Hamilton sau Rosberg? Scenarii

Hamilton sau Rosberg? Scenarii

Unul dintre Lewis Hamilton sau Nico Rosberg va fi încoronat campion mondial la finalul cursei de la Abu Dhabi de duminică. Dar ce trebuie să facă fiecare dintre ei pentru a câștiga?

Cursa din acest weekend din Abu Dhabi va decide campionul mondial al anului 2014. Lewis Hamilton și Nico Rosberg sunt singurii candidați la titlu în această „finală”, britanicul având un avans de 17 puncte în fața coechipierului său, însă regula punctelor duble introdusă pentru ultima întrecere a anului de către Bernie Ecclestone face ca lupta să fie ceva mai deschisă decât în mod normal. Care sunt, astfel, toate variantele posibile ca unul – și nu celălalt – dintre cei doi să iasă campion mondial?

Având avantajul de 17 puncte în clasament, Hamilton pornește ca favorit pentru a se încorona pentru a doua oară campion mondial. Nu este pentru prima dată când britanicul este în această postură.

În 2007, în sezonul său de debut, Hamilton a ratat titlul după o cursă dezamăgitoare în Brazilia, cauzată de probleme ale cutiei de viteze. El a terminat-o pe locul 7, în condițiile în care un loc 5, sau o clasare cu un loc mai joasă a lui Kimi Raikkonen îi era îndeajuns.

Anul următor, Hamilton a câștigat singurul său titlu mondial până în prezent în mod dramatic. Avansul său în fața lui Felipe Massa a fost de numai un punct, și s-a datorat unei depășiri în ultimul tur făcute de Hamilton, care a terminat cursa din Brazilia pe locul 5, exact poziția pe care era nevoit să o ocupe pentru a-și asigura victoria finală.

Singura ocazie în care a mai cochetat cu titlul de campion mondial a fost în 2010, când șansele sale erau extrem de limitate intrând în ultima cursă. Hamilton a terminat sezonul pe locul 4 după clasarea pe a doua poziție la Abu Dhabi.

Anul acesta, șansele sunt, la fel ca și în 2007 și 2008, mult în favoarea pilotului de la Mercedes. Hamilton va câștiga titlul dacă:

 • Câștigă cursa sau încheie al doilea, indiferent de rezultatul lui Rosberg;
 • Termină pe locurile 3-5, iar Rosberg nu câștigă cursa;
 • Termină pe 6, iar Rosberg pe 3 sau mai jos;
 • Termină pe 7-8, iar Rosberg nu prinde podiumul;
 • Termină pe 9, iar Rosberg mai jos de locul 4;
 • Termină pe 10 sau abandonează, dar Rosberg nu prinde locul 5.

De partea cealaltă, șansele lui Rosberg sunt reduse la următoarele circumstanțe:

 • Câștigă cursa, iar Hamilton încheie pe 3 sau mai jos;
 • Termină pe 2, iar Hamilton încheie pe 6 sau mai jos;
 • Termină pe 3, iar Hamilton încheie pe 7 sau mai jos;
 • Termină pe 4, iar Hamilton încheie pe 9 sau mai jos;
 • Termină pe 5, iar Hamilton încheie pe 10 sau mai jos.

Dată fiind dominarea mașinii Mercedes din acest an, este foarte probabil ca doar probleme mecanice să stea în calea unei clasări pe locurile 1-2 a ambilor piloți. Lewis, deci, are o misiune aparent ușoară, și anume de a fi mai bun decât toți restul piloților, cu excepția lui Nico.

„Nu am fost niciodată genul care să vrea să câștige titlul necâștigând și ultima cursă,” spunea Hamilton acum două săptămâni, insinuând că va lupta ca și cu orice alt prilej, lăsând la o parte abordarea precaută de a-și asigura locul secund. La conferința de presă din Emirate, Lewis și-a întărit părerea, spunând că va „veni în weekend pentru a încerca să câștige”. Britanicul a mai spus că nu simte o presiune în plus, dată fiind experiența sa de 15-20 de ani în sporturile cu motor.

Rosberg, de partea cealaltă, s-a arătat entuziasmat de această ultimă oportunitate de a câștiga campionatul. „O să fie un weekend intens, cu siguranță,” a spus acesta. „Nu aș folosi cuvântul ‘presiune’, dar va fi intens. O să fie o bătălie mare. Am lucrat spre acest final, această șansă, această cursă, de ceva timp, așa că o aștept cu nerăbdare.”

Confruntările de final de sezon dintre Ayrton Senna și Alain Prost își fac ușor loc în mințile fanilor Formulei 1. Cursa de la Abu Dhabi poate aduce un final exploziv sezonului, dar în același timp ar putea fi doar o amăgire.