfel o componentă diferită de cea omologată de FIA la începutul anului. Astfel, învelişul termic este ataşat ţevilor de eşapament, el putând fi oricând dat la o parte, satisfăcându-se astfel cerinţele regulamentului tehnic. S-a obţinut astfel o putere mai mare generată de MGU-H, specialiştii propunând valori crescute ale puterii cu 10-15 CP. Cu toate acestea, viteza de top a monoposturilor roşii nu a crescut simţitor, poate şi din cauza faptului că piloţii Scuderiei au ales să folosească vechile aripi faţă, cu grad mai ridicat al coeficientului aerodinamic.

 

Infiniti Red Bull Racing

Red Bull şi-a dat seama că nu are ce pierde şi atacă astfel fiecare M.P. ca şi cum ar fi ultimul. Pentru Spa, Red Bull a mers pe filozofia “all-in”. O aripă spate aproape inexistentă şi endplate-uri fără fante de egalizare a presiunii.

SRB-rw-endplate-no-vents-spa

Nimic nu pare să spună mai mult cât de tare îşi doresc să câştige la capitolul viteză maximă decât asta. Şi s-a văzut. Evident, a ajutat şi faptul că Red Bull a apelat la jokerul care le permite să schimbe rapoartele în cutia de viteze. Astfel, treaptele 1, 2, 7 şi 8 sunt mai lungi. În plus, sistemele MGU-K şi MGU-H ale monoposturilor echipei campioane en-titre au fost oarecum updatate, inginerii preferând să livreaze maximum de putere pe ultimul palier al plajei de turaţii. Avantaj Red Bull.

 

McLaren Mercedes

Obişnuitul pachet low downforce a fost prezent şi la McLaren sub forma unei aripi spate revizuite. De asemenea, monopostul aprezentat şi o evoluţie a diffuser-ului care prezintă în partea sa centrală o deschizătură alungită în plan vertical asemănătoare cu cea folosită de Mercedes AMG de la începutul anului.

SMCL-diffuser-spa

Rolul acesteia este de a stabiliza fileul de aer care este destins de diffuser, îmbunătăţind astfel randamentul acestuia în ceea ce priveşte cantitatea de downforce produsă. Valorile crescute de apăsare aerodinamică rezultate astfel le-au permis inginerilor din Woking să elimine apendicele aerodinamice montate pe braţele superioare ale suspensiei spate, reducând astfel şi frânarea aerodinamică generată de acestea. În plus, lipsa mokey-seat-ului este încă un plus care a dus la creşterea vitezei de top.

 

Force India Mercedes

Nimic nou pe monoposturile lui Vijay Mallya. Doar o mică revizuire a monkey-seat-ului, care are forma unui U inversat, aşezat după planul vertical anterior al ţevii de eşapament.

Sforce-india-spa-rw-monkey-s

Gazele de eşapament sunt astfel extrase prin “tunelul” creat de monkey-seat, iar rezultatul este un mai bun echilibraru al monopostului.

 

Lotus Renault

Echipa din Enstone a adus unele modificări la monopost pentru Spa, dar care cel mai probabil vor dispărea după etapa ialiană. Astfel, o nouă aripă spate cu unghi de atac redus al planului principal pentru  o frânare aerodinamică redusă şi endplate-uri modificare corespunzător nu este o evoluţie în sine.

SLotus-RW-spa

Nici faptul că partea frontală a monopostului a fost uşor modificată în sensul revizuirii caracteristicilor aerodinamice ale părţii dorsale ale nasului pentru o mai bună evacuare a fileului de aer care este atacă splitter-ul nu se poate considera o evoluţie notabilă ci mai degrabă o necesitate impusă de lungile linii drepte ale circuitului din Ardeni.

 

Marussia Ferrari

Ca şi Ferrari, Marussia, în afară de obişnuitul pachet low downforce a pus în aplicare ideea izolării termice a ţevilor de eşapament. Un plus ? Cu siguranţă, numai că incidentele din cursa Belgiană nu au permis echipei să demonstreze cât de mare a fost câştigul. Altfel, o nouă suspensie spate şi-a făcut apariţia pe monoposturile Marussia, ca rezultat a interzicerii sistemului de interconectare hidraulică a suspensiei.

 

Caterham Renault

Caterham este echipa cu probabil cele mai consistente update-uri. Se pare că noua echipă managerială a adus şi un plus financiar care a permis demararea unui program de upgrade-uri. În primul rând, nasul. A fost eliminat acel design hidos al părţii frontale. De data asta, panoul cosmetic care acoperă structura de rezistenţă a părţii frontale a fost redesenată, vârful fiind parcă o continuare mult mai logică a liniei de design.

caterham-nose-spa2

Fileul de aer este mai eficient direcţionat spre turning-vanes-urile de sub nas. Caterham a schimbat uşor design-ul în jurul sidepod-urilor şi a adus şi o nouă podea. Accidentul lui Marcus Ericsson din Ungaria a dus la necesitatea schimbării şasiului, iar pentru Spa s-a observat că acesta este o evoluţie a celui precedent. Este mai uşor.

