WSR Paul Ricard – Sainz, cu o mână pe trofeu

WSR Paul Ricard – Sainz, cu o mână pe trofeu

Seria neagră a lui Carlos Sainz Jr. s-a încheiat pe traseul din sudul Franței, unde s-a impus facil în ambele alergări. Mai mult, Roberto Merhi a fost incapabil să urce pe podium, fiind surclasat în primul rând de localnicul Pierre Gasly.

Cursa de sâmbătă, fără opriri la boxe, a fost tranșată de spaniolul de la DAMS încă din primii metri, printr-o plecare foarte bună. Oliver Rowland și-a epuizat rapid opțiunile în urma unei pene ce l-a aruncat în coada plutonului, de unde n-a putut să revină în zona punctelor. Sainz a mers nestingherit înspre cel de-al șaselea succes stagional, stopând valul de încredere și de rezultate al conaționalului său Roberto Merhi. Pe podium, el a fost urmat de cei doi debutanți francezi, Pierre Gasly și Mathieu Vaxiviere. Merhi a sosit abia al cincilea, fiind devansat și de Serghei Sirotkin. Britanicii Will Stevens și Oliver Rowland au fost scoși din calculele matematice pentru titlu după ce n-au sosit în puncte. În afara top 10 au fost și echipierii Prema Powerteam din Formula 3, Esteban Ocon și Nicholas Latifi.

A fost o zi incredibilă, aveam mare nevoie de victorie în această fază a sezonului. Pierre avea un ritm similar și n-aveam voie să greșesc.

Carlos Sainz

Duminică, Sainz se lansa din spatele lui Pierre Gasly, însă asta nu l-a împiedicat să preia conducerea în primul viraj, distanțându-se apoi de francez. Jazeman Jaafar a cochetat cu pozițiile fruntașe, fiind depășit de Roberto Merhi, revenind apoi de la boxe în fața spaniolului și cedând apoi din nou pe pistă. Acest duel prelungit l-a împiedicat însă pe Merhi să urce mai sus de locul al patrulea, de vreme ce Pierre Gasly și Oliver Rowland n-au avut probleme în a-și păstra pozițiile pe podium. Însă Carlos Sainz era deja foarte departe, la mai bine de 10 secunde în fața tuturor, celebrând cea de-a șaptea victorie din 2014, un record în materie. Socotelile matematice îi mai acordă o șansă teoretică lui Merhi, care se află la 44 de puncte de lider cu două curse rămase de disputat, la Jerez. Însă dubla demonstrație a lui Sainz de la Paul Ricard nu lasă loc de dubii și finalul strâns pe care-l intuiam după Hungaroring pare tot mai fantezist.

1. C. Sainz – 227p, 2. R. Merhi – 183, 3. P. Gasly – 172, 4. O. Rowland – 138, 5. S. Sirotkin – 107

La clasa inferioară, Formula Renault 2.0, protejatul McLaren Nyck de Vries a dominat weekendul, cu două hat-trickuri incontestabile. Aurelien Panis s-a evidențiat pe teren propriu, cu un loc patru în prima cursă și poziția secundă în cea de-a doua alergare. Rusul Egor Orudzhev a terminat cele două manșe pe podium (P2, P3), iar în prima cursă podiumul a fost completat de protejatul Lotus, Alexander Albon. Însă de Vries a încheiat socotelile cu anticipație, obținând și titlul european după cel din Formula Renault ALPS. Echipierii Prema, Dennis Olsen și Bruno Bonifacio, au avut un weekend slab, fiind departe de rezultatele de la începutul stagiunii.