Fețe noi la Abu Dhabi

Fețe noi la Abu Dhabi

Traseul Yas Marina aduce ultima reprezentație din 2014, atât pentru caravana Formulei 1, cât și pentru seriile suport. Problemele economice determină schimbări de piloți chiar și pe ultima sută de metri și le vom trece în revistă foarte succint.

Deși nu au reușit să strângă prin inițiativa de crowdfunding întreaga sumă, cei de la Caterham au făcut deplasarea în Golf pentru a putea securiza plata aferentă feliei din drepturile de televizare. Odată ce s-a confirmat absența celor de la Marussia, ei vor fi șterși din clasamentul echipelor, iar Caterham va urca pe mult râvnita poziție a zecea, remunerată cu 10 milioane de euro.

Mai rămânea de stabilit cine va lua locul în cele două mașini, de vreme ce Marcus Ericsson a rupt orice legătură cu echipa, iar Andre Lotterer nu a dorit să repete experiența neplăcută de la Spa-Francorchamps. Kamui Kobayashi, deși a avut momente mai tensionate în trecut, a fost confirmat ca titular, iar pentru locul secund favorit era Will Stevens, în fața lui Charles Pic. Stevens depindea însă de acordarea superlicenței din partea FIA, lucru ce s-a întâmplat astăzi. Așadar, britanicul în vârstă de 23 de ani va debuta mâine în Formula 1, după trei sezoane solide în seria mondială Renault. Anul acesta, Stevens a deschis stagiunea cu prima sa victorie din carieră la acest nivel, dovedind ulterior o constanță remarcabilă (un singur abandon în 17 starturi), bifând și al doilea succes în ultimul weekend al campionatului, la Jerez.

În prima sesiune de antrenamente libere vom asista la debutul lui Esteban Ocon, campionul Formulei 3, pe monopostul Lotus al lui Romain Grosjean, precum și la prima dovadă a decăderii Sauber, care-i va oferi ocazia de a testa pentru 90 de minute lui Adderly Fong, fost pilot din GP3 care nu s-a afirmat cu absolut nimic, însă dispune de un bagaj financiar solid.

În seria GP2 avem două schimbări de ultim moment. Daniel Abt este nevoit să absenteze din cauza suprapunerii etapei de Formula E de la Putrajaya (Malaezia), fiind înlocuit la volanul monopostului Hilmer de către canadianul Nicholas Latifi, autor al unor prestații modeste alături de Prema Powerteam în Formula 3 europeană. Latifi și-a petrecut toamna concurând în ultimele runde ale Formulei Renault 3.5, apoi testând același monopost după finele stagiunii. Kevin Giovesi, remarcat al seriei AutoGP, profită de problemele financiare ale lui Tio Ellinas și îi ia locul la Rapax. Italianul nu este la prima experiență în GP2, după ce a mai făcut prima jumătate de sezon 2013 alături de Venezuela GP Lazarus.

După ce Marussia a declarat forfait la toate nivelurile, echipierii din GP3 și-au căutat alte destinații. Cel mai valoros, Dean Stoneman, s-a reorientat către Koiranen încă de la Soci, iar italienii de la Trident i-au pescuit acum pe Patrick Kujala și Ryan Cullen, alături de care va fi adus chinezul Ling Kang din Formula 3 germană. Așadar, toate cele trei monoposturi Trident vor avea jochei noi la Abu Dhabi.