 

Williams Martini Racing

Echipa lui Frank Williams nu a adus nimic nou pentru Spa. Evident doar necesarul pachet low downforce. Care a dat rezultate. Monoposturile Williams stau foarte bine la viteza de top, iar performanţa ( sau contraperformanţa ) lor din calificări se explica prin alegerea set-up-ului. Piloţii Williams au ales un set-up pentru pistă uscată, iar în calificări care s-au desfăşurat pe pistă udă, ei au avut de suferit. În schimb, în cursă, strategia bine pusă la punct împreună cu set-up-ul i-a permis lui Valtteri Bottas să urce pe treapta a treia a podiumului.

 

Scuderia Toro Rosso

Italienii de la Toro Rosso au venit cu miminul necesar. O aripă spate uşor revizuită pentru a se plia pe caracteristicile circuitului. Evident low downforce. În rest, nimic.

 

Sauber Ferrari

La fel ca Toro Rosso, doar o mică revizuire aero a aripii spate. Echipa lui Peter Sauber pare că se concentrează pe monopostul de la anul.

 

MONZA

Mercedes AMG F1 Team

Pentru Monza, Mercedes a lăsat o parte din modificările cu care s-a prezentat în Belgia, şi anume noul nas. Modificări sunt totuşi prezente la nivelul aripii spate, unde deşi în aparenţă nu există modificări majore, cele existente sunt destul de importante atunci când este vorba de aerodiamică. Planul aripii DRS este la fel, arcuit, similar cu cel folosit în Belgia, numai că de data asta, extremităţile planului nu mai sunt curbate, ele sunt drepte spre endplate-uri.

rw-monza2

 

Modificarea are rolul de a echilibra monopostul în virajele rapide. Pentru a reduce suplimentar drag-ul aerodinamic, Mercedes a renunţat şi la monkey seat, pentru etapa italiană. Sunt modificate şi tijele de susţinere are oglinzilor retrovizoare, acestea având acum rol aerodinamic activ mai ales că a apărut un set de generatoare de vortex imediat după acestea.

 

Scuderia Ferrari

Italienii au păsatrat configuraţia low downforce cu care au participat în M.P. al Belgiei, dar de data asta s-au hotărât să folosească şi aripa faţă fara cascade pe care au terstat-o în Belgia. Partea din faţă a monopostului este acum şi ea în configuraţie low downforce existând acum aripile denumite R-Wings  prezente pe monoposturile Mercedes încă de la începutul sezonului.

Mfer-ita-fw

Mfer-ita-rw

 

De notat faptul că în afară de winglet-urile superioare, care sunt noi şi prinderea de nasul monopostului, aripa faţă este identică cu cea folosită în 2013, tot pe circuitul italian. În atrenamentele libere Ferrari au testat un nou diffuser pe monopostul lui Kimi Raikkonen, dar au ales să nu-l folosească în cursă.

 

McLaren Mercedes

Echipa britanică nu are update-uri pentru Monza. A păstrat aceeaşi configuraţie ca în Belgia. Aripă spate low donforce, cu planul inferior curbat în sus spre endplate-uri.

 

Infiniti Red Bull Racing

Red Bull a păstrat aceeaşi aripă spate minusculă pentru a reduce pe cât posibil frânarea aerodinamică şi apăsarea pe puntea spate în încercarea de a creşte viteza de top pe liniile lungi ale circuitului italian. O modificare mai importată apare la aripa faţă, unde inginerii echipei din Milton Keynes au renunţat la cascade pentru a reduce din downforce şi drag.

MRB-FW-cascadeless

 

Williams Martini Racing

Echipa lui Frank Williams a venit la Monza cu o aripă spate uşor modificată. Evident, pentru a reduce drag-ul. Flaps-ul superior este îngustat, actuatorul DRS-ului este de asemenea redus în înălţime, iar numărul de fante de reducere a presiunii asupra planului principal al aripii spate au fost de asemenea micşorat. Există acum doar două fante. Una pentru fiecare endplate.

Mwill-fw-upper-flap-trim-mo Mwill-rw

Una peste alta, design-ul monopostului Williams pare să fie unul care favorizează vitezele de top, la Monza ele fiind cele mai rapide după cele ale rivalei Mercedes, dar la foarte mică distanţă. Există şi o modificare la aripa faţă, la flap-ul superior. Acesta este îngustat pentru o curgere mai lină a aerului în plan longitudinal al monopostului.

 

Force India Mercedes

Force India nu a adus modificări substanţiale monoposturilor sale. Doar aripa spate are planul DRS mult îngustat, iar planul principal prezintă o modificare aarecum interesantă. Inginerii o numesc Delta-Wing.

 

Toro Rosso

Echipa din Faenza a adus doar o mică revizuire a aripii faţă. Flaps-ul superior al aripii a fost redus în dimensiune pentru a reduce drag-ul aerodinamic.

Mtoro-rosso-FW---low-df-down

 

 

Sauber Ferrari

Pentru Monza, elveţienii au adus un pachet aero revizuit minimal. Adică o aripă spate low drag, cu planele de atac extrem de înguste.

Msauber-RW-extreme-low-df

 

Caterham Renault

Singura modificare evidentă pe monoposturile verzi, este la fel ca la Toro Rosso. O revizuire a flap-ului superior al aripii faţă.