Bianchi în condiție critică dar stabilă

Bianchi în condiție critică dar stabilă

Bianchi a suferit o leziune axonală difuză și continuă să fie într-o stare critică, dar stabilă, la Centrul Medical Mie General din Yokkaichi.

Familia lui Jules Bianchi și-a exprimat mulțumirile pentru mesajele de suport pentru pilot venite din întreaga lume într-o declarație lansată prin echipa Marussia. Membrii familiei au ajuns în Japonia pentru a fi alături de francez.

Starea tânărului de 25 de ani a fost din nou descrisă ca fiind critică, dar stabilă, accidentarea lui fiind clasificată ca o „leziune axonală difuză”.

„Stafful medical al spitalului oferă cel mai bun tratament și îngrijire și suntem foarte recunoscători pentru tot ce au făcut pentru Jules de la accident încoace,” mai spune declarația.

La Centrul Medical Mie General din Yokkaichi au ajuns și doi neurochirurgi de renume. Ei sunt președintele Comisiei Medicale a FIA, Gerard Sailland, împreună cu prefesorul italian Alessandro Frati, cel din urmă fiind rugat să se deplaseze în Japonia de către Scuderia Ferrari.

„Ei au ajuns la spital astăzi [n.r. marți] și s-au întâlnit cu personalul responsabil de tratamentul lui Jules pentru a fi informați în amănunt de starea sa și pentru a putea ghida familia mai departe. Cei doi recunosc excelenta îngrijire oferită de Centrul Medical Mie General și doresc să mulțumească colegilor japonezi.”

Declarația se încheie spunând că „spitalul va continua să monitorizeze situația și să îl trateze pe Jules, iar actualizări medicale vor fi făcute publice când este cazul.”

bianchi 7

Ce este o leziune axonală difuză?

Leziunea axonală difuză are loc în aproximativ jumătate din cazurile de traume severe la nivelul capului, fiind una dintre cele mai comune leziuni ale creierului. Fiind o leziune difuză, ea nu are loc într-o arie specifică a creierului, ci mai degrabă la întreg nivelul său. Este o accidentare devastatoare în cele mai multe cazuri, fiind una din principalele cauze ale decesului pentru oamenii afectați de leziuni severe ale creierului.

Faptul că leziunea afectează tot creierul este cauzat de mișcarea rapidă a creierului în interiorul craniului ca urmare a accelerării și decelerării rapide, spre deosebire de o lovitură aplicată puternic, care ar avea efecte asupra unei arii specificie a acestuia. Accidentele de automobile sunt responsabile de astfel de mișcări, alături de alte accidente sportive sau de violență.

Axonii, părțile creierului care permit neuronilor să transmită mesaje între ei, sunt într-o astfel de leziune dislocați. Inconștiența și starea vegetativă de după o accidentare severă la nivelul capului apare ca urmare a acestui fapt, țesutul celular atingându-se de alt țesut.

Dilatarea creierului are loc datorită faptului că celule ale acestuia mor în urma unei leziuni axonale difuze.

Prognoza pentru acest tip de leziune este una sumbră. Recuperarea este posibilă în cazurile în care accidentarea este una ușoară sau moderată, cele mai ușoare astfel de accidentări rezultând de multe ori în puține probleme pe termen lung. În cazurile accidentărilor severe, supraviețuitorii vor rămâne inconștienți în 90% din cazuri, în timp ce alți 10% au parte de dizabilități severe.

Într-o postare pe blogul său, fostul delegat medical oficial al Formulei 1, Gary Hartstein, spune că în cazul unei leziuni axonale difuze „suntem surprinși să vedem că pacientul inconștient are rezultate șocant de ‘normale’ ca urmare a scanării. […] Urăm să se întâmple asta. Avem parte de rezultate remarcabil de clare, dar un pacient care este într-o serioasă comă.”

El mai spune că o leziune axonală difuză „pare să avarieze substanța albă a creierului; cablajul. Acest lucru nu este deloc bun, căci acest cablaj permite procesarea de informații prin conectarea diverselor părți ale creierului.”

Accidentul lui Jules Bianchi

Vă reamintim că Jules Bianchi a avut parte de accident în Marele Premiu al Japoniei de duminică, după ce a acvaplanat în afara circuitului datorită condițiilor ploioase.

Accidentul s-a petrecut spre finalul cursei, în turul 41, imediat după ce Adrian Sutil a alunecat pe pista udă și a intrat în barierele de protecție la capătul curbei Dunlop. În timp ce echipajele de evacuare încercau să îndepărteze mașina germanului, Bianchi a alunecat în același loc, făcând contact cu un vehicul de recuperare.

Pilotului de 25 de ani i s-au acordat mai întâi îngrijiri medicale la fața locului, înainte ca el să fie transportat de urgență cu ambulanța la un spital din apropierea circuitului. Anunțuri succesive ale Federației Internaționale de Automobilism (FIA) spuneau că francezul era inconștient în momentul plecării de la Suzuka și că acesta a suferit o accidentare „severă” la nivelul capului.

Mai apoi, starea pilotului a fost confirmată ca fiind critică, dar stabilă.

Fiind remarcat ca un pilot cu un viitor strălucitor în Marele Circ, cea mai bună clasare a tânărului a fost consemnată în MP al Principatului Monaco din acest an, unde el s-a clasat pe locul 9, strângând în premieră puncte pentru echipa Marussia.