Vandoorne pune presiune pe McLaren

Vandoorne pune presiune pe McLaren

Stoffel Vandoorne a ales strategia potrivită pentru a converti cu lejeritate pole-positionul în victorie, cursa principală de la Abu Dhabi fiind la discreția belgianului după un start perfect. Felipe Nasr a sosit abia al patrulea, pierzând astfel locul secund la general în favoarea învingătorului de astăzi. DAMS și-a asigurat titlul echipelor.

Dacă nu era suficient de complicată ecuația pentru Ron Dennis și McLaren, care trebuie să aleagă între Alonso, Button și Magnussen pentru la anul, Stoffel Vandoorne face tot posibilul pentru a atrage atenția prin rezultatele sale în seria GP2. Calificările de pe Yas Marina i-au adus cel de-al patrulea pole consecutiv, un record absolut în cei 10 ani de disputare a acestui campionat. Victoria a venit facil pentru belgianul care este la cel de-al optulea weekend consecutiv pe podium.

Cheia manșei a fost alegerea pneurilor. Vandoorne a plecat excelent, avantajat de gumele supersoft, în timp ce următorii piloți pe grilă s-au pornit mai greu pe compoziția medie. Felipe Nasr a imitat strategia liderului, promovând până pe poziția secundă la stingerea luminilor roșii, însă uzura mai pronunțată l-a ținut departe de Vandoorne. Abandonul lui Binder în turul inaugural a atras o neutralizare de trei tururi, însă chiar și așa, la finele turului al șaselea piloții s-au grăbit la boxe pentru a scăpa de supersofturi.

Jolyon Palmer a moștenit prima poziție, fiind talonat de Mitch Evans. Vandoorne a început să progreseze pe pneurile mai proaspete după oprire, punând presiune pe cei din fața sa printr-o serie de tururi rapide. Chiar dacă gumele supersoft ar fi putut rezista mai mult cu rezervorul gol decât la început de cursă, era nerealist să se aștepte un stint mai lung de șase tururi pe final. Totuși, Stefano Coletti a riscat, intrând să schimbe în turul 20 din totalul de 31, declanșând efectul domino de frica unui undercut.

Rând pe rând, Cecotto, Berthon, Evans și Palmer au intrat și ei, oferindu-i înapoi prima poziție lui Stoffel Vandoorne. Palmer a ieșit la aproape nouă secunde în spatele belgianului (turul 23), reușind să reducă deficitul până la un minim de 5 secunde (turul 26), după care pneurile sale n-au mai dat randament. Mai în spate, Cecotto n-a pierdut doar secunde, ci și poziții în detrimentul lui Nasr și Richelmi, aflați pe gumele medii ce nu-și dăduseră duhul încă.

Victoria netă a lui Vandoorne i-a adus și locul secund la general, de vreme ce Felipe Nasr n-a putut urca mai sus de locul al patrulea. Grila inversată de mâine echilibrează însă situația, iar diferența de nouă puncte este surmontabilă în manșa de sprint. Locul secund de astăzi al lui Palmer, coroborat cu clasarea pe 5 a lui Richelmi și cu dezastrul calării pe grilă pentru Julian Leal face ca DAMS să-și adjudece titlul echipelor în detrimentul britanicilor de la Carlin, care mai nutreau o speranță fantezistă.

Mitch Evans a terminat al treilea, sub privirile protectorului său, Mark Webber. În puncte s-au mai clasat Coletti (P7), Pic (P8), Haryanto (P9) și De Jong (P10), Marciello fiind devansat de olandez chiar în ultimul tur. Așadar, Arthur Pic va pleca din pole în ultima cursă a sezonului, cu speranța de a-l devansa pe Coletti la general, monegascul fiind la doar șapte puncte în fața francezului.

Will Buxton își încheie mandatul de 10 ani în cabina de comentariu a seriei GP2 și a oferit momentul de sinceritate absolută în urma unei manevre superbe de depășire a lui Stephane Richelmi în fața lui Jon Lancaster:

Fiți serioși, nu-mi spuneți că GP2 are nevoie de DRS!

Însă marile puteri au decis – vom avea sistemul artificial din 2015. Să ne bucurăm așadar de ultima cursă onestă, mâine, cu începere de la ora 12:20